Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/35820
Karar No: 2016/7927
Karar Tarihi: 12.04.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/35820 Esas 2016/7927 Karar Sayılı İlamı

Özet:


2013 yılında bir otelin işletme devri ile ilgili uyuşmazlık yaşanmış ve davacı işçinin iş akdi davalı şirket tarafından feshedilmiştir. İş mahkemesince yapılan incelemeler sonucunda davacının iddialarının ispat edilemediği ve dava husumet yokluğundan reddedilmiştir. Ancak Yargıtay 7. Hukuk Dairesi davacının iddialarının yeterince araştırılmadığı sonucuna vararak kararı bozmuştur. Mahkemenin işletme devri konusunda yeterli inceleme yapmadığı, muvazaalı işlem olup olmadığı değerlendirilmediği için kararın bozulmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak Türk Borçlar Kanunu’nun 202. maddesi ve Türk Medeni Kanunu’nun 2. maddesi yer almaktadır.
7. Hukuk Dairesi         2015/35820 E.  ,  2016/7927 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : İtirazın İptali


    Taraflar arasındaki dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca duruşmalı olarak incelenmesi süresi içinde davacı vekili tarafından istenilmekle, duruşma için tebliğ edilen 10.11.2015 Salı günü belirlenen saatte temyiz eden davacı .... vekili Av.... ile Davalılardan .... vekili Av.... geldiler. Diğer davalı ..... adına gelen olmadı. Gelenlerin huzuru ile duruşmaya başlandı. Duruşmada hazır bulunan tarafların sözlü açıklamaları dinlendi. Duruşmanın bittiği bildirildi. Dosyadaki belgeler incelendi. Gereği görüşüldü:
    İşyeri devri hususunda taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    Mahkemece davacının ...."den 26/07/2013 tarihinde çıktığı, davacının çalıştığı otelin .... Turizm Şirketi tarafından 01/08/2013 tarihinde işletilmeye başlandığı, her iki şirket arasında çalışanlarla beraber işyeri devir ilişkisinin olmadığı ve bu hususun davacı tarafından ispat edilemediği, davacının iş akdinin davalı .... tarafından 26/07/2013 tarihinde işyerinin kapanmasıdan dolayı feshedildiği gerekçesiyle davalı .... aleyhine açılan davanın husumet yokluğu nedeni ile reddine karar verilmiştir.
    Davalı vekili 26/07/2013-01/08/2013 tarihleri arasındaki 5 günlük sürede müvekkiline ait farklı bir şirkette çalışan personelin geçici olarak bu taşınmazın yeniden faaliyete geçirilmesi için çalıştığını savunmuştur. Davacı tanıklarının da bu beyanı doğrular şekilde devralan ve devreden şirketin Cumartesi günü ortak toplantı yaptıklarını, çalışanların işine devam edeceğinin söylendiği ancak Pazartesi işten çıkarıldıklarını öğrendiklerini beyan etmişlerdir. Mahkemece, SGK’dan işçilerin çıkış bildirimlerinin hangi tarihte resmi başvuru ile yapıldığının araştırılmadığı, çıkış kodlarının 17 ve 34 olarak gösterilmesi ayrıntılı değerlendirilmediği gibi, .... Şirketi’nin 01/08/2013 tarihinde işletmeye başladığını iddia ettiği tarihe kadar geçen sürede faaliyetin devam edip etmediği, konaklama bulunup bulunmadığı, işyeri devri ilişkisinin de bu surette gerçekleşip gerçekleşmediği de yeterince tartışılmamıştır. Diğer yandan aynı gün incelemesi yapılan seri dosyalarda davalı ... Şirketi’nin tapuda satış dışında işyeri devri bulunmadığını, davalı .... Şirketi’nin ise işyeri devri bulunduğunu savunduğu görülmektedir. Davalı ... Şirketi tapuda satış dışında devir işlemi olmadığını savunmuş ise de, devir tarihinden sonra otel aynı mefruşat ve çalışanların çoğunluğu ile işletilmeye devam edilmiştir. Otelin adı ve internet sayfası da kullanılmaya devam edilmiş, müşteri çevresinin ulaşması için telefonlar dahi .... Şirketi tarafından devralınmıştır. Ayrıca otel dışında davalı ....’a ait Beach Club da devralınmıştır. Davalı ... Şirketi 01/08/2013 tarihinde işyerini işletmeye başlamış ise de, davalı .... ile .... Şirketi arasında otelin satış işlemlerinin 21/07/2013 tarihinde satış tarihinden 5 gün önce başladığı internet gazetelerine dahi yansımıştır. Tarafların tapuda taşınmaz satışının ötesinde, taşınabilir malları, işçilerin çoğunluğunu, maddi olmayan marka gibi unsurları, müşteri çevresini aldığı kesintisiz bir şekilde oteli aynı şekilde işletmeye devam ettiği halde Mahkemece taraflar arasında 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 202.maddesi kapsamında işletme devri ilişkisi olup olmadığı, muvazaalı işlem yapılıp yapılmadığı değerlendirilmemiştir.
    Mahkemece eksik inceleme ile davalı ... Şirketine yönelik davanın husumet yokluğu nedeniyle reddine karar verilmiş olması hatalı olup, bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, Yargıtay duruşmasında kendini vekille temsil ettiren davacı yararına takdir olunan 1.100,00 TL avukatlık ücretinin davalı ... "den alınarak davacıya verilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 12/04/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi