Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/15970
Karar No: 2012/622
Karar Tarihi: 23.01.2012

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2011/15970 Esas 2012/622 Karar Sayılı İlamı

14. Hukuk Dairesi         2011/15970 E.  ,  2012/622 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

    Davacılar tarafından, davalılar aleyhine 31.10.2006 gününde verilen dilekçe ile elatmanın önlenmesi istenmiş ve birleşen davada davacılar tarafından davalılar aleyhine 05.03.2007 gününde verilen dilekçe ile elatmanın önlenmesi istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne, birleşen davanın reddine dair verilen 21.06.2011 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalılar tarafından istenilmekle süresinde Olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Asıl davada davacılar, 30 sayılı parselin maliki olduklarını, davalıların maliki olduğu 29 sayılı parselden bir kısım bölümü yol olarak kullanmak üzere 29 sayılı parsel maliklerinin kendilerine bıraktıklarını, kendilerinin de 30 sayılı parsel çap kaydı içerisindeki bir kısım bölümü davalılara kullanmak üzere bıraktıklarını, ancak davalıların iradi olarak bırakılan yeri aşarak kullandığını, kullanıma vaki elatmanın önlenmesini istemişlerdir.
    Birleşen davanın davacıları ise, 29 sayılı parselin maliki olduklarını, bu parsel içerisindeki yola vaki müdahalenin men’ine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, asıl dava kabul edilmiş, davalıların yol olarak kullanılmak üzere bırakılan yere karşılık verdikleri bölüm dışındaki taşınmaza elatmalarının önlenmesine karar verilmiştir.
    Hükmü asıl davanın davalıları ve karşı davacılar temyiz etmiştir.
    Keşif sonucu düzenlenen krokiden 29 sayılı parsel çap kaydı içerisinde kaldığı anlaşılan yol bölümü ile 30 sayılı parsel çap kaydı içerisinde kalan ve yol olarak kullanılmasına karşılık bırakılan krokide mavi ile boyalı yerlerin tapulu oldukları, asıl davanın davacıları ile birleşen davanın davacıları arasında trampaya tabi tutulduğu anlaşılmaktadır.
    Kelime anlamı olarak bir malın diğer bir malla değiştirilmesi demek olan trampa akti Borçlar Kanununun 232.maddesinde düzenlenmiştir. Anılan hükme göre trampada, satım hükümlerinin tatbik olunması gerekir. Gayrimenkul satımına ilişkin Borçlar Kanununun 213.maddesi gereğince de akit şekle tabi olup, muteber olması için resmi biçim koşuluna uyularak yapılması gerekir. Oysa taraflar arasındaki trampa akti, sözlü olarak yapılmıştır. Bu yüzden, her iki tarafın kabulünde olan trampa hüküm ve sonuç doğurmaz. Dolayısıyla, hem 29 sayılı parselin kayıt malikleri, hem de 30 sayılı parselin kayıt malikleri Türk Medeni Kanununun 683.maddesinden yararlanarak çap kaydı içerisindeki yerlere karşı tarafın haksız elatmanın önlenmesini isteyebilir.
    Bütün bu anlatılanlardan sonra mahkemece yapılması gereken iş asıl ve karşılık davanın kabulüne karar vermekten ibarettir.
    Değinilen bütün bu yönler bir yana bırakılarak yazılı biçimde hüküm tesisi doğru olmadığından karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde iadesine, 23.01.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi