Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/1906
Karar No: 2019/5148
Karar Tarihi: 05.12.2019

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2018/1906 Esas 2019/5148 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı banka, müvekkil şirketin verdiği 147.051 TL bedelli teminat mektubunu iade etmediği için mahkemeye verildi. Ancak Bölge Adliye Mahkemesi, yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek için verilen kararların temyiz edilemeyeceğine dair yasal düzenlemelere dayanarak davacı vekilinin temyiz isteminin reddine karar verdi.
HMK'nın 353/1-a/3 ve 362/1-c maddeleri uyarınca, Bölge Adliye Mahkemesi'nin kendi yargı çevresinde uyuşmazlıkları kesin olarak çözebileceği ve bu kararların temyiz edilemeyeceği belirtilmiştir.
23. Hukuk Dairesi         2018/1906 E.  ,  2019/5148 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi

    Taraflar arasındaki banka teminat mektubunun iadesi ve depo edilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın esastan reddine yönelik verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    K A R
    Davacı vekili, müvekkili şirketin davalıya 01.01.2014 – 31.12.2015 tarihleri arasında özel güvenlik hizmeti verdiğini, ihalenin davacı şirkette kaldığı kesinleştikten sonra da ... Bankası ... Şubesinden alınan 26.12.2013 tarihli 147.051,00 TL bedelli teminat mektubunu, işin sonunda davalı kuruma ve SGK’ya borcunun olmaması şartı ile iade edilmek üzere davalı kuruma verdiği, sözleşme sona erdikten sonra 25.01.2016 tarihinde noterden ihtarname çektiğini buna rağmen teminat mektubunu iade edilmediğini ileri sürerek teminat mektubunun iade edilmesini talep ve dava etmiştir.
     Davalı vekili, yetki ilk itirazında bulunmuş, davanın reddini istemiştir.
     İlk derece mahkemesice tarafların aralarında belirlediği yetkili mahkemenin Ankara mahkemesi olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verilmiş, davacı vekilince istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine Bölge Adliye Mahkemesi"ince başvurunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    HMK"nın 353/1- a/3. maddesinde; "Mahkemenin görevli ve yetkili olmasına rağmen görevsizlik veya yetkisizlik kararı vermiş olması veya mahkemenin görevli ya da yetkili olmamasına rağmen davaya bakmış bulunması halinde bölge adliye mahkemesinin esası incelemeden kararın kaldırılmasına ve davanın yeniden görülmesi için dosyanın kararı veren mahkemeye veya kendi yargı çevresinde uygun göreceği başka bir yer mahkemesine ya da görevli ve yetkili mahkemeye gönderilmesine duruşma yapmadan kesin olarak karar vereceği", 362/1-c maddede ise; "Yargı çevresi içinde bulunan ilk derece mahkemeleri arasındaki yetki ve görev uyuşmazlıklarını çözmek için verilen kararlar ile merci tayinine ilişkin kararların temyiz edilemeyeceği" düzenlenmiştir.
    Anılan yasal düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde, Bölge Adliye Mahkemesine kendi yargı çevresinde bulunan mahkemeler arasındaki görev ve yetkiye ilişkin uyuşmazlıklarını kesin olarak giderme yetkisi tanındığı, bu uyuşmazlıkların en geç Bölge Adliye Mahkemesi kararıyla çözümlenmesi sisteminin benimsendiği anlaşılmaktadır. Bu itibarla, ilk derece mahkemesinin görev ve yetkiye ilişkin kararını istinaf başvurusu üzerine inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi kararı kesin nitelikte olup bu karara karşı temyiz yoluna
    başvurulmasının mümkün olmadığı anlaşılmakla davacı vekilinin temyiz isteminin reddine karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle, davacı vekilinin temyiz isteminin REDDİNE, 05.12.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi