Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/3424
Karar No: 2020/5196
Karar Tarihi: 21.09.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2019/3424 Esas 2020/5196 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, babasının vefatından önce dargın olduğu ve ekonomik durumunu bilmediği için mirasını reddettiği talebinde bulunmuştur. Davalılar Vergi Dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu, murisin faaliyetiyle ilgili belgelerin sahte olduğunu savunarak davayı reddetmiştir. Mahkeme, davacının murisinin terekesinin borca batık olduğunu ve mirasın hükmen reddedildiğine karar vermiştir. İstinaf talepleri reddedilen davalıların temyiz itirazları reddedilmiştir. Hüküm sonucunda davacıya yargılama giderleri yüklenmiştir. Kanun maddeleri olarak Türk Medeni Kanunu'nun 605/2 maddesi ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7 maddesi geçmektedir.
14. Hukuk Dairesi         2019/3424 E.  ,  2020/5196 K.

    "İçtihat Metni"

    Bakırköy 8. Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 02/03/2016 tarihinde verilen dilekçeyle mirasın hükmen reddi talep edilmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 28/09/2016 tarihli hükmün istinaf yoluyla incelenmesi davalı SGK vekili ile davalı ... tarafından ayrı ayrı talep edilmiştir. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesince istinaf talebinin reddine dair verilen kararın davalı SGK vekili ile davalı ... tarafından ayrı ayrı temyiz edilmesi üzerine süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içeriğindeki tüm kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 605/2. maddesi gereğince açılan mirasın hükmen reddi istemine ilişkindir.
    Davacı vekili, müvekkilinin muris babası ...’ın 29.08.2014 tarihinde vefat ettiğini, vefatından önce müvekkilinin babasıyla dargın olduğunu ve ekonomik durumunu bilmediğini, babasının okuma yazmasının bulunmadığını, bu nedenle şirket kuramayacağını, borç tutarının 1.000.000 TL olduğunu, söz konusu borcu haricen öğrendiğini, alacaklı olan başka kişilerin de bulunduğunu belirterek terekenin borcu batık olduğunun tespitini ve mirasın hükmen reddini talep etmiştir.
    Davalılardan Vergi Dairesi vekili, muris ...’ın 2007 yılından beri ansiklopedi, sözlük, kitap, müzik eserleri ve müzik elyazmaları işiyle uğraştığını, mükellefiyetini 2009 yılında sonlandırdığını, faaliyette bulunduğu süre içinde düzenlediği fatura ve belgelerin sahte olduğunu, 2009 ile 2010 yılları arasında muris hakkında mükellefiyet tespit edildiğini ve 14.05.2010 tarihinde mükellefiyet terk işlemi yapıldığını belirterek davanın reddini savunmuştur. Diğer davalı ... vekili ise, davacının iddiasının gerçek olmadığını, davacıya veraset ve intikal vergisi beyannamesinin verilip verilmediğinin araştırılması gerektiğini ve verilmişse bunun kabul anlamına geleceğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kabulü ile “davacının murisi olan ..."ın ölüm tarihi olan 29/08/2014 tarihi itibarı ile terekesinin davacı mirasçısı ... yönünden TMK 605/2 maddesi gereğince borca batık olduğuna ve bu nedenlerle davacı ..."ın mirası reddettiğinin tespitine” karar verilmiştir.
    Davalılardan Vergi Dairesi vekili, istinaf talep etmiş, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesince davalı vekilinin istinaf talebinin esastan reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalılar Vergi Dairesi vekili ile Sosyal Güvenlik Kurumu vekilinin ayrı ayrı temyiz etmesi sonucu Dairemizin 28.06.2018 tarih ve 2017/5320 Esas; 2018/4889 Karar sayılı ilamıyla hükmün bozularak yeniden yapılan yargılamasında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesince, davalıların istinaf taleplerinin ayrı ayrı reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalılar Vergi Dairesi vekili ile Sosyal Güvenlik Kurumu vekili ayrı ayrı temyiz etmişlerdir.
    1)Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve dosya kapsamına göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2)Mahkemece davanın niteliği gereği alacaklı olan davalıların, murisin terekesinin borca batık olduğunu bilmediği, bilmesinin mümkün olmadığı göz önünde bulundurularak yargılama giderlerinden davacının sorumlu tutulması gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş ise de; bu husus, kararın bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi gereğince hüküm sonucunun aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle; davalılar Vergi Dairesi vekili ile Sosyal Güvenlik Kurumu vekili ayrı ayrı yaptıkları diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca hükmün 4. maddesinin hüküm fıkrasından çıkarılarak yerine aynı madde numarasıyla "Yargılama giderlerlerinin davacı üzerinde bırakılmasına" cümlesinin eklenmesine yazılmak suretiyle hükmün düzeltilmesine, hükmün DÜZELTİLMİŞ ve DEĞİŞTİRİLMİŞ bu şekli ile ONANMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, dosyanın İLK DERECE MAHKEMESİNE, kararın bir örneğinin ilgili Bölge Adliye Mahkemesi Dairesine GÖNDERİLMESİNE, 21.09.2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi