Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/5413
Karar No: 2013/10398

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2013/5413 Esas 2013/10398 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, miras yoluyla gelen hakka ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak, 145 ada 1 parsel sayılı 21103,18 m² yüzölçümündeki taşınmazın paylaşılması için dava açmıştır. Mahkeme, davayı kabul ederek, taşınmazın paylaşımına ilişkin karar vermiştir. Ancak, davacı ve davalı Satı Üre'nin duruşmadan haberdar edilmeden taraf teşkili sağlanmadan karar verildiği için, temyiz edenin sıfatına bakılmaksızın bozma nedenidir. Bu nedenle, dahili davalı Hazine vekili, dahili davalı Orman Yönetimi ve davalı tarafın temyiz itirazları kabul edilerek, hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesi: \"Hukukî Dinlenilme Hakkı\"
- Anayasanın 36. maddesi: \"Adil Yargılanma Hakkı\"
- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesi: \"Adil Yargılanma Hakkı\"
(Kapatılan)20. Hukuk Dairesi         2013/5413 E.  ,  2013/10398 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi

    Taraflar arasındaki kadastro tesbitine itiraz davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi dahili davalılar Hazine vekili ve Orman Yönetimi ile davalı ... tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Kadastro sırasında Erikbelen Köyü çalışma alanında bulunan 145 ada 1 parsel sayılı 21103,18 m² yüzölçümündeki taşınmaz, kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği nedeniyle eşit hisse ile davalı ... ve Satı Üre adına tesbit edilmiştir.
    Davacı ..., miras yoluyla gelen hakka ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliğine dayanarak dava açmıştır.
    Mahkemece, davanın kabulüne; 45 ada 1 parselin kadastro tesbitinin iptaline, 145 ada 1 parsel nolu taşınmaz 10080 pay kabul edilmek sureti ile; ...mirasçıları arasında pay edilmek sureti ile
    3360 hissesi ... mirasçılarına,
    1120 hissesi ...,
    1120 hissesi ... mirasçılarına,
    160 hissesi ...,
    160 hissesi ...,
    160 hissesi ....,
    160 hissesi ...,
    160 hissesi ...,
    160 hissesi ....,
    160 hissesi ...,
    1120 hissesi ... mirasçılarına,
    280 hissesi ...,
    140 hissesi ...,
    140 hissesi ...,
    140 hissesi ...,
    140 hissesi ...,
    140 hissesi ...,
    140 hissesi ...,
    3360 hissesi ... Ölümü ile İfta ... mirasçılarına,
    840 hissesi...,
    504 hissesi ...,
    504 hissesi ...,
    504 hissesi ...,
    504 hissesi ....,

    504 hissesi ...,
    3360 hissesi ...mirasçılarına,
    1680 hissesi ...,
    1680 hissesi ..."un ölümü ile,
    1680 hissesi ... adına tapuya kayıt ve tesciline,
    karar verilmiş, hükümü dahili davalı Hazine vekili ve Orman Yönetimi ile davalı ... tarafınca temyiz edilmiştir.
    Dava, kadastro tespitine itiraza ilişkindir
    Davacılar ... ve..."in açtığı, kadastro tespitine itiraz davası, kadastro mahkemesinin 2006/106 Esasına kayıtlı dava ile birleştirilip, bu davadan ayrılarak, kadastro mahkemesinin 2012/2 Esasına kayıt edilmiş; tensip zaptı ile davacı ..., davalı olarak da ... gösterilmiş ve yargılama diğer davacı ... ve diğer davalı... dışında devam ettirilerek, mahkemece; davacı ..."ün açmış olduğu davanın kabulüne hükmedilmiş ise de, davacı ... ve davalı Satı Üre kadastro mahkemesinde yapılan yargılamadan haberdar edilmemeleri doğru olmayıp, adı geçen ..."in davacı sıfatıyla, Satı Üre"nin davalı sıfatıyla davada yer alması zorunludur.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 27. maddesinde yer bulan “Hukukî Dinlenilme Hakkı” gereğince davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi hakları ile bağlantılı olarak hukukî dinlenilme hakkına sahip olup, bu hakkın yargılama ile ilgili olarak bilgi sahibi olunmasını, açıklama ve ispat hakkını, mahkemenin, açıklamaları dikkate alarak değerlendirmesini ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesini içermektedir. Mahkeme, iki tarafa eşit şekilde hukukî dinlenilme hakkı tanıyarak hükmünü vermelidir. Anayasanın 36. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının en önemli unsuru olan hukukî dinlenilme hakkı, adil yargılanma hakkı içinde teminat altına alınmıştır. Bu hakka, tarafın hâkime meramını anlatma hakkı ya da iddia ve savunma hakkı da denilmektedir. Ancak, hukukî dinlenilme hakkı, bu ifadeleri de kapsayan daha geniş bir anlama sahiptir.
    Bu hak çerçevesinde, tarafların gerek yargı organlarınca gerekse karşı tarafça yapılan işlemler konusunda bilgilendirilmeleri zorunludur. Kişinin kendisinden habersiz yargılama yapılarak karar verilmesi, kural olarak mümkün değildir. Hukukî dinlenilme hakkı, sadece belli bir yargılama için ya da yargılamanın belli bir aşaması için geçerli olan bir ilke değil, tüm yargılamalar için ve yargılamanın her aşamasında uyulması gereken bir ilkedir. Bu çerçevede gerek çekişmeli ve çekişmesiz yargı işlerinde gerekse bu yargılamalarla bağlantılı geçici hukukî korumalarda, icra takiplerinde, tahkim yargılamasında, hatta hukukî uyuşmazlıklarla ilgili yargılama dışında ortaya çıkan çözüm yollarında, her bir yargılama, çözüm yolu ve uyuşmazlığın niteliğiyle bağlantılı şekilde hukukî dinlenilme hakkına uygun davranılmalıdır.
    Açıklanan hususlar gözetilerek, davacı ... ve davalı Satı Üre duruşma gününden haberdar edilerek, ..."in davacı ve Satı Üre"nin davalı sıfatıyla davayı takip etmeleri için kendilerine imkan tanınması ve bu şekilde taraf teşkilinin sağlanması gerekirken, yargılamaya devamla işin esası hakkında karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup, taraf teşkili kamu düzenine ilişkin olup, temyiz edenin sıfatına bakılmaksızın bozma nedenidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dahili davalı Hazine vekili, dahili davalı ... Yönetimi ve davalı ..."un temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer yönlerin bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde iadesine 19/11/2013 günü oy birliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi