Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/1031
Karar No: 2015/8448
Karar Tarihi: 02.03.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/1031 Esas 2015/8448 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/1031 E.  ,  2015/8448 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA : Davacı, ücret, hafta tatili ile fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı ... Elektrik Otomotiv İnş. Madencilik Petrol Ürünleri Taah. Yatırım San. Tic. A.Ş. avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin dava dışı ... Elektrik T.A.Ş."nin ihale ettiği bir kısım elektrik hattı yapım işini alan davalı ... şirketinin ve onun da işi verdiği diğer davalı ..."un işçisi olarak 24.08.2011-13.09.2011 tarihleri arasında toplam 21 gün alt montaj işçisi olarak çalıştığını, müvekkilinin davalılar ile rayiç bedeli olan günlük 150,00 TL yevmiyeye anlaştıklarını, müvekkilinin iş tamamlanıncaya kadar şantiyede kaldığını, Cumartesi ve Pazar dahil olmak üzere her gün sabah 06:00"da işe başlayıp akşamları saat 19:00-20:00"ye kadar yoğun bir tempoda çalıştığını, yaptığı işin mesleki riski ve tehlikesinin çok yüksek olduğunu, son derece teknik bir iş olduğunu, müvekkilinin günlük yevmiyesinin 150,00 TL olduğunu, kendisine 450,00 TL ödeme yapıldığını, bakiye 2.700,00 TL ücret alacağı bulunduğunu, müvekkilinin fazla mesai ve hafta tatili ücretlerinin de ödenmediğini, davalılar arasında asıl işveren-alt işveren ilişkisi bulunduğunu, bu sebeple müvekkilinin işçilik alacaklarından müştereken ve müteselsilen sorumlu olduklarını bildirerek, ücret, fazla çalışma alacağı ve hafta tatili ücretinin kanuni faiziyle birlikte davalılardan müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... Elektrik A.Ş. vekili, müvekkili firmanın yükümlülüğünde bulunan bazı hatların işlerinin taşeronluk sözleşmesi ile ... isimli taşerona verildiğini, bu işlerin yapımının teknik olarak 3 koldan yürütüldüğünü, alt montaj, üst montaj ve iletken çekme aşamasından oluştuğunu, alt montaj işinin teknik bilgiden ziyade bedensel emek gerektiren, işçiliği ucuz olan, işin kaba kısmını oluşturan bölüm olduğunu, müvekkili firma ile taşeron ... arasında yapılan sözleşmenin 2.a maddesi uyarınca işçilerin ücretlerinden taşeronun doğrudan sorumlu olduğunu, müvekkiline bir borç tahmil edilemeyeceğini, ayrıca davacının bu işlerin görülmesi esnasında hiç çalışmadığını, bir alt

    montaj işçisinin günlük yevmiyesinin en fazla 60,00 TL olduğunu, davacının taşeron ... ile aynı köyde yaşamakta olduğunu, muhtemelen akraba olduklarını, taşeronun kendi köylüsünün maaşını ve diğer ücretlerini vermemesinin mümkün olmadığını bildirerek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ...; alacağını alamadığı için işçilerin alacaklarını ödeyemediğini, işçilerin kendisini sıkıştırdığını, bunun üzerine 20 işçinin beş ay çalıştığını ve ... Elektrikten paralarını alamadıklarını bildirdiğini, ayrıca ... şirketine ihtarname gönderdiğini, sözleşme ve ihtarname dışında kendisinde herhangi bir belge bulunmadığını bildirmiştir.
    Mahkeme tarafından davacının davalı ... ."nin ihale ile aldığı ve taşeronluk sözleşmesi ile davalı ..."a verdiği elektrik nakil hatlarının çekilmesi işinde montajcı olarak 24.08.2011-13.09.2011 tarihleri arasında 21 gün çalıştığı, davacının ücretlerinin tam olarak ödendiğinin ispat yükü davalılara ait olmasına rağmen davalılarca bu hususun kanuni ve yöntemince ispat edilemediği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı ... elk. Otomotiv San. Tic. A. Ş. vekili temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında davacının aldığı ücret anlaşmazlık konusudur.
    Somut olayda davacı günlük ücretinin 150,00 TL olduğunu, davalı ise 60,00 TL olduğunu iddia etmişlerdir. Davacı tanıkları işçilerin 80,00-120,00 TL alabildiğini davalı tanıkları ise 60,0 TL olabileceğini beyan etmişlerdir.
    Mahkemece Ordu Ticaret Odasından emsal ücret araştırması yapılmış, cevabi yazıda bölgeleri dışında çalışan işçilere yönelik ücret bildirilemeyeceği ancak montaj ustasının 100,00 TL üst montaj ustasının 110,00 TL alabileceği belirtilmiştir.
    Davalı tarafından dosyaya sunulan ücret cevap yazısına göre alt montaj işçisinin asgari ücret seviyesinde ücret alabileceği belirtilmiştir.
    Bilirkişi ortalama şahit beyanlarını esas alarak günlük ücretin 139,56 TL brüt ücret alabileceğini kabul etmiştir. Mahkemece bilirkişi kabulü doğrultusunda hüküm kurulmuştur.
    Davacının aldığı ücrete ilişkin işyeri kaydı bulunmamakta olup, şahit beyanlarının ispata yeterli ve açık olmayan anlatımları ile davalı cevapları karşısında davacının günlük ücretinin 60,00 TL olduğu kabul edilerek hesaplama yapılması gerekirken hatalı bilirkişi değerlendirmesine itibarla hüküm kurulması isabetsiz olmuştur.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalı ... A.Ş."ne iadesine, 02.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi