Esas No: 2018/1776
Karar No: 2021/1770
Karar Tarihi: 30.03.2021
Danıştay 12. Daire 2018/1776 Esas 2021/1770 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/1776
Karar No : 2021/1770
DAVACI : ...
VEKİLİ : Av. ...
DAVALILAR : 1- ... Bakanlığı
VEKİLLERİ : ...
2- ... Başkanlığı
VEKİLİ : Av. ...
DAVANIN KONUSU : Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 30/05/2018 tarihinde yayımlanan Sağlık Bakanlığı KPSS 2018/5 Tercih Kılavuzunun "Başvuru Genel ve Özel Şartları" başlıklı kısmının 3. maddesinde yer alan, "KPSS 2018/4 Tercih Kılavuzunda belirtilen sözleşmeli pozisyonlara yerleşenlerin, bu kılavuzda belirtilen sözleşmeli pozisyonları tercih etmeleri sistem tarafından engellenecektir." yolundaki düzenlemenin iptali istenilmektedir.
DAVACININ İDDİALARI : Sağlık Bakanlığı KPSS 2018/4 Tercih Kılavuzu doğrultusunda ... İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarına sözleşmeli biyolog olarak yerleştirilmekle birlikte henüz sözleşme imzalamadığı, yerleştirilme işleminden kısa süre sonra yayımlanan Sağlık Bakanlığı KPSS 2018/5 Tercih Kılavuzunda, yerleştirme yapılacak sözleşmeli pozisyonlarda 657 sayılı Kanun'un 4/B ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesinde öngörülen şartlarla personel istihdam edileceği belirtilmiş ise de, dava konusu düzenleme ile istihdam hakkının kısıtlandığı, yerleştirme hakkının kısıtlanmasının ancak kanuni düzenleme ile yapılabileceği belirtilerek, Kılavuzun dava konusu hükmünün hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.
DAVALILARIN SAVUNMALARI :
Sağlık Bakanlığı tarafından; davacının, 2016-KPSS Lisans puanı baz alınarak Sağlık Bakanlığı KPSS-2018/4 tercihlerine istinaden Bakanlık taşra teşkilatına sözleşmeli sağlık personeli pozisyonuna biyolog olarak yerleştirildiği, yerleştirme sonuçları çerçevesinde atamasının yapılabilmesi için gerekli bilgi ve belgelerin temini ile davacı ve davacı ile birlikte yerleşen bütün adaylar hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması için mevzuatın ön gördüğü işlemlerin başlatıldığı, davacının atama süreci devam etmekteyken yeni bir istihdam planlaması yapıldığı ve bu planlamada KPSS-2018/5 tercihleri alınırken, KPSS-2018/4 Tercih Kılavuzunda belirtilen sözleşmeli pozisyonlara yerleşenlerin tercihlerinin alınmamasının istenildiği, aksi halde KPSS-2018/4 ile tercih ettiği bir pozisyona yerleşen adayın KPSS-2018/5 yerleştirme işlemleri ile de tercih ettiği başka bir pozisyona yerleştirilme ihtimali kuvvetle muhtemel olduğundan mükerrer yerleştirme yapılacağı, ayrıca diğer adayların yerleşmesinin önüne geçilerek hak kaybına uğramalarına sebep olunacağı, bölge ve branş bazında yapılan istihdam ve personel planlamasının da telafisi güç olacak şekilde sekteye uğrayacağının aşikâr olduğu, öte yandan, düzenlemenin Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğin Ek 2'nci maddesi hükmüne de uygun olduğu belirtilerek, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından; 2577 sayılı Kanun'un 20/B maddesi uyarınca (10) günlük dava açma süresi içinde açılması gereken bu davanın, öncelikle süre yönünden reddi gerektiği, ayrıca Kılavuzda yer alan koşul ve kurallar ilgili idare ve Devlet Personel Başkanlığınca belirlendiğinden, ÖSYM'ye husumet yöneltilmesinin de doğru olmadığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın hasım konumuna alınması gerektiği; öte yandan, Sağlık Bakanlığı'nın istemi doğrultusunda yapılan düzenleme ile; sağlık hizmetleri sunumunda aksamaya mahal verilmemesi, personel planlamasının sağlıklı yürütülebilmesi ve mükerrer yerleştirme işlemlerinin olmamasının hedeflendiği, yerleştirmesi yapılan bir adayın ataması yapılsa da yapılmasa da yerleştirmesinin yapıldığı kontenjanı doldurduğu ve başka bir adayın yerleşmesine engel teşkil ettiği açık olduğundan, anılan düzenlemenin usul ve yasa hükümlerine aykırılık teşkil etmediği belirtilerek, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : ...
DÜŞÜNCESİ : ÖSYM tarafından yayımlanan KPSS 2018/5 Tercih Kılavuzu'nun incelenmesinden; adayların KPSS 2018/4 Tercih Kılavuzunda belirtilen sözleşmeli pozisyonlara yerleşmemiş olması koşulunun arandığı anlaşılmaktadır. KPSS 2018/4 yerleştirme işlemlerinin açıklanmasından çok kısa bir süre sonra KPSS 2018/5 yerleştirme işlemleri gerçekleştirildiği görülmekte olup, bir önceki yerleştirme döneminde tercihte bulunduğu kadronun boş kalması gibi bir durumla karşılaşılması muhtemel olduğundan kadroların boş kalma hususunun da, hizmet gerekleri ve kamu yararına uygun olmadığı anlaşıldığından, atama yapılacak pozisyonlara ilişkin koşulların belirlendiği Kılavuz hükmünde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
DANIŞTAY SAVCISI: ...
DÜŞÜNCESİ : Dava, davacı tarafından, 30/05/2018 tarihinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı tarafından yayımlanan Sağlık Bakanlığı KPSS 2018/5 Tercih Kılavuzunun "Başvuru Genel ve Özel Şartları" başlıklı kısmının 3. maddesinde yer alan "KPSS 2018/4 Tercih Kılavuzunda belirtilen sözleşmeli pozisyonlara yerleşenlerin, bu kılavuzda belirtilen sözleşmeli pozisyonları tercih etmeleri sistem tarafından engellenecektir." ibaresinin iptali istemiyle açılmıştır.
Dosyada mevcut bilgi, belge ve mevzuatların birlikte değerlendirilmesinden, uyuşmazlığa konu 30/05/2018 tarihinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı tarafından yayımlanan Sağlık Bakanlığı KPSS 2018/5 Tercih Kılavuzunun "Başvuru Genel ve Özel Şartları" başlıklı kısmının 3. maddesinde yer alan "KPSS 2018/4 Tercih Kılavuzunda belirtilen sözleşmeli pozisyonlara yerleşenlerin, bu kılavuzda belirtilen sözleşmeli pozisyonları tercih etmeleri sistem tarafından engellenecektir." ibaresinin yer aldığı düzenlemenin, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik ile Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"da yer alan hükümlere ve ilgili diğer mevzuata aykırılık teşkil etmediği, dolayısıyla üst hukuk normlarına uygun olduğu anlaşıldığından, iptali istenilen söz konusu düzenlemede hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince; Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, davalı ÖSYM Başkanlığının usule ilişkin itirazları yerinde görülmeyerek işin gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
MADDİ OLAY :
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince, Sağlık Bakanlığı KPSS 2018/4 Tercih Kılavuzu hükümleri doğrultusunda Kars İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuvarına sözleşmeli biyolog olarak yerleştirilmiş olan davacı tarafından, 30/05/2018 tarihinde yayımlanan Sağlık Bakanlığı KPSS 2018/5 Tercih Kılavuzunun "Başvuru Genel ve Özel Şartları" başlıklı kısmının 3. maddesinde yer alan, "KPSS 2018/4 Tercih Kılavuzunda belirtilen sözleşmeli pozisyonlara yerleşenlerin, bu kılavuzda belirtilen sözleşmeli pozisyonları tercih etmeleri sistem tarafından engellenecektir." yolundaki düzenlemenin iptaline karar verilmesi istemiyle dava açıldığı anlaşılmaktadır.
İLGİLİ MEVZUAT:
Anayasa'nın "Çalışma hakkı ve ödevi" başlıklı 49. maddesinde, "Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır." düzenlemesi yer almaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesinde, sözleşmeli personel; "Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Cumhurbaşkanınca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde, ihdas edilen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir." şeklinde tanımlanmış, sözleşmeli personel seçiminde uygulanacak sınav ile istisnaları, bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler, pozisyon unvan ve nitelikleri, sözleşme hükümlerine uyulmaması hallerindeki müeyyideler, sözleşme fesih halleri, pozisyonların iptali, istihdamına dair hususlar ile sözleşme esas ve usullerinin Cumhurbaşkanınca belirleneceği öngörülmüştür.
Aynı Kanun'un 48. maddesinde, Devlet memurluğuna alınacaklarda aranan genel ve özel şartlar düzenlenmiş, 48/B-2 maddesinde de, "Kurumların özel kanun veya diğer mevzuatında aranan şartları taşımak." koşuluna yer verilmiştir.
03/05/2002 tarih ve 24744 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik'in 22. maddesinde; "KPSS sonuçlarının açıklanmasından sonra ÖSYM tarafından, yerleştirme işlemi için, bir Tercih Kılavuzu ve Tercih Formu hazırlanır ve adaylara ulaşması sağlanır. Kamu kurum ve kuruluşlarının, usulüne uygun olarak açıktan atama izni alınmış ve koşulları belirlenmiş (B) grubu boş kadrolarının sınıf, unvan, derece ve sayısı ile bu kadrolar için aranacak nitelikleri kapsayan bilgiler, DPB adına ÖSYM tarafından ilan edilir. Adaylar, atanmak istedikleri kadroları, Tercih Formu’na yazarak kodlarlar ve Kılavuz’da belirlenen yolla teslim ederler. Tercihlerin alınması sırasında adaylardan kadroların koşullarına ilişkin herhangi bir belge istenmez." hükmü yer almakta olup, ek 2. maddesinde ise; "Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan merkezî yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, daha sonraki personel alımları için yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar." yolunda düzenleme yapılmıştır.
Sağlık Bakanlığı KPSS 2018/5 Tercih Kılavuzu'nun "Başvuru Genel ve Özel Şartları" başlıklı bölümünün "Başvuru Genel Şartları" kısmının 3. maddesinde "KPSS 2018/4 Tercih Kılavuzunda belirtilen sözleşmeli pozisyonlara yerleşenlerin, bu kılavuzda belirtilen sözleşmeli pozisyonları tercih etmeleri sistem tarafından engellenecektir." kuralına yer verilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava konusu uyuşmazlıkta, davacının 2016-KPSS lisans puanı esas alınarak Sağlık Bakanlığı KPSS-2018/4 Tercih Kılavuzuna göre Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatına, 663 sayılı KHK'nin 45/A maddesi kapsamında sözleşmeli sağlık personeli pozisyonuna "biyolog" olarak yerleştirildiği, yerleştirme işleminin ardından da atanma işleminin tesis edilebilmesi için gerekli bilgi ve belgelerin temini ile bütün adaylar hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması için mevzuatın öngördüğü işlemlerin başlatıldığı, bu süreç devam etmekte iken, Sağlık Bakanlığı KPSS-2018-5 Tercih Kılavuzunun yayımlandığı görülmektedir.
Sağlık Bakanlığı KPSS 2018/4 yerleştirme işlemlerinin açıklanmasından çok kısa bir süre sonra yeniden yapılan istihdam planlaması çerçevesinde yayımlanmış olan KPSS 2018/5 Tercih Kılavuzu'nun incelenmesinden; adayların KPSS 2018/4 Tercih Kılavuzunda belirtilen sözleşmeli pozisyonlara yerleşmemiş olması koşulunun arandığı anlaşılmakta olup, davalı idarece; bir önceki yerleştirme döneminde tercihte bulunulan ve yerleştirme yapılan kadronun boş kalmaması ve daha önce yerleştirilmemiş adayların hak kaybına uğramamasının amaçlandığı belirtilmektedir.
Bu durumda; 657 sayılı Kanun ve Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik uyarınca hazırlanan uyuşmazlık konusu Tercih Kılavuzunda yer alan ve adayların sistem üzerinden tercih yapabilmeleri için bir önceki yerleştirme dönemi olan KPSS 2018/4 Tercih Kılavuzunda belirtilen sözleşmeli pozisyonlara yerleşmemiş olması zorunluluğu getiren kural ile yerleştirmenin ve atamanın hizmet gereğine ve kamu yararına uygun olarak gerçekleştirilmesinin hedeflendiği, mevcut kadroların boş kalması ihtimali gibi önceden öngörülemez durumların önlenmesinin amaçlandığı sonucuna ulaşıldığından, atama yapılacak pozisyonlara ilişkin koşulların belirlendiği Kılavuz hükmünde hukuka ve üst normlara aykırılık bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. DAVANIN REDDİNE,
2. Ayrıntısı aşağıda gösterilen toplam ... TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca takdir edilen ... TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idarelere verilmesine,
4. Posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden sonra istemi halinde davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 30/03/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.