Esas No: 1982/34
Karar No: 1984/1661
Karar Tarihi: 06.04.1984
Danıştay 6. Daire 1982/34 Esas 1984/1661 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Anıtlar Yüksek Kurulu kararı ile belirlenen üç mahallenin kentsel sit alanı olarak tescil edilmesinde ve koruma imar planı yapılıncaya kadar her türlü imar faaliyetinin Koruma Geliştirme Plan Yönetmeliği ile düzenlenmesinde mevzuata aykırılık bulunmadığına karar verildi. Sit alanlarının korunması için yapılacak imar planlarında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun görüşlerinin alınması gerektiği belirtildi. 1710 sayılı Kanun'un 1. maddesinde Sitler tanımlanırken, 13. maddesinde de daha önce tanzim edilmiş imar planlarının değiştirilmesi durumunda Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun görüşünün alınması gerektiği öngörülmüştür. 6785 sayılı İmar Kanunu'na eklenen ek 6. madde ise, eski eserlerin korunması esaslarının kimler tarafından ne şekilde planlanıp tesbit edileceğini belirlemiştir. Verilen kararla davacının iddialarının yersiz olduğu belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 1710 sayılı Kanun'un 1. maddesi
- 1710 sayılı Kanun'un 13. maddesi
- 6785 sayılı İmar Kanunu'nun ek 6. maddesi
Daire : ALTINCI DAİRE
Karar Yılı : 1984
Karar No : 1661
Esas Yılı : 1982
Esas No : 34
Karar Tarihi : 06/04/984
ANITLAR YÜKSEK KURULU KARARI İLE ...'DE ÜÇ MAHALLENİN KENTSEL SİT ALANI OLARAK TESCİL EDİLMESİNDE VE KORUMA İMAR PLANI YAPILINCAYA KADAR
HER TÜRLÜ İMAR FAALİYETİNİN KORUMA GELİŞTİRME PLAN YÖNETMELİĞİ İLE DÜZENLENMESİNDE MEVZUATA AYKIRILIK BULUNMADIĞI HK.
Dava, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu kararı ile bu kararla kabul edilen ... mahallelerini içeren ... kadastral paftalar kentsel sit alanları koruma geliştirme plan yönetmeliğinin davanın özeti bölümünde belirtilen nedenlerle iptali isteğiyle açılmıştır.
Olay tarihinde yürürlükte bulunan 1710 sayılı Yasanın 1.maddesinde, Sit; homojen oluşları ve özellikleri tarihi, estetik, artistik, bilimsel, ekolojik, etnoğrafik ebedi ve efsanevi önemleri bakımından korunmaları ve değerlendirilmeleri gereken, tabiatın veya tabiatın insanların müşterek eseri olan topoğrafik bölgeler olarak tanımlanmıştır.
Aynı Yasanın 13.maddesinde, daha önce tanzim ve tasdik edilmiş imar planlarının eski eserler, tarihi ve tabii anıtlar bakımından değiştirilmesi gerekli görüldüğünde ve bu konuda Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun kararı alındığı takdirde Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığının (Kültür ve Turizm Bakanlığının) değişiklik teklifinde bulunabileceği öngörülmüştür.
6785 sayılı İmar Kanununa 1605 sayılı Kanunla eklenen ek 6.maddede, eski eserlerin korunmasına ilişkin esasların kimler tarafından ne şekilde planlanıp tesbit edileceği belirtilmiş, yapılacak yapıların eski eserlere ne kadar uzaklıkta bulunacağı ve bu uzaklıkların gerektiğinde Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunun görüşü alınmak su
retiyle değiştirilebileceği, imar ve yol istikamet planlarının düzenlenmesinde de eski eserler ve sit alanları bakımından yine bu kurulun görüşlerinin alınacağı kurala bağlanmıştır.
Olayda da, 19.6.1981 günlü, 12853 sayılı dava konusu kurul kararı ile ... ilçesinin ... ile ... sayılı kadastro paftaları kapsamındaki yörede bulunan korunması gerekli dini-resmi-sivil mimarlık örnekleri eski eser olarak; korunması gerekli ve bütünlük göstermesi, tarihi, mimari ve kültürel değerleri bugüne kadar taşımaları nedeniyle sınırları belirtilen alanların ise korunması gerekli kentsel sit alanları olarak tescil edilmesine, bu alanların koruma amaçlı imar planının hazırlanmasının gerektiğine karar verildiği ve koruma imar planı yapılıncaya kadar geçerli olmak üzere ... ila ... sayılı paftalar kentsel sit alanları koruma geliştirme plan yönetmeliğinin kabul edildiği dava dosyasının
incelenmesinden anlaşılmıştır.
... ilçesinin üç mahallesini kapsayan alanın koruma amaçlı imar planının yapılıp onaylanması zaman gerektireceğinden bu süre içinde eski imar uygulanmasına izin verilmesi halinde bölgenin korunması gerekli eski karekrerinin ortadan kaldırılmasına sebebiyet verilmesi söz konusu olacağından koruma imar planı yapılıp kesinleşinceye kadar her türlü imar faaliyetinin anılan yasa maddelerinin verdiği yetki uyarınca Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulunca dava konusu koruma-geliştirme plan yönetmeliği kuralları ile düzenlenmesinde mevzuata aykırılık bulunmamaktadır.
Davacının iddiaları da yukarıda yer alan açıklamalar karşısında yerinde görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle davanın reddine karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.