Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/16377
Karar No: 2020/5135
Karar Tarihi: 17.09.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/16377 Esas 2020/5135 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, eşi olan murisin ölümünden sonra aile konutunun kendisine özgülenmesi ve mülkiyet hakkı tanınması için davalılar aleyhine dava açmıştır. Mahkeme, davanın kabulüne karar vererek taşınmazın davacı eş adına tapuya tescil edilmesine karar vermiştir. Ancak, davalılar tarafından temyiz edilen kararın incelenmesi sonucu, mahkemenin hatalı bir şekilde sadece aile konutunun parasal değerini esas alarak hüküm verdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle, karar bozulmuş ve belirtilen usulde inceleme yapılarak yeni bir karar verilmesi istenmiştir.
Kanun Maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu'nun 652. maddesi: Sağ kalan eşin aile konutu ve ev eşyalarının kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı talep etme hakkı tanır. Ancak, bedelsiz değildir ve tereke mallarından birinin miras hakkına mahsuben özgülenmesi, elbirliği şeklindeki ortaklığın izalesini sağlar.
- Aile konutuna ilişkin kararlar için ise, Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesi uyarınca aile mahkemesine başvurulması gerekmektedir.
14. Hukuk Dairesi         2016/16377 E.  ,  2020/5135 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 02.02.2015 gününde verilen dilekçe ile aile konutunun sağ kalan eşe özgülenmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 23.06.2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi bir kısım davalılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Davacı vekili, muris ..."ın 11.02.2014 tarihinde vefat ettiğini, dava konusu İ...Mahallesi, 25269 ada 1 parseldeki taşınmazın davacının sağlığında eşi ile birlikte müştereken yaşadıkları aile konutunun ve evdeki eşyaların Türk Medeni Kanununun 652. maddesi hükmü gereğince davacı eşe özgülenmesi ve miras payına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasına karar verilmesini istemiştir.
    Davalılar ... ve ... vekili; murisin terekesinde biri ...de taşınmaz ile bir otomobil bulunduğunu, murisin sağlığında her iki evi de davacı ve bekar kızları ... ile birlikte kullandığını, dava konusu taşınmaz ile aynı yerde aynı blokta muris tarafından satın alınmış ve davacı eş adına tescil edilmiş başka bir bağımsız bölüm daha olup, kirada bulunduğunu, dolayısı ile Türk Medeni Kanununun 652. maddesindeki şartların davacı yararına gerçekleşmediğini belirterek davanın reddini savunmuş, aksi halde müvekkillerinin miras payına isabet eden tutarın depo edilmesini istemiş, davalılar ... ve ... davaya bir diyecekleri olmadığını beyan etmişler, diğer davalı ... ise davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece davanın kabulüne, dava konusu taşınmazın sağ kalan eşe miras hakkına mahsuben Türk Medeni Kanununun 652/1. maddesi gereğince mülkiyet hakkı tanınmasına, davalıların hisselerine düşen 97.500,00"er TL bedelin davacı tarafından davalılara ödenmesine, ödendiğinde taşınmaz mülkiyetinin davacı eş adına tapuya tesciline karar verilmiştir.
    Hükmü bir kısım davalılar vekili temyiz etmiştir.
    Dava, taşınmazın miras payına karşılık özgülenmesi istemine ilişkindir.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 652. maddesi; "eşlerden birinin ölümü halinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.
    Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya mirasbırakanın diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına karar verilir hükmünü içermektedir.
    Sağ kalan eş mirasçı ise; miras paylaşımında, mal rejimindeki hakları dışında, aile konutu ve ev eşyalarının kendisine özgülenmesini isteyebilecektir. Ancak bu özgüleme ve alım hakkı bedelsiz değildir.
    Türk Medeni Kanununun 652. maddesinde yer alan tereke mallarından birinin mirasçılardan birine miras hakkına mahsuben özgülenmesi, paylaştırma niteliğinde olup, özgüleme kararı, o mal üzerindeki mirasçıların "elbirliği" şeklindeki ortaklığının izalesi sonucunu hasıl eder.
    Somut olayda; ... 4. Aile Mahkemesinin 2015/24 Esas, 2015/668 Karar sayılı ve 19.02.2016 tarihinde kesinleşen kararı ile dava konusu taşınmazın aile konutu olduğunun tespitine karar verilmiştir. Aile konutu olarak kullanılan yerin miras payına mahsuben sağ kalan eşe özgülenmesi talebinde mahkemece yapılacak iş murise ait terekenin tamamının parasal karşılığının tespiti ile özgülenecek konutun davacının miras payının kapsamı içinde kalması halinde özgülenmesine, konutun değerinin davacının miras payını aşması halinde ise diğer mirasçılara yapılacak ödemenin belirlenerek depo edilmesinden sonra özgülenmesine karar verilmelidir. Belirtilen usulde inceleme yapılmadan salt aile konutunun parasal değeri esas alınmak suretiyle hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu sebeple hükmün bozulmasına karar verilmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, 17.09.2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi