10. Hukuk Dairesi 2014/3577 E. , 2015/12881 K.
"İçtihat Metni" ... adına Av.... ile davalılar 1-... adına Av.... 2-...adına ... 3-... 4-... ve...ve İnş.AŞ aralarındaki dava hakkında ... 5.İş Mahkemesi tarafından verilen 13.09.2013 gün ve 2012/708-2013/342 sayılı hükmün, temyizen incelenmesi davacı Kurum ile davalılardan ...tarafından istenilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
1-Hükmün tefhiminin, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 297.maddesindeki(... 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 388. maddesindeki)unsurları içerir biçimde yapılmadığı gibi, tebliğ de edilmediği anlaşıldığından, gerekçeli kararın davalı ... vekiline yöntemince tebliğ edilerek, temyiz süresi geçtikten ve gerektiğinde 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununu Geçici 3. maddesi gereğince, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmesi,
2-Gıyabi hüküm, aleyhine hüküm kurulan davalı ... Proje Taahhüt ve... Şirketine “... Mh.563 Sk. ... Apt.No.15/1 .../..." adresinde ve "Adresin Kapalı" olduğundan bahisle Tebligat Kanunu 21"inci madde hükmüne göre tebliğ edilmiş ise de, aynı adrese çıkarılan dava dilekçesinin ise "daimi çalışanı..." tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
Hukuk Genel Kurulunun 30.03.2012 gün ve 2012/17-58 Esas 2012/271 karar sayılı ilamında da belirtildiği üzere; Tebliğ imkansızlığı ve tebellüğden imtina başlıklı Tebligat Kanunu 21.maddede, kendisine tebligat yapılacak kimse veya muhatap namına kendisine tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbirisinin gösterilen adreste bulunmamaları veya tebellüğden imtina etmeleri durumunda yapılacak işlemler açıklanmıştır.Muhatabın adreste bulunmaması halinde ... Memurunun ne şekilde davranacağı ise tüzüğün 28. maddesinde yazılıdır. Buna göre muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olandan hiçbiri gösterilen adreste bulunmazsa tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar kurulu ve meclisi üyeleri, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp altına imzalatması imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazarak kendisinin imzalaması gerekir. Muhatap ölmüşse veya gösterilen adresten devamlı olarak ayrılmış ve yeni adresi de tebliğ memurunca tesbit edilmemişse tebliğ evrakı çıkaran mercie geri gönderilir. Anlaşılacağı üzere tüzüğün 28/2.maddesinde muhatabın ölmüş veya gösterilen adresten devamlı olarak ayrılmış ve yeni adresinin tebliğ memurunca da tesbit edilememiş olması halinde tebliğ evrakının iade edileceği yazılıdır.Muhatabın veya onun adına kendisine tebligat yapılabilecek olanların adreste bulunmamaları halinde, tebliğ memuru adreste neden bulunulmadığını bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar kurulu ve
meclis üyeleri, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazarak tevsik etmesi gerekir.Burada tüzüğün 28.maddesi ... memuruna ilgilinin neden adreste bulunmadığını tahkik etme görevini yüklemiştir. ... memuru bu tahkikatın sonucunu tebliğ evrakına yazacak ve maddede açıkça belirtildiği için ilgilisine imzalatacaktır. Ancak bu suretle yapılan işlemin usulüne uygun olup olmadığı, hakim tarafından denetlenebilecektir. Muhatabın adreste bulunmamakla beraber, orada ikamet ettiği, fakat tevziat saatlerinden sonra adrese geldiği beyan edilirse, bu takdirde 2 numaralı fişin kapıya yapıştırılması, komşuya haber verilmesi ve tebliğ evrakının zabıtaya veya muhtara bırakılması işlemlerine geçilebilecektir.
Bu itibarla tüzüğün 28.maddesinde yazılı olan ve maddede belirtilen kişilere sorularak imzaları da alınmak suretiyle muhatabın (ya da muhatap namına tebligatı alabilecek olanların) bu adreste bulunduğu tevsik edilmeden tebligat kanununun 21. maddesine göre yapılan tebliğ işlemi geçersizdir.
Öte yandan, Hükmi şahıslara tebligatı düzenleyen 7201 sayılı Yasanın 12. maddesinde açıklandığı gibi, tebligat selahiyetli mümessillere yapılır. Aynı Yasanın 13. maddesine göre de, bunlar mutad iş saatlerinde işyerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacak bir halde oldukları takdirde, tebligat, memur veya müstahdemlerinden birine yapılması gerekecektir.
Şu halde yapılması gereken iş; ... Proje Taahhüt ve... Şirketi"nin Ticaret Sicil kayıtlarında yer alan adresi usulünce celbedilmeli, Ticaret Sicilde kayıtlı bir adresin bulunmaması halinde ise, dava dosyasındaki bu adresten de yararlanılarak ... sicil kayıtları, sigorta müfettişi raporları,ticaret sicil, vergi dairesi ve benzeri yerlerden sorulmak ve zabıta marifetiyle adresi araştırılmak suretiyle davalı şirketin tebligata yarar adresi tespit edilmeli, 19.01.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6099 sayılı Kanun ile değişik 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yöntemince tebliğ edilerek, temyiz süresi geçtikten ve gerektiğinde 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3. maddesi yollaması ile 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz itirazlarının bu noksanlıklar giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine, 25.06.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.