10. Hukuk Dairesi 2015/2271 E. , 2015/12844 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, Avusturya emeklilik sigortasına giriş tarihinin Türkiye"de sigorta başlangıcı olarak tespiti istemine ilişkindir.
Mahkemece, ilamında belirtildiği şekilde davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davalı Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1-)Dosyadaki yazılara, toplanan delillere ve hükmün dayandığı gerektirici sebeplere göre, davalı Kurum vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
2-)07.04.1969 tarihli resmi gazetede yayımlanarak 01.10.1969 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren ... arasında imzalanan ...Sözleşmesinin uzun vadeli sigorta kollarından olan “Yaşlılık, Malullük ve Ölüm (aylıklar)” başlıklı üçüncü bölüm ikinci kısım ikinci fasılda düzenlenen konuya ilişkin 21’inci madde hükmü ise “..b) Bir kişi Türkiye’de sigortalı olmadan önce ... mevzuatına göre emeklilik sigortasına tabi olmuş ise, Türk mevzuatının uygulanmasında ...’daki sigortalılığın başlangıcı, sigortaya ilk giriş tarihi olarak kabul edilir.” hükmüne yer vermiştir.
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 297. maddesinin (2). fıkrasında, “hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, mümkünse sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir”, hükmü öngörülmüştür. Hükümlerin çelişkiden uzak ve infaza elverişli olması kamu düzeniyle ilgili olup, gerçeğe ve hukuka uygun bir karar verilmesi gerekir.
./..
Yurtdışı borçlanma talep dilekçesi ve eklerinden; davacının, .. emeklilik sigortasına tabi olarak yurtdışında çalıştığı, 3201 sayılı Kanun kapsamında borçlanmaya esas bir kısım süreleri 5510 sayılı Kanunun 4/1-b maddesi kapsamında borçlandığı, eldeki dava ile ... ile ... arasında imzalanan ... Sözleşmesi hükümleri uyarınca ... Emeklilik Sigortasına giriş tarihinin, Türkiye"de sigorta başlangıç tarihi olduğunun tesipitine karar verilmesini istediği anlaşıldığı halde; Mahkemece, infazda tereddüt ve çelişki oluşturacak şekilde, Türk – ... Sözleşmesi gerekçe olarak belirtilerek ...sigortasına giriş tarihi esas alındığından bahisle hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
Ne var ki; bu aykırılığın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, karar bozulmamalı, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun geçici 3. maddesi gereğince, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 438. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmalıdır.
SONUÇ : 1 -) Hükmün gerekçesinde yer alan ... Sözleşmesine ve ... sigortasına girişe yönelik (4), (5) ve (6). paragrafların gerekçeden çıkartılarak; yerine, “Davacının yurtdışı borçlanma talep dilekçesi ve eklerinden, dava; ... emeklilik sigortasına giriş tarihinin Türkiye"de sigortalılık başlangıcı olarak tespit edilmesi istemine ilişkindir.
Davacının 01/02/1990 tarihinde ... Emeklilik Sigortasına girdiği, 01.02.1990-20.04.1991 tarihleri arasında Arbeiterin (işçi) olarak bildirim yapıldığı, bu sigortalılığın Türk sigorta sisteminde 5510 sayılı kanun kapsamında uzun vadeli sigorta kolundan sayıldığı, davacının sigorta başlangıç süresini içine alacak şekilde, borçlanma bedelini Kuruma ödediği anlaşılmıştır.
07.04.1969 tarihli resmi gazetede yayımlanarak 01.10.1969 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren ... arasında imzalanan ... Sözleşmesinin uzun vadeli sigorta kollarından olan “Yaşlılık,Malullük ve Ölüm(aylıklar)” başlıklı üçüncü bölüm ikinci kısım ikinci fasılda düzenlenen konuya ilişkin 21’inci madde hükmü ise “..b) Bir kişi Türkiye’de sigortalı olmadan önce ...mevzuatına göre emeklilik sigortasına tabi olmuş ise, Türk mevzuatının uygulanmasında ...’daki sigortalılığın başlangıcı, sigortaya ilk giriş tarihi olarak kabul edilir.” hükmü uyarınca, davacının... emeklilik sigortasına giriş tarihinin Türkiye"de ilk sigortalılık başlangıç tarihi olduğunun tespitine karar vermek gerekmiştir.” paragraflarının yazılmasına ve gerekçenin bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANAMASINA, 25.06.2015 günü oybirliğiyle karar verildi.