Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/7538
Karar No: 2014/25953
Karar Tarihi: 17.12.2014

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma - Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2014/7538 Esas 2014/25953 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, alkollü bir şekilde araç kullanmış ve gece saatlerinde kaldığı yerden seyrederken yolda ilerleyen bir yayaya çarpmıştır. Mağdur, orta derecede kemik kırığı geçirmiştir. Sanık, taksirle yaralama ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarından mahkum edilmiştir. Ancak, mahkemede trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan hüküm verilme gerekçesi yeterince değerlendirilmemiştir. Bu nedenle, karar bozulmuş ve sanığın trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan cezalandırılmaması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- TCK 179/3-2: Taksirle bir kişinin yaralanmasına neden olmak suçu
- TCK 53/1: Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak suçu
- CMUK 321 ve 322. madde: Kararın bozulmasına ve düzeltilmesine ilişkin kanun maddeleri.
12. Ceza Dairesi         2014/7538 E.  ,  2014/25953 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Sulh Ceza Mahkemesi
    Suç :Trafik güvenliğini tehlikeye sokma
    Hüküm :TCK"nın 179/3-2, 53/1. maddeleri gereğince mahkûmiyet

    Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan sanığın mahkûmiyetine ilişkin hüküm, sanık ve mahalli Cumhuriyet savcısı tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Olaydan 1 saat 53 dakika kadar sonra 56 promil alkollü olduğu tespit edilen sanığın gece saat 02:00 sularında meskun mahalde, bölünmüş, tek yönlü, asfalt kaplama yolda sevk ve idaresindeki otomobille seyir halindeyken, seyir istikametine göre sağ taraftan kaplamaya giren yayaya yol içerisinde çarpması şeklinde gelişen ve mağdurun hayati tehlike geçirmeksizin basit tıbbi müdahale ile giderilmeyecek, hayat fonksiyonlarına etkisi orta 2. derecede kemik kırığı meydana gelecek şekilde yaralanmasıyla sonuçlanan olayda; sanığın tek bir eylemi ile taksirle yaralama ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarının oluştuğu, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun tehlike, taksirle yaralama suçunun zarar suçu olduğu, zarar suçunun oluştuğu durumda artık trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan ceza verilemeyeceği, bu nedenle her iki suçla ilgili soruşturma ve kovuşturmanın birlikte yürütülmesi gerektiği gözetilmeden soruşturma aşamasında ayırma kararı verilerek her iki suçla ilgili soruşturmanın ayrı ayrı yürütüldüğü, taksirle yaralama suçu ile ilgili olarak yürütülen soruşturma sonucunda taraflar arasında uzlaşmanın sağlanması sebebiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 01.06.2012 tarih, 2012/49961 soruşturma no ve 2012/34784 Karar no.lu kararıyla kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan yürütülen soruşturma sonucunda da kamu davası açıldığı dosya kapsamından anlaşılmakla; uzlaşma ile fail ve mağdur arasında zararın giderilmesi konusunda anlaşma sağlanmış olmakla, yapılan anlaşma gereği zararın kararlaştırılan miktarda ödenmesi veya giderilmesi durumunda ceza davası açılmamakta veya açılan dava düşürülmekte, böylece devlet ile fail arasındaki ceza ilişkisi sona ermekte ve fail cezalandırılmaktan kurtulmaktadır. Uzlaşma kurumu uyuşmazlığı hukuki ve cezai tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırmaktadır. Taksirle yaralama ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarının sanığın tek bir eylemi ile meydana geldiği, taksirle yaralama suçundan uzlaşma nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği gözetilerek sanık hakkında trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan hüküm verilmesine yer olmadığı kararı verilmesi yerine yazılı şekilde mahkumiyet hükmü kurulması,
    Kanuna aykırı olup, hükmün bu nedenlerle 5320 sayılı Kanun"un 8. maddesi gereğince halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA; ancak yeniden yargılamayı gerektirmeyen bu hususlarda, aynı Kanun"un 322. maddesi gereğince karar verilmesi mümkün bulunduğundan, aynı maddenin verdiği yetkiye istinaden, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan verilen mahkumiyete ilişkin hüküm fıkrası çıkarılarak yerine, “hüküm verilmesine yer olmadığına” ibaresinin eklenmesi suretiyle, hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 17.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi