Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/22219
Karar No: 2012/26160
Karar Tarihi: 19.12.2012

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2012/22219 Esas 2012/26160 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafından temyiz edilen bir nafaka davasında, tarafların boşanmasına hükmedilmiştir ve kararın kesinleşmesi sonrası davalı tarafından ödenmesi gereken tedbir nafakası yoksulluk nafakası olarak devam etmiştir. Ancak davalının yoksulluk durumunun ortadan kalktığı iddiası üzerine, yoksulluk nafakasının kaldırılması talep edilmiştir. Mahkemece, nafakanın kaldırılmasına hükmedilmiştir. Ancak, boşanma kararının henüz kesinleşmemesi nedeniyle tedbir nafakası statüsünde olan nafakanın kaldırılması istemi usul ve yasaya aykırı bulunarak, mahkeme kararı bozulmuştur. Kanun maddelerine göre, boşanma kararının kesinleşmesinden sonra yoksulluğa düşecek taraf, malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Yoksulluk nafakası, tedbir nafakası olarak devam eden nafakaların boşanma kararının kesinleşmesinden sonra süresiz olarak devam etmesini ifade eder. Tedbir nafakasının değiştirilmesi veya kaldırılması talepleri ise boşanma davası ile ilgili mahkemelerce veya Yargıtay tarafından incelenebilir.
3. Hukuk Dairesi         2012/22219 E.  ,  2012/26160 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ:ASLİYE HUKUK (AİLE) MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen nafaka davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.Davacı vekili dava dilekçesi ile; ...Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2009/433E-2010/70 K. sayılı ilamında 400 TL tedbir nafakasının 01.07.2009 tarihinden başlayarak tahsiline, karar kesinleştikten sonra yoksulluk nafakası olarak devamına karar verildiğini, ancak davalının 2010"un 5.ayından itibaren çalışmaya başladığını böylece davalının yoksulluk durumunun ortadan kalktığını iddia ederek, karar henüz kesinleşmediğinden davalıya ödenen tedbir nafakasının kaldırılmasını talep ve dava etmiştir.Davalı verdiği dilekçe ile; geçici bir işte çalışmaya başladığını, aldığı ücret miktarı ve büyükşehirde yaşaması sebebi ile yoksulluktan kurtulmasının mümkün olmadığını savunarak davanın reddini dilemiştir.Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile; mahkemenin 2009/433 Esas 2010/70 Karar no.lu ilamı ile davalı lehine hükmedilen ve karar kesinleştikten sonra yoksulluk nafakası olarak devamına karar verilen nafakanın, ilgili kararın kesinleşme tarihi olan 11.01.2012 tarihinden geçerli olmak üzere kaldırılmasına karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.Somut olayda, ... Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2009/433 E-2010/70 K. sayılı kararı ile tarafların boşanmalarına, davalı kadın lehine aylık 400 TL tedbir nafakasının 01.07.2009 tarihinden itibaren tahsiline, karar kesinleştikten sonra tedbir nafakasının yoksulluk nafakası olarak devamına karar verilmiş, hüküm boşanma ve nafaka yönünden Yargıtay 2.Hukuk Dairesi tarafından onanarak 11.01.2012 tarihinde kesinleşmiştir.
    TMK"nunda yoksulluk nafakası 175.maddede düzenlenmiştir. Buna göre; ""Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.""
    TMK"nun 169.maddesine göre de; ""Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re"sen alır.""
    TMK"nun 176/3.maddesi gereğince de; ""İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde mahkeme kararıyla kaldırılır.""Yukarıda belirtilen maddelerde açıklandığı üzere yoksulluk nafakası boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren hüküm ifade eder. Mahkemenin boşanma davası sırasında veya hüküm ile davalı eş lehine hüküm altına aldığı nafaka hukuki mahiyeti itibariyle TMK"nun 169.maddesinde ifadesini bulan tedbir nafakasıdır. Bu niteliği itibariyle tedbir nafakasının değiştirilmesi ya da kaldırılmasına ilişkin istemler boşanma davasına bakan mahkemece veya karar verilmişse temyiz incelemesini yapan Yargıtay"ın ilgili dairesince incelenip karara bağlanır.Bilindiği üzere; bir davada maddi olguları ileri sürüp kanıtlamak taraflara, buna uygun olarak da uygulanacak yasa maddelerini bulmak, olayın hukuki nitelendirmesini yapmak ve uygulamak görevi hâkime aittir (HUMK md. 76, HMK md. 33).Somut olayda, dava tarihi itibariyle kaldırılması istenen nafaka tedbir nafakasıdır. Zira, boşanma ilamı henüz kesinleşmemiş durumdadır. Bu nedenle mahkemece, istemin reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile yoksulluk nafakasının kaldırılmasına ilişkin şartların gerçekleştiğinden bahisle istemin kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 19.12.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi