Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/19068
Karar No: 2012/3625

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2011/19068 Esas 2012/3625 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İzmir 4 Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 3 Ekim 2011 tarihli 455 sayılı kararına yapılan itiraz üzerine verilen karara itirazın olumlu veya olumsuz şekilde incelenmediği ve teminatın alınmadığı görüldü. Bu nedenle dosyanın gereği için mahalline geri çevrilmesine karar verildi. 6100 sayılı HMK'nın 341 ve geçici 3. maddesi uyarınca kanun yoluna tabi bir karar bulunmadığı belirtildi. İhtiyati tedbir müessesesi, 389. madde başlığında \"geçici hukuki korumalar\" olarak vasıflandırılmış ve konudaki talep, usul ve prosedür verilecek karar ve içereceği hususlar, teminat, kararın uygulanması gibi sair hususların detaylı şekilde vazedilmiştir.
(Kapatılan) 13. Hukuk Dairesi         2011/19068 E.  ,  2012/3625 K.

    "İçtihat Metni"



    ... vekili avukat ..... ile SGK vekili avukat ... aralarındaki dava hakkında İzmir 4 Asliye Hukuk Mahkemesinden verilen 3.10.2011 gün ve 455 sayılı hükmün davalı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu.

    K A R A R

    01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren ve 1086 sayılı HUMK"nu yürürlükten kaldıran 6100 sayılı HMK"nında 1086 sayılı Yasanın 101 ve takip eden maddelerindeki ihtiyati tedbirle ilgili düzenlemelerden farklı hükümlere yer verilmiştir. İhtiyati tedbir isteğinin reddine dair veya itiraz üzerine verilen karara karşı kanun yolunun açılmış olması, bu konudaki kararın öncelikle incelenip, kesin olarak karara bağlanması hususları ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir.(6100 sayılı HMK. 391 Md.)
    Bilindiği ve öğretide de kabul edildiği üzere ihtiyati tedbir "...kesin hükme kadar devam eden yargılama boyunca, davacı veya davalının (dava konusu ile ilgili olarak) hukuki durumunda meydana gelebilecek zararlara karşı öngörülmüş geçici nitelikte, geniş veya sınırlı olabilen hukuki korumadır." şeklinde tarif edilmiştir. (Medeni Usul Hukuku 12.Baskı Sh.714-Prof. Dr. Hakan Pekcan tez, Prof. Dr. Oğuz Atalay, Prof. Dr. ... Özeker) Anılan tariften de anlaşılacağı üzere ihtiyati tedbir diğer fonksiyonları yanında davanın devamı sırasında ve verilecek hükmün kesinleşmesine kadar olan süreç içerisinde dava konusu şey üzerinde yeni bir takım ihtilafların çıkmasını da önleyici niteliği itibariyle geçici bir hukuki korumadır.
    Nitekim 6100 sayılı HMK"nun onuncu kısmının birinci bölümünde düzenlenen ihtiyati tedbir müessesesi 389.madde başlığında "geçici hukuki korumalar" olarak vasıflandırılmış ve aynı maddenin birinci fıkrasında "mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesi önemli ölçüde zorlaşacağından yada tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir" şeklinde şartları belirtildikten sonra ,takip eden maddelerde bu konudaki talep, usul ve prosedür verilecek karar ve içereceği hususlar, teminat, kararın uygulanması gibi sair hususlar duraksamaya yer bırakmayacak şekilde detaylı şekilde vazedilmiştir.
    Anılan yasal düzenlemeler ışığında somut olaya bakıldığında; dosya içeriğinden ihtiyati tedbire itiraz konusunda bir red kararına rastlanmadığı gibi, HMK. 392/1 maddesi gereğince teminatın da alınmadığı görülmüştür. O halde bu ihtiyati tedbirin kabulüne dair karara itirazın yerel mahkemesince incelenmesi gerekir.
    Mahkemece, itiraz konusunda olumlu veya olumsuz bir karar verilmeden dosyanın temyizen incelenmek üzere itiraz konusunda incelenmek üzere dairemize gönderilmesi yasaya aykırıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklandığı gibi 6100 sayılı ...nun 341 ve geçici 3.maddesi uyarınca kanun yoluna tabi bir karar bulunmadığından, dosyanın gereği için mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 22.2.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi