Abaküs Yazılım
7. Daire
Esas No: 2000/840
Karar No: 2000/3161
Karar Tarihi: 09.11.2000

Danıştay 7. Daire 2000/840 Esas 2000/3161 Karar Sayılı İlamı

Özet:


T.C. Danıştay Yedinci Dairesi'nin 2000/3161 kararında, Vergi Mahkemesi'nin araç satın alımında kesilen vergi cezasını kaldırma kararı bozuluyor. Kararın gerekçesi, satın alınan aracın motorsuz ve hurda olduğunun belirtilmesi nedeniyle Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nda belirtilen tanımın dışında kalması ve Taşıt Alım Vergisi Kanunu'nun hurda araçları kapsamadığıdır. Kararda, 1318 sayılı Taşıt Alım Vergisi Kanunu ve 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nda geçen tanımlar ve taşıt alım vergisinin belirlendiği kanun maddeleri belirtilmiştir.
Kanun maddeleri:
- 1318 sayılı Taşıt Alım Vergisi Kanunu'nun Tarifeler başlıklı 2'nci maddesi
- 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun 2'nci maddesi
- Taşıt Alım Vergisi Kanunu'nun 1'inci, 4'üncü, 5'inci ve 6'ncı maddeleri

T.C.
D A N I Ş T A Y
YEDİNCİ DAİRE
Esas No: 2000/840
Karar No: 2000/3161

Temyiz İsteminde Bulunan: ... Vergi Dairesi Müdürlüğü
Karşı Taraf : ...
İstemin Özeti : Maliye Bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü ... İşletme Bölge Müdürlüğünden açık artırma yoluyla satın alınan 1994 model ... marka motorsuz ve hurda belgeli araca ilişkin olarak idarece salınan taşıt alım vergisi, ek taşıt alım vergisi, eğitime katkı payı ile kesilen vergi zıyaı cezasını; 1318 sayılı Taşıt Alım Vergisi Kanununun Tarifeler başlıklı 2'nci maddesinde, bu kanunda kullanılan tabirlerin taşıdıkları anlamların 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 2'nci maddesine göre tayin edileceği hükmünün yer aldığı, 197 sayılı Kanunun 2'nci maddesinde de; motorlu taşıtın, kara, hava, deniz, göl ve nehirlerde insan, hayvan ve eşya taşımaya yarayan ve makina kuvvetiyle hareket eden araçlar olduğu, otomobilin ise, "yapılış itibarıyla şoföründen başka, oturmaları şartıyla, en çok yedi yolcu alabilen, insan taşımak için imal edilmiş olan ve bu maksatla kullanılan, yerle temas halinde 3 veya 4 tekerleği bulunan motorlu taşıt" şeklinde tanımlandığı, Taşıt Alım Vergisi Kanununun 1'inci maddesinde de, bu kanunun 4'üncü 5'inci ve 6'ncı maddelerinde yazılı taşıtların her ne şekilde olursa olsun iktisap edilmesinin taşıt alım vergisine tabi olduğu hükmünün yer aldığı; olayda, satın alınan aracın, döner sermaye işletmesi tarafından verilen belgelerde motorsuz ve hurda olduğunun belirtilmesi nedeniyle aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda belirtilen motorlu taşıt ve otomobil tanımları kapsamına girmediğinin açık olduğu, Taşıt Alım Vergisi Kanununun 4, 5 ve 6'ncı maddelerinde de hurda araçların bu kanunun mevzuunda yer almadığının görüldüğü, diğer taraftan, aracın tamir ettirilerek trafiğe çıkarıldığına dair yapılmış herhangi bir tespitin de bulunmadığı gerekçesiyle kaldıran, ... Vergi Mahkemesinin ... gün ve E:...; K:... sayılı kararının; satın alma işleminin taşıt alım vergisi kapsamında olduğu, bu nedenle, yapılan cezalı tarhiyatta isabetsizlik bulunmadığı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti: Savunma verilmemiştir.
Tetkik Hakimi ...'ın Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, 2577 sayılı Kanunun 49'uncu maddesinin 1'inci fıkrasında sayılan bozma nedenlerine uymadığından, temyiz istemi reddedilerek kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı ...'ün Düşüncesi: Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49'uncu maddesinin 1'inci fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp, vergi mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında, anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenle, temyiz isteminin reddi ile vergi mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Yedinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle, gerekçesi yukarıda açıklanmış bulunan mahkeme kararı, aynı gerekçe ve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup, temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine; kararın onanmasına, 9.11.2000 gününde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi