22. Hukuk Dairesi 2015/10136 E. , 2015/13935 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, davalı işverenin haklı sebeple iş sözleşmesini fesih ettiği hususunu ispat edemediği anlaşılmakla feshin haklı olduğunu kanıtlayamadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Mahkeme kararı, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Gerekçe:
Taraflar arasındaki uyuşmazlık iş sözleşmesinin geçerli ve haklı sebeple feshedilip edilmediği noktasındadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
İşçinin davranışlarından ve yeterliliğinden kaynaklanan sebepler, aynı Kanun"un 25. maddesinde belirtilen sebepler yanında, bu nitelikte olmamakla birlikte, işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen sebeplerdir. İşçinin davranışlarından veya yetersizliğinden kaynaklanan sebeplerde, iş ilişkisinin sürdürülmesinin işveren açısından önemli ve makul ölçüler içinde beklenemeyeceği durumlarda, feshin geçerli sebebe dayandığını kabul etmek gerekecektir.
Öte yandan, 4857 sayılı Kanun"un 25. maddesinin II. bendinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığında işverenin haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır.
Dosya içeriğinden, davacının iş sözleşmesinin 20.08.2014 tarihli denetimde malzeme deposunda yapılan sayımda elektrik direklerine çıkarken kullanılan emniyet kemerlerinin eksik olduğunun anlaşılması üzerine bir kısım kişiler hakkında şikayette bulunulduğu ve yapılan değerlendirmede davacının da kusurlu olduğunun kabul edilerek m.25/2-e bendi uyarınca haklı sebebe dayanılarak feshedildiği anlaşılmaktadır.
Somut olayda, mahkemece, davalının haklı sebeple iş sözleşmesini fesih ettiği hususunu ispat edemediği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiş ise de, yapılan araştırma eksik ve hüküm kurmaya yeterli bulunmamaktadır.
Davalı işveren tarafından davacı işçi dışında olayla ilgisi olan diğer kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulduğu bildirilmiştir. Her ne kadar davacı hakkında şikayette bulunulmamış ise de,diğer kişilere ait savcılık soruşturması dosyasının getirtilerek incelenmesi, ayrıca davacının görev tanımının işverenden getirtilerek görev kapsamının belirlenmesi, olayın meydana gelmesinde davacının ihmalinin olup olmadığı,meydana gelen olay nedeni ile davacıya kusur izafe edilip edilemeyeceği hususları belirlenerek,davacı ve davalı tanıkları da dinlendikten sonra oluşacak sonuca göre feshin haklı, geçerli veya geçersiz sebebe dayanıp dayanmadığı hususunda karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi isabetsizdir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 16.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.