Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2014/1130
Karar No: 2014/25833
Karar Tarihi: 17.12.2014

Taksirle öldürme - Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2014/1130 Esas 2014/25833 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, taksirle öldürme suçundan mahkum edilen sanığın temyiz itirazlarını değerlendirdi. Kararda, yaya sorumluluğunun hukuki sorumluluk ile cezai sorumluluğunun sınırları ayrı tutulmalıdır. Yayanın cezai sorumluluğu belirlenirken, taksirli suçların diğer unsurları yanında özellikle, sonuç üzerinde yayanın etkin bir davranışı var mı, bu davranış sonucun oluşmasına veya ağırlaşmasına etkisi var mıdır şeklinde değerlendirilmelidir. Bu nedenle, kamyonetiyle yayaya çarptıktan sonra kontrolünü kaybeden sanığın, yayanın ağırlaşan sonucuna neden olduğu ve yaya sorumluluğunun bulunmadığı hükmedilmiştir. Kararda 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi gereğince isteme aykırı olarak BOZULMASINA karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- Taksirle öldürme suçu: Türk Ceza Kanunu, Madde 85
- Hukuki sorumluluk: Türk Medeni Kanunu, Madde 49
- Cezai sorumluluk: 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, Madde 20
12. Ceza Dairesi         2014/1130 E.  ,  2014/25833 K.

    "İçtihat Metni"

    Tebliğname no : 12 - 2013/210183
    Mahkemesi : Gebze 1. Ağır Ceza Mahkemesi
    Tarihi : 07/05/2013
    Numarası : 2011/148 - 2013/127
    Suç : Taksirle öldürme

    Taksirle öldürme suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm, sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Trafiğin işleyişini düzenlemek için konulmuş olan hukuk kurallarının muhatabı sadece motorlu taşıt kullanıcıları olmayıp, yayalar da bu kuralların muhatabı olduklarından kendileri için öngörülen kurallara uymamak suretiyle bu yükümlülükleri ihlal ederek bir suçun kanuni tarifindeki unsurların gerçekleşmesine yol açmaları halinde yayalarında sübjektif durumuna göre gerçekleştirmiş olduğu fiilden dolayı sorumlu tutulmaları, başka bir anlatımla yayanın yola kontrolsüz bir şekilde aniden çıkması halinde, normal güzergahında seyreden bir sürücünün kendisine çarpmamak için ani manevra yaparak kaza yapması halinde kendisinden beklenen özen yükümlülüğüne aykırı davranarak kazaya sebebiyet vermesinde taksirinden dolayı sorumluluğu yoluna gidilmesi mümkündür. Ancak yayanın sorumluluğu belirlenirken hukuki sorumluluk ile cezai sorumluluğunun sınırları birbirine karıştırılmamalı, yayaya kusur izafe edilen her olayda cezai sorumluluğu cihetine gidilmemeli, yayanın cezai yönden sorumluluğu belirlenirken, taksirli suçların diğer unsurları yanında özellikle, sonuç üzerinde yayanın etkin bir davranışının bulunup bulunmadığı, bu davranışının sonucun doğmasına veya ağırlaşmasına etkisi değerlendirilmelidir. Yayanın sonuç üzerinde etkin bir davranışının bulunmadığı hallerde ise kusurlu olduğu saptansa dahi cezai sorumluluğuna gidilmemelidir.
    Bu kapsamda somut olay değerlendirildiğinde; olay gecesi hakındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilen sürücü M.. Y.."ın yönetimindeki kamyonet ile Kuzey yan yolu takiben Anibal kavşağı istikametine seyretmekte iken olay mahalline geldiğinde karşıdan karşıya geçmek amacı ile sağ taraftan yola giren yaya-sanık M.. A.."e çarpttıktan sonra hızı nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybedip sola doğru yönelerek yolun solunda duraklama yapan sürücü M.. E.. yönetimindeki minibüse ve yaya kaldırımında bulunan yayalardan A.. G.."e çarparak Ayhan"ın yaralaması ile O.. K.."ın ölümüne neden olduktan sonra yolun yanında park alanı içinde bulunan park halindeki aracın ön kısmına çarparak çarpmanın etkisiyle geriye doğru giderek H.. C.. yönetimindeki araca da çarparak durması şeklinde gerçekleşen olayda, yaya sanık M.. A.."e kusur izafe edilmişse de, hakkında taksirle öldürme suçundan hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen sanık M.. Y.."ın kamyoneti ile yaya sanık M.. A.."e çarptıktan sonra direksiyon hakimiyetini kaybetmesi mevcut hızından kaynaklanmış olup, yayanın ağırlaşan bu sonuçtan sorumlu tutulması mümkün bulunmadığından beraati yerine yazılı şekilde mahkumiyetine karar verilmesi,
    İsabetsiz olup, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde olduğundan hükmün bu nedenle 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi gereğince isteme aykırı olarak BOZULMASINA,17/12/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi