Esas No: 1984/280
Karar No: 1984/2049
Karar Tarihi: 14.05.1984
Danıştay 6. Daire 1984/280 Esas 1984/2049 Karar Sayılı İlamı
Özet:
İmar planı değişikliği işleminin, diğer düzenleyici işlemler gibi idari yargının denetim alanında bulunduğu kararına varılmıştır. Davacıların talebiyle açılan dava sonucunda mahkeme tarafından, işlemin şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddedildi. İdare Mahkemesi kararı temyiz edildiğinde ise, bozma nedenlerinden herhangi birinin bulunmadığı ancak kararın hüküm kısmında bulunan bir ifadenin düzeltilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Kararın gerekçesinden çıkarılan madde ise, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 2/2. maddesi olup, idari yargı yetkisinin idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğu denetimiyle sınırlı olduğunu, yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak biçimde yargı kararı veremeyeceklerini düzenlemektedir.
Daire : ALTINCI DAİRE
Karar Yılı : 1984
Karar No : 2049
Esas Yılı : 1984
Esas No : 280
Karar Tarihi : 14/05/984
İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEMLERİNİN DİĞER DÜZENLEYİCİ İŞLEMLER GİBİ İDARİ YARGININ DENETİM ALANINDA BULUNDUĞU HK.
Uyuşmazlık; imar planı değişikliğinin davacılara ait taşınmazın yola ayrılmasına ilişkin bölümünün iptali dileğiyle açılan davanın, genişletilen yolun şehrin ana anterlerinden biri durumunda olup, kent merkezini gelişen bölgelere bağlaması nedeniyle işlemde şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırılık bulunmadığı, esasen 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 2/2.maddesinde yer alan, idare mahkemelerinin yerindelik denetim yapamayacakları ve yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak idari eylem ve işlem niteliğinde yargı kararı veremeyecekleri hükmü karşısında davacıların iddialarının dava sonucuna etkili görülmediği gerekçesiyle reddi yolunda İdare Mahkemesince verilen kararın bozulması isteğinden ibarettir.
Temyiz edilen İdare Mahkemesinin kararında, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında sayılan bozma nedenlerinden hiçbirisi bulunmamaktadır.
Ancak, davacıların dava dilekçesinde münhasıran imar planı değişikliğinin iptalini istedikleri ve imar planı değişikliği işlemlerinin öteki düzenleyici işlemler gibi idari yargının denetim alanına girdiği açık bulunduğundan kararın hüküm kısmında yer alan "Esasen 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 2/2.maddesinde idari yargı yetkisi, idari
eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğu denetimiyle sınırlıdır, yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak biçimde yargı kararı veremezler hükmü yer aldığından davacıların diğer savları da dava sonucuna etkili görülmemiştir." bölümünün karar gerekçesinden çıkarılarak temyiz edilen anılan mahkeme kararının düzeltilerek onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.