Esas No: 2022/3679
Karar No: 2022/5810
Karar Tarihi: 14.06.2022
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2022/3679 Esas 2022/5810 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Tapulama Mahkemesi'nde görülen kadastro tespitine itiraz davasında, Mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Karar davalı Hazine ve avukatı tarafından temyiz edilmiştir. Ancak, karar Yargıtay denetiminden geçmediği için istinaf kanun yolu ile denetlenebilir. Dosyanın ise yanlışlıkla Dairemize gönderildiği anlaşılmıştır. Bu nedenle, dosyanın Mahalli Mahkemeye gönderilmesine karar verilmiştir.
6100 sayılı HMK'nın 373/4. maddesi, bozma kararı sonrası yapılan kararlar hakkında temyiz yoluna başvurulabileceğini belirtmektedir. Geçici 3/2. maddesi ise, Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce verilen kararlara karşı Yargıtay yoluna başvurulmasını ve bu kararların Yargıtay kararı ile kesinleşene kadar Kanun yolu denetiminin Yargıtay tarafından yapılmasını sağlamaktadır. Bu sayede Yargıtay denetiminden geçmeyen kararlar, istinaf kanun yolu ile denetlenebilir hale gelmektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Kadastro Tespitine İtiraz
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalı ... vekili ve davalı Hazine tarafından temyiz edilmesi üzerine, dosya incelendi, gereği düşünüldü.
K A R A R
6100 sayılı HMK'nın 373/4. maddesi; ''Yargıtay'ın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir.'' hükmünü, Geçici 3/2. maddesi ise; "Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce verilen kararlar hakkında, kesinleşinceye kadar 1086 sayılı Kanun'un 26.09.2004 tarihli ve 5236 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önceki 427 ila 454'üncü madde hükümlerinin uygulanmasına devam olunur. Bu kararlara ilişkin dosyalar Bölge Adliye Mahkemelerine gönderilemez.'' hükmü içermektedir. Açıklanan yasa maddelerinin düzenleniş amacı, Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce verilen kararlara karşı Yargıtay yoluna başvurulmasını ve karar kesinleşinceye kadar Kanun yolu denetiminin Yargıtay tarafından yapılmasını sağlamaktır. Diğer bir anlatımla, Yargıtayın verdiği bozma kararları üzerine verilen kararların tekrar Yargıtay denetiminden geçmesi ve böylelikle Yargıtay kararının istinaf yolu ile denetlenmesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Somut olayda, Tapulama Mahkemesinin görevi Yargıtay 17. Hukuk Dairesince merci tayini yoluyla belirlenmiş, Yargıtay dosyadan elini çekmiştir. Bu aşamadan sonra, yetkili mahkeme tarafından esasa ilişkin yargılama yapılıp, karar verilmiştir. Aleyhine kanun yoluna gidilen karar, 02.03.2018 tarihinde verilen karar olup, bu kararla ilgili olarak Yargıtay'ın bir denetimi söz konusu değildir. Bu itibarla, 02.03.2018 tarihinde verilen ve daha önce Yargıtay denetiminden geçmeyen karar istinaf kanun yolu denetimine tabi olup, Mahkemece, kararın verildiği tarih itibariyle dava dosyasının ... Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilmesi gerekirken yanlışlıkla Dairemize gönderildiği anlaşılmış olmakla, dosyanın tetkiksiz olarak Mahalli Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE, 14.06.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.