Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/19963
Karar No: 2012/3285

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2011/19963 Esas 2012/3285 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalıların satışını yaptığı araçta şase numarası ile ruhsatta yazan numara farklı çıkınca, araç TÜVTÜRK muayenesinden geçememiş. Davacı aracı şase numarası düzeltilmek üzere teslim ettiğinde araca zarar verdiklerini iddia ederek, aracın ayıpsız misliyle değiştirilmesini veya bedelinin ödeme tarihinden itibaren avans faiziyle beraber tahsilini ve 5000TL manevi tazminatın verilmesini talep etmiş. Davalılar hatanın ihraç edilen araçlara vurulan şase numarasının yanlışlıkla yurtiçinde satılan araca vurulmasından kaynaklandığını belirterek davacının diğer seçimlik haklarını kullanamayacağını belirtmiştir. Mahkeme hata düzeltilmişse, aracın muayenesi onaylanmamış olsa da bu durumun araçtan beklenen faydayı azaltacak bir hal olmadığı şeklinde karar vermiştir. Ancak davacının itirazı üzerine yapılan ek raporda, araçtaki hatanın ikinci el alıcılarında çekince uyandıracağı ve aracın değerini 2000TL civarında düşüreceği belirtilmiştir. Bu nedenle yeni bir bilirkişi incelemesi yapılması, tarafların üzerinde anlaştığı bir bilirkişi yoksa uzman tarafından yapılacak raporun, tüm delillerle talep ve savunmaların değerlendirilmesi sonucu hüküm kurulması gerekmektedir.
Kanun Maddeleri: Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun madde 4, Türk Borçlar Kanunu madde 407.
(Kapatılan) 13. Hukuk Dairesi         2011/19963 E.  ,  2012/3285 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi sıfatıyla)

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı dava dilekçesi ile, 29.06.2009 tarihinde davalılardan satın aldığı aracın 02.07.2010 tarihli muayenesinde araçtaki şase numarası ile ruhsattakinin farklı olduğunun tespit edilmesi üzerine, davalılardan sorunun giderilmesini istediğini, aracı 23.07.2010 tarihinde şase numarası düzeltilmek üzere firmaya iade ettiğini, 23.08.2010 tarihinde teslim aldığını, tekrar muayene istasyonuna götürdüğünde bu kez de araç şase nosunun orjinal olmadığıve motor numarasının okunmadığını belirtip araç muayenesinin onaylanmadığını, davalıların araç şase numarasını düzeltmek isterken aracın altındaki koruma sacını da keserek araca zarar verdiklerini, yakın çevresindeki insanların change, çalıntı araba almış şeklinde konuşmaya başladığını, bu durumun psikolojisini bozduğunu belirterek aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesini veya bedelinin ödeme tarihinden itibaren avans faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini ve 5000TL manevi tazminata hükmedilmesini talep etmiştir.
    Davalı Sayınlar Otomotiv, davaya cevabında, hatanın ihraç edilen araçlara vuruluan şase numarasının yanlışlıkla yurtiçinde satılan araca vurulmasından kaynaklandığını, davacının ücretsiz onarım hakkını kullandığını, bu yüzden diğer seçimlik haklarını kullanamayacağını belirterek davanın reddini istemiştir.
    Davalı ... vekili davaya cevabında, araçta ... alınmasına engel bir durumun kalmadığını, araçtan beklenen faydayı azaltacak veya aracın değerini düşürücek herhangi bir ayıp olmadığını, davacı tüketicinin seçimlik haklardan onarım hakkını kullandığını, şahsiyet haklarını somut olarak zedeleyecek herhangi bir durum olmadığına göre manevi tazminat talebinin de haksız olduğunu belirterek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece hata düzeltilmiş olduğuna göre, araç muayenesi onaylanmamış olsa da bu durumun araçtan beklenen faydayı azaltacak bir hal olmadığı değerlendirilerek davanın reddine karar verilmiş, hüküm, davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Davacının satın aldığı sıfır araç üzerindeki şase numarasının ruhsattaki numaradan farklı olduğu, tararafların ve mahkemenin kabulündedir. Davalı tarafça araçtaki bu arıza giderilmiş, ruhsata uygun şekilde motor şase numarası yeniden yazılmış ise de, dosya arasında yer alan TÜVTÜRK’ün 31.03.2010 taraihli müzekkere cevabından bu halde dahi aracın muayenesinin onaylanması için mutlaka her yıl yeniden alınacak aracın motor şase numarasının üretici eliyle değiştirildiğine ilişkini yazının sunulması gerektiği bildirilmiştir. Keşif sonrası hukukça bilirkişi mütalaasında söz konusu hatanın üreticiden kaynaklanan gizli ayıp olduğu belirlenmiş, mahkemece de buna itibar edilmiştir. Bununla birlikte teknik bilirkişi, ilk raporunda düzeltme raporu verildiğinde muayenesinin yapılabileceğini, bu belge olmazsa makine mühendisleri odasından aracın orjinal olduğu yönünde belge alınması gerekeceğini belirtmiş ve fakat söz konusu ayıp sebebiyle aracın piyasa fiyatının etkilenmeyeceğini de mütalaa etmiştir. Davacının itirazı üzerine aynı bilirkişiden alınan ek raporda, ilk raporda gözardı edilmiş olmakla birlikte bu durumun aracın ikinci el alıcılarında çekince uyandıracağı ve bu haliyle aracın değerini 2000TL civarında düşüreceği eklenmiştir. Aynı bilirkişi tarafından verilen iki raporda birbirinden tümüyle farklı ve davanın sonucuna etki eder mütalaalalarda bulunulması halinde bunlara dayanılarak hüküm tesis edilemeyeceği gibi, bu husus göz ardı edilse bile ek rapora neden itibar edilmediği red kararı gerekçesinde mahkemece açıklığa kavuşturulmamıştır. Bu halde yapılması gereken, tarafların üzerinde anlaştıkları bilirkişi bulunmaması halinde re’sen seçilecek uzman tarafından yapılacak yeni bir bilirkişi incelemesi ile taraf itirazlarını karşılar, taraf ve Yargıtay denetimine elverişli rapor alınması, buna göre dosyadaki tüm delillerle talep ve savunmaların değerlendirilmesi ve varılacak sonuca göre hüküm kurulması iken, bu ilkeler göz ardı edilmek suretiyle yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün (BOZULMASINA), peşin alınan 18.40 TL. temyiz harcının istek halinde iadesine, 17.2.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi