Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/7797
Karar No: 2019/5048
Karar Tarihi: 02.12.2019

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2016/7797 Esas 2019/5048 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafından istihdam edilen dava dışı işçilerin mahkeme kararları ile belirlenen işçi alacaklarının icra takibine konu edilmesi nedeniyle müvekkilinin ödeme yapmak zorunda kaldığı, taraflar arasında imzalanan hizmet alım sözleşmeleri uyarınca işçilik alacaklarından asıl sorumlu olan davalıdan ödeme yaptıkları miktarın tahsili için başlattıkları icra takibinin davalının haksız itirazı üzerine durduğu gerekçesiyle itirazın iptali ile %20 icra inkâr tazminatına karar verilmesi talebiyle açılan davada, mahkeme bilirkişi raporu almak için kesin süre verdiği halde davacının bu sürede gider ödemeyip daha sonra ödemesi üzerine davalı tarafından verilen haksız itirazı gerekçe göstererek kanıtlanamayan davanın reddine karar vermiştir. Ancak kanunda belirtilen sürelerin kesin olduğu ve hakim tarafından tespit edilen sürelerin de kesin olabileceği, ikinci verilen kesin süreye istinaden masrafını yatıran davacının bu delilden vazgeçmiş sayılamayacağına dair kanun maddeleri hatırlatılmış ve kararın bozulması gerektiği belirtilmiştir.
Kanun maddeleri: HMK'nın 90. maddesi gereğince hakim kanundaki süreleri artıramaz veya eksiltemez, HMK'nın 94. maddesi gereğince kanunun belirlediği süreler kesindir ve hakim, tayin ettiği sürenin kesin olduğuna karar verebilir. Aksi halde, belirlenen süreyi geçirmiş olan taraf yeniden süre isteyebilir. Bu şekilde verilecek ikinci süre kesindir ve yeniden süre verilemez.
23. Hukuk Dairesi         2016/7797 E.  ,  2019/5048 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, alt yüklenici olan davalı tarafından istihdam edilen dava dışı işçilerin mahkeme kararları ile belirlenen işçi alacaklarının icra takibine konu edilmesi nedeni ile müvekkilinin ödeme yapmak zorunda kaldığını, taraflar arasında imzalanan hizmet alım sözleşmeleri uyarınca işçilik alacaklarından asıl sorumlu olan davalıdan ödeme yaptıkları miktarın tahsili için başlattıkları icra takibinin davalının haksız itirazı üzerine durduğunu ileri sürerek itirazın iptali ile %20 icra inkâr tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, müvekkilinin 2007 yılından itibaren davacı ile imzalanan hizmet sözleşmeleri ile alt iş veren olarak yürüttüğü işlerin tamamlanmasından sonra tarafların birbirlerini ibra ettiklerini savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre; hukukçu ve mali müşavirden oluşan bilirkişi heyetinden rapor alınmasına karar verilen 26.02.2015 tarihli oturumda bilirkişi ücretleri ayrı ayrı belirlenip davacıya bilirkişi ücretlerini ödemesi için 2 haftalık kesin süre verildiği ve bu süre içinde ödeme yapılmaz ise bilirkişi incelemesi yaptırılması talebinden vazgeçmiş sayılacakları ve dosya içeriğine göre karar verileceği uyarısı yapıldığı halde davacının belirlenen kesin sürede gider ödemeyip 18.06.2015 tarihinde bilirkişi ücretini yatırdığı, kesin sürenin davalı yönünden kazanılmış hak oluşturduğu, davacının kesin süre uyarısının sonuçlarına katlanması gerektiği gerekçesiyle kanıtlanamayan davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava rücuen alacağa dayalı icra takibine vaki itirazın iptali davasıdır.
    HMK"nın 90. maddesi gereğince "(1) Süreler kanunda belirtilir veya hakim tarafından tespit edilir. Kanunda belirtilen istisnai durumlar dışında, hakim kanundaki süreleri artıramaz veya eksiltemez. (2) Hakim kendisinin tespit ettiği süreleri artırabilir veya eksiltebilir. HMK"nın 94. maddesi gereğince ise "(1) Kanunun belirlediği süreler kesindir. (2) Hakim, tayin ettiği sürenin kesin olduğuna karar verebilir. Aksi halde, belirlenen süreyi geçirmiş olan taraf yeniden süre isteyebilir. Bu şekilde verilecek ikinci süre kesindir ve yeniden süre verilemez."
    Bu yasal düzenleme çerçevesinde somut olaya bakıldığında, bilirkişi ücretinin yatırılma süresi kanunda düzenlenmiş değildir. Her ne kadar hakim, bilirkişi ücretlerinin ödenmesi için 26.02.2015 tarihli celsede ilk süreyi kesin olarak verdiğini yazmış ise de 18.06.2015 tarihli celsede ikinci kez kesin süre verdiğinden ilk olarak verilen kesin sürenin sonuçlarını ortadan kaldırmıştır. Böylece ilk verilen sürenin kesin olmadığını kabul etmek gerekir. Bu durumda ikinci kesin süreye istinaden masrafını yatıran davacının bu delilden vazgeçmiş olduğu sonucuna varılamaz. Masraf yatırıldığından bilirkişi incelemesi tamamlanıp sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün, davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz edene iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 02.12.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi