Esas No: 2021/19065
Karar No: 2022/9834
Karar Tarihi: 23.05.2022
Yargıtay 7. Ceza Dairesi 2021/19065 Esas 2022/9834 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanıkların tasfiye kurulu ve yönetim kurulu üyesi olarak seçildiği kooperatifte, 1163 sayılı Kanunun 45. maddesi gereği olağan genel kurul toplantısı yapılmamıştır. Ancak, 1163 sayılı Kanunun 81/2. maddesi kooperatifin amacına ulaşmasıyla dağılıp dağılmadığına karar vermeden ve cezai yaptırımların ön ödemesine tabi olup olmadığına bakılmadan, sanıkların beraat kararı verilmiştir. Kanuna aykırı katılan vekilinin temyiz nedenleri kabul edilerek hüküm BOZULMUŞTUR.
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 45. maddesi: Genel kurul toplantısı ile ilgili düzenlemeleri kapsar.
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun Ek 2/2. maddesi: Genel kurulu olağan toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyelerinin cezalandırılacağına dair düzenlemeleri kapsar.
1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 81. maddesi: Tasfiye halinde kooperatiflerin genel kurul toplantılarında nisap aranmayacağına ve kararların oy çokluğu ile verilebileceğine dair düzenlemeleri kapsar.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : 1163 sayılı Kanuna aykırılık
HÜKÜM : Beraat
Yerel mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle; başvurunun süresi, kararın niteliği ve suç tarihine göre dosya okunduktan sonra Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü;
1163 sayılı Kanunun 45. maddesinde "Genel kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanır. Olağan toplantının her hesap devresi sonundan itibaren 6 ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması zorunludur. Ancak, usul ve esasları ilgili Bakanlıkça yapılacak düzenlemede gösterilmek üzere; kooperatif üst kuruluşuna ortak olunması ve genel kurul toplantısının gündemine konuyla ilgili madde konulması şartıyla, olağan genel kurul toplantıları en fazla iki hesap dönemini kapsayacak şekilde ve birleştirilerek yapılabilir. Genel kurul, ana sözleşmede gösterilen şekil ve surette toplantıya çağrılır. Toplantı nisabı ana sözleşmede gösterilir. Ancak ... kooperatiflerinin genel kurul toplantılarında ortakların en az 1/4'ünün şahsen veya temsilen hazır bulunmaları şarttır. Genel kurul toplantı tarihi, yeri ve gündemi toplantıdan en az 15 gün önce ilgili bakanlığa ve mülki idare amirliğine yazılı olarak bildirilir." hükmünün bulunduğu, aynı Kanunun Ek 2/2. maddesinde ise genel kurulu olağan toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyelerinin cezalandırılacağının düzenlendiği cihetle, 25/04/2013 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında sanıkların tasfiye kurulu ve yönetim kurulu üyesi olarak seçildikleri, iddianamedeki anlatım dikkate alındığında sanıkların üzerine atılı eylemin 2013 yılma ait olağan genel toplantısının suç tarihi olan 01/07/2014 tarihine kadar yapılmaması olduğu, 1163 sayılı Kanunun 43. maddesi gereği tasfiye memurlarının genel kurulu toplantıya çağırma yetkisi bulunduğu, aynı Kanunun 81. maddesinde ise tasfiye halinde kooperatiflerin genel kurul toplantılarında nisap aranmayacağı, kararların oy çokluğu ile verilebileceği düzenlenmesi hususları dikkate alındığında; kooperatifin tasfiye halinde olmasının olağan genel kurul toplantısı yapılmasına engel olmadığı ve Kanunda istisnai bir hususun düzenlenmediği sabit olmakla birlikte 1163 sayılı Kanunun 81/2. maddesinde “Konut ... kooperatifleri, ana sözleşmede gösterilen işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların ortaklar adına tescil edilmesiyle amacına ulaşmış sayılır ve dağılır..." şeklinde düzenleme bulunduğu, sanıkların aşamalarda alınan savunmalarında kooperatif kapsamında inşa edilen konutların bittiği ve oturulmaya başlandığını beyan ettiği anlaşılmakla; kooperatif ana sözleşmesi getirtilerek ana sözleşmede belirtilen işlerin kapsamı, konutların ortaklar adına tescil edilip edilmediği ile tescil edilmişse tescil tarihleri tespit edilip, 1163 sayılı Kanunun 81/2. maddesindeki düzenleme uyarınca kooperatifin amacına ulaşıp ulaşmadığı ile dağılmış sayılıp sayılmayacağı belirlenmeden ve 02/12/2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6763 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 12. maddesi ile değişik 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 75. maddesi uyarınca 1163 sayılı Kanunun ek 2/2. maddesine aykırılık suçu için öngörülen hapis ve adlî para cezasının ön
ödemeye tabi bulunduğu, buna göre sanıklara usûlüne uygun ön ödeme ihtaratı yapılarak sonucuna göre hukukî durumunun takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden yazılı ve yerinde olmayan gerekçe ile sanıklar hakkında beraat kararı verilmesi,
Kanuna aykırı katılan vekilinin temyiz nedenleri bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün 5320 sayılı Kanunun 8/1.maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nun 321.maddesi uyarınca isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 23.05.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.