22. Hukuk Dairesi 2014/2754 E. , 2015/13424 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ve yıllık izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı, iş sözleşmesinin haklı neden olmaksızın işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile yıllık izin alacaklarını istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar, kesinleşen işe iade dosyası ve bilirkişi raporuna dayanılarak, feshin iş akti geçerli nedene dayanarak reddedilen işçinin dava dilekçesinde belirtiği tazminat ve alacaklara hak kazanamayacağı, tazminat ve alacakları ancak haksız fesih halinde talep edebileceği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-Taraflar arasında, iş sözleşmesinin feshinin haklı veya geçerli nedene dayanıp dayanmadığı uyuşmazlık konusu olup, normatif dayanak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 18. ve devamı maddeleridir.
Somut olayda operatör olarak çalışan davacının iş sözleşmesinin feshi hususu .... Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2010/96 sayılı kararına konu olmuş, söz konusus karar dairemizin 06.11.2012 tarih ve 2012/24230 esas ve 2012/24395 karar sayılı ilamı ile "davacının kepçe operatörü olarak çalışırken yaptığı işi beğenmeyen belediye başkanı ile tartıştıkları ve davacı hakkında belediye başkanına karşı tehdit ve hakaret suçlarından kamu
davası açıldığı anlaşılmıştır. Bu olaydan sonra davacının görevi değiştirilmiş olup verilen görevleri yapmadığına dair tutanaklar da dosyaya sunulmuştur. Davacının mevcut tutanak ve belgelere göre işyeri düzen ve kurallarına uymadığı, bu şekilde işyerinde düzensizlik ve huzursuzlukda işlerin aksamasına sebep olduğu açıktır. Mahkemece bu hususlar ve iş sözleşmesinin feshinin geçerli nedene dayandığı gözetilmeksizin, davanın reddine karar vermek gerekirken olaya uygun düşmeyen gerekçeyle kabulü hatalıdır." denilmek suretiyle bozulmakla 03.05.2012 tarihinde kesinleşmiştir. Bu anlamda fesih hususu kesinleşmiş mahkeme ilmaına konu olmakla tartışmaya açık olmayıp, davacının fesih sebebi yapılan davranışları haklı fesih ağırlığında olmamakla birlikte, geçerli fesih sebebi sayılacağından kıdem tazminatını almasına engel oluşturmayacağı açıktır. Mahkemece kıdem tazminatı isteklerinin hüküm altına alınması gerekirken, yazılı şekilde hatalı gerekçeyle reddine karar verilmesi isabetsizdir.
3-Taraflar arasında uyuşmazlık, işçinin kullandırılmayan izin sürelerine ait ücretlere hak kazanıp kazanmadığı noktasında toplanmaktadır.
4857 sayılı İş Kanunu"nun 59. maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır.
Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu noktada, sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı nedene dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır.
İşçinin işe iade davası açması durumunda, izin ücretinin talep edilip, edilemeyeceği davanın sonucuna göre belirlenmelidir.
Gerçekten işçinin dava sonucu işe başlatılması durumunda, önceki fesih ortadan kalktığından ve iş ilişkisi devam ettiğinde 4857 sayılı Kanun"un 59. maddesi uyarınca izin ücreti istenemez.
İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır. Bu konuda ispat yükü üzerinde olan işveren, işçiye yemin teklif edebilir.
Sözleşmenin feshi halinde kullanılmayan yıllık izin sürelerine ait ücret, işçinin kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Böylece, iş sözleşmesinin feshinde kullanılmayan yıllık ücretli izin hakkı izin alacağına dönüşür. Bu nedenle zamanaşımı da iş sözleşmesinin feshinden itibaren işlemeye başlar.
Buna göre fesih sebebinden bağımsız olan yıllık izin alacağının davanın esasına girilip araştırılması gerekmektedir. Somut olayda feshin haklı olduğu gerekçesiyle yıllık izine ilişkin talebin de reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 13.04.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.