Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/11681
Karar No: 2012/2447

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2011/11681 Esas 2012/2447 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı banka ile hiçbir hukuki ilişkisi olmadığını ancak banka hesabına haciz konulunca takip yapıldığını ve borçlu olmadığını iddia ederek tazminat istemiştir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Daire, bu kararı onaylamıştır. Ancak davalı tarafından karar düzeltme talebinde bulunulmuştur. Mahkeme, tarafların beyanlarına dayanarak kredi tutarının ödeme belgeleri araştırılmalı ve krediyi davacının fiilen kullanıp kullanmadığının belirlenerek karar verilmelidir demiştir. Kararda, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 9. maddesi önemli yer tutmuştur.
(Kapatılan) 13. Hukuk Dairesi         2011/11681 E.  ,  2012/2447 K.

    "İçtihat Metni"


    ... vekili avukat .... ile Yapı Kredi Bankası vekili avukat ... aralarındaki dava hakkında İstanbul 3. Tüketici Mahkemesinden verilen 21.1.2010 tarih ve 253-17 sayılı hükmün Dairenin 15.12.2010 tarih ve 2010/16022-16988 sayılı ilamıyla onanmasına karar verilmişti. Süresi içinde davalı avukatınca kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşuldu.

    KARAR
    Davacı, davalı banka ile hiçbir hukuki ilişkisinin bulunmadığını ve sözleşme imzalamadığını, ancak dava dışı banka nezdindeki banka hesabına haciz konulunca genel kredi sözleşmesi nedeni ile aleyhine takip yapıldığını öğrendiğini ileri sürerek, takipten dolayı borçlu olmadığının tesbitine ve % 40 tazminata karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, davalı temyizi üzerine mahkeme kararı Dairemizce onanmış ve bu kez davalı tarafından karar düzeltme talebinde bulunmuştur.
    Davalı banka tarafından davacı ve dava dışı ...aleyhine genel tüketici kredisi ve teminat sözleşmesi gereğince icra takibinde bulunulduğu, davacının davalı bankadan kredi kullanmadığını, sözleşmelerdeki imzaların da kendisine ait olmadığını ileri sürerek eldeki davayı açtığı anlaşılmaktadır.
    Mahkemece, tüketici kredisi ve teminat sözleşmesindeki imzalar üzerinde grofolog uzmanı tarafından yaptırılan bilirkişi incelemesinde imzaların davacı eli ürünü olduğu açıklandığı gerekçesi ile yazılı şekilde karar verilmiştir. Davalı banka kullanılan kredinin davacı hesabına yatırıldığını, davacı adına kayıtlı araç üzerine teminat olarak rehin konulduğunu savunmuştur. O halde takibe konu kredi sözleşmesi gereğince kullanılan kredi tutarının ödeme belgesi araştırılmadığı gibi, dekont ile ödeme varsa, bu ödeme dekontundaki imzasının kime ait olduğu hususları araştırılmamıştır. Bu nedenle mahkemece, kredi ödemesine ilişkin tarafların beyanları alınmak suretiyle paranın ödenmesi hususunun açıklığa kavuşturulması bu hususta ilgili ..banka kayıtları üzerinden inceleme yaptırılarak , krediyi davacının fiilen kullanıp kullanmadığı belirlenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir. Yazılı şekilde eksik incelemeye dayalı karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir. Kararın bu şekilde bozulması gerekirken, yanılma sonucu yazılı şekilde onandığı , bu kez yapılan inceleme ile anlaşıldığından, davalının karar düzeltme isteğinin kabulü ile, mahkeme kararının bu şekilde bozulmasına karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalının karar düzeltme isteğinin kabulüne, Dairemizin 15.12.2010 gün 2010/16022 -2010/16988 sayılı onama kararının kaldırılarak mahkeme kararının BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, 9.2.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi