10. Hukuk Dairesi 2015/9499 E. , 2015/11953 K.
"İçtihat Metni"Mahkemesi :İş Mahkemesi
Dava, rücûan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Hükmün, davacı ve davalı vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
25.12.1984 tarihinde meydana gelen iş kazasında yaralanan sigortalının hak sahiplerine bağlanan gelir ve tedavi gideri nedeniyle uğranılan Kurum zararının 506 sayılı Yasa"nın 10 ve 26 maddeleri uyarınca tahsili istemine ilişkindir.
Dosya kapsamına göre, davalının 10. maddeye dayalı sorumlu olduğu kabul edilmişse de, 10. madde uygulama koşullarının oluşup oluşmadığı yeterince irdelenmemiştir.
506 sayılı Yasa"nın 9. maddesi - ( 25.08.1999 - 4447 / 12 md. ile yapılan değişiklikten önceki hali ) (17/07/1964 tarih ve 506 sayılı Kanunun hükmüdür. " İşveren, çalıştırdığı sigortalıları, örneği Kurumca hazırlanacak bildirgelerle en geç bir ay içinde Kuruma bildirmeye mecburdur."" düzenlemesini öngörmektedir.Anılan Yasanın 10. maddesine göre ise 9. maddede öngörülen işe giriş bildirgesini süresinde Kuruma intikal ettirmeyen işverenler hakkında 26. maddede öngörülen sorumluluk halleri aranmaksızın, zararlandırıcı sigorta olayı nedeniyle Kurum tarafından bağlanan gelir ve harcamanın işverenden tahsil edileceğini düzenlemiştir. Yani, davalı işverenin 506 sayılı Yasanın 10.maddesine göre rücû alacağından sorumluluğu için; işe giriş bildirgesinin sigortalının, işe başlatılmasından itibaren 1 ay içinde verilmemiş olması ve zararlandırıcı sigorta olayının da işe giriş bildirgesinin kuruma verilmesinden önce meydana gelmesi gerekir.
İşverene ait işyerinin hangi tarih itibarıyla 506 sayılı Yasa kapsamına alınması gerektiği belirlenmeli, varsa işverence sigortalı hakkında verilen işe giriş bildirgesinin Kuruma intikal tarihi belirlenmeli, sigortalının işverene ait işyerinde işe başladığı tarih açık ve net biçimde saptanmalı ve özellikle sigortalıya ait işe giriş bildirgesinin Kuruma intikal ettiği tarih ile iş kazası aynı tarihe rastlıyor ise, işe giriş bildirgesinin daha önce verildiğinin ispat yükünün işverene ait olacağı ve iş kazası 1 aylık süre içinde meydana gelmişse 10. maddenin uygulanamayacağı gözetilmelidir.
Öte yandan, sigortalı ..."ın 25.12.1984 tarihinde meydana gelen iş kazasından % 26 oranından iş göremez duruma girdiği, iş göremezlik tespit kararına göre, sigortalının 26.05.1985 tarihinden itibaren iş göremez duruma girdiğinin saptandığı, bunun üzerine13.08.2009 onay tarihli karar ile sürekli iş göremezlik gelirinin 01.05.2006 tarihinden itibaren bağlandığı anlaşılmıştır. İş kazası sonucu iş göremez duruma giren sigortalıya bağlanan gelirin ilk peşin sermaye değeri, sigotalının yaşı, gelirin kesilme olasılığı ve iskonto oranı gözetilerek belirlenen tutarı ifade etmektedir. Dosyadaki ilk peşin değer hesap tablosundaki doneler kontrol edilerek, ilk gelire giriş tarihindeki donelerin esas alınıp alınmadığının denetlenmeli, ayrıca tedavi giderine ilişkin talep bakımından olumlu veya olumsuz bir karar verilmemiş olup, tedavi giderinin sarf tarihi belirlenip, davalının zamanaşımı def"i bulunduğu da gözetilerek, sonucuna göre bir karar verilmelidir.
Yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular ışığında araştırma ve irdeleme yapılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O hâlde, taraf vekillerinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istem hâlinde davalıya iadesine, 16.06.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.