Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/3760
Karar No: 2019/5000
Karar Tarihi: 28.11.2019

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2016/3760 Esas 2019/5000 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, kooperatif üyeliğinin tespiti istemine ilişkindir. Davacı, kooperatiften 2 adet ortaklık hissesi satın aldığını ve kooperatif üyesi olduğunu iddia etmiştir. Ancak mahkeme, davacının kendisine tahsis edilecek bir kooperatif hissesinin bulunması gerektiğini ve boşta kalan ve davacıya devredebileceği 2 hissesinin bulunmadığını belirterek davanın reddine karar vermiştir. Temyiz sonucunda ise, davacının zımnen ortak kabul edilmesi nedeniyle davanın kabulü gerektiği hükmedilmiştir. Kararda, Kooperatifler Kanunu'nun 8. ve anasözleşmenin 10. maddesine atıfta bulunulmuştur.
23. Hukuk Dairesi         2016/3760 E.  ,  2019/5000 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinin tespiti davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
    - K A R A R -
    Davacı vekili, müvekkilinin kooperatiften 2 adet ortaklık hissesi satın aldığını, bu şekilde kooperatif üyesi olduğunu, kooperatifin müvekkiline gönderdiği bildirim ile müvekkilinin ortaklığının tartışmalı olduğunu dile getirdiğini, çıkarılan bu muarazanın haksız olduğunu ileri sürerek, müvekkilinin 497 ve 498 nolu ortaklığının tespiti ile kooperatif kayıtlarına tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, genel kurul kararı ile ortaklık pay adedinin 266 olarak belirlenmesi nedeniyle müvekkili kooperatife yönetim kurulunca 266 pay karşılığı ortak kaydedildiğini, daha sonra bunlardan 3 adedinin kooperatif tüzel kişiliği tarafından satın alınması nedeniyle pay adedinin 263"e düştüğünü, müvekkili kooperatifin 24.06.2012 tarihli genel kurulunda seçilen yeni yöneticiler tarafından geçmişe yönelik olarak yapılan incelemelerde ortaklık devir işlemlerinde usulsüzlük yapılmak suretiyle para tahsil edildiğinin ve bunların kooperatifin kasasına intikal ettirilmediğinin saptanmadığını, eski yöneticiler tarafından 287 adet olmak üzere fazladan 24 adet hisse kaydının yapıldığının belirlendiğini, davacının tespitini istediği hisselerin de bu şekildeki fazla hisselerden olduğunu, bunun üzerine Ankara C. Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu, davacının eski yöneticiler tarafından usulsüzce üyeymiş gibi gösterildiğini, üyelik senetlerinin üyelik hakkı için tek başına yeterli olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre; davacının Kooperatifler Kanunu"nun 8. ve anasözleşmenin 10. maddesi doğrultusunda kooperatife ortak olduğuna göre, öncelikle kendisine tahsis edilecek bir kooperatif hissesinin bulunması gerekmekte olup, oysa ki 21.04.1995 tarihli genel kurulda pay adedinin 266 olarak belirlendiği ve bu paylar karşılığı kooperatifin 266 hissi karşılığı (daha sonra 263"e düşmekle) ortağı bulunduğu anlaşılmakla, kooperatifin boşta kalan ve davacıya devredebileceği 2 hissesinin bulunmadığı, hal böyle olunca, devir dışında bir sebeple davacının kooperatife sahip olabileceği hisse bulunmadığından, yeni bir kooperatif ortağı olarak kaydının mümkün olmadığı, dolayısıyla davacının bu yolla ortak kaydedilmesi, zamanın yönetim kurulunun görev ve yetki sınırlarını aşması sonucunda oluşturulmuş bulunduğundan geçersiz ortaklık kayıt işlemi olduğu, eski yöneticilerce usulsüz işlemler neticesinde fazladan 24 adet kooperatif payı oluşturulduğu sonucuna varılmış olduğu, davacının yapmış olduğu ödemenin kooperatif defterleri üzerinden ismen görülmediği, olmayan ya da usulsüz olarak oluşturulmuş bir hisse karşılık tutularak ödeme yapılmasının, o ödemeyi yapana kooperatif ortaklığı sıfatını kazandırmayacağı gerekçesiyle, davanın reddini karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava, kooperatif üyeliğinin tespiti istemine ilişkindir.
    Olayda; 28.05.2007 tarihinde hisse devri suretiyle ortak kaydedilen davacının, kooperatifin olması gereken ortak sayısının, mevcut olan ortak sayısının ve genel kurulda belirlenen sayının üzerinde ortağı bulunup bulunmadığını bilmesi gerekmeyeceği gibi böyle bir durumu araştırma imkanının da bulunmadığı, davacının genel kurullara ortak sıfatıyla çağrıldığı, bir kısım genel kurullara katıldığı ve bir kısım aidat ödemesi de yaptığı dikkate alındığında, 2 ayrı hisseden dolayı davacının davalı kooperatifçe ortaklığının zımnen benimsenmiş olması karşısında, mahkemece davanın kabulü yerine yazılı gerekçe ile reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 28.11.2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi