Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/7004
Karar No: 2016/7653
Karar Tarihi: 30.03.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/7004 Esas 2016/7653 Karar Sayılı İlamı

7. Hukuk Dairesi         2015/7004 E.  ,  2016/7653 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, mülga .... Tarım Reformu Bölge Müdürlüğünde mevsimlik işçi olarak işe başladığı tarihten kadrolu statüye geçtiği tarihe kadarki hizmet süresinin hesaplanarak belirlenecek derece ve kademede intibakının yapılması gerektiğinin tespitine, tüm hizmet süresi hesaplanarak belirlenecek derece ve kademelerine göre, dava tarihinden geriye dönük beş yıllık süre içerisinde ödenmesi gereken ücretlerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir
    Davalılar davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davalı idare nezdinde çalışan ve 2001 yılında kadrolu işçi statüsünde alınan işçinin intibakının yapılarak, 2007 yılında kadrolu işçi statüsüne geçen davacının intibakının yapılmaması sonucunda, intibakı yapılan işçi ile aynı işi yapan ve intibakı yapılmayan davacı işçi ücreti arasında, eşit kıdemdeki çalışan olmalarına rağmen, aynı işi yapan ve aynı kıdeme sahip iki işçi arasında eşitlik ilkesine aykırı ücret farklılığı ortaya çıktığı gerekçesiyle davacının mevsimlik işçi statüsünde çalıştığı sürenin intibakı yapılarak davacının dava tarihi itibarı ile 5. Grup 13. Kademede olması gerektiğinin tespitine ve alacak isteminin kabulüne karar verilmiştir.
    Somut olayda .... Tarım İl Müdürlüğü’nün temsil kabiliyeti bulunmayıp yasal temsilcisi davalı ...... olduğu halde gerekçeli karar başlığında Müdürlüğün davalı olarak gösterilmesi ve tahsil hükmünün sanki birden fazla davalı varmış gibi müdürlüğü kapsayacak şekilde “davalılar” şeklinde kurulmuş olması hatalıdır.
    Ayrıca 492 sayılı Harçlar Kanununun 13/j maddesi Genel Bütçeye dahil idarelerin bu Kanunun 1 ve 3 sayılı tarifelerine giren bütün işlemlerinin harçtan müstesna olacağı belirtilmiştir.
    Mahkemece davalı Bakanlık bakımından davanın kabulüne karar verilmiş, harcın davalı Bakanlıktan tahsiline hükmedilmiştir. Harçlar Kanunu 13/j maddesi kapsamında davalı Bakanlığın harçtan muaf olduğundan, davalı Bakanlık aleyhine harca hükmedilmiş olması hatalıdır.
    Ayrıca davacı kedisini vekil ile temsil ettirmediği halde davacı yararına avukatlık ücretine hükmedilmiş olması da hatalıdır.
    Ne var ki; bu yanlışlıkların giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, hüküm bozulmamalı, düzeltilerek onanmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; gerekçeli karar başlığındaki “Davalı ... ve vekili” kısmının tamamen çıkarılmasına, kararın hüküm fıkrasının 1. paragrafında yazılı "davalılardan" sözcüğünün çıkarılarak yerine "davalıdan" sözcüğünün yazılmasına, hüküm fıkrasının (1,), (2,) ve (3) numaralı bentlerinin çıkarılarak yerlerine;
    “1- Davalı .... harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına, peşin yatan 74,05 TL harcın davacıya iadesine
    2-Davacı tarafından yapılan davetiye ve posta gideri 101,00 TL ile 250,00 TL bilirkişi ücreti olmak üzere toplam 351,00 TL yargılama giderinin davalı ... .’ndan alınarak davacıya verilmesine” rakam ve sözcüklerinin yazılmasına, "4" nolu bent numarasının çıkarılarak yerine "3" rakamının yazılmasına, hükmün bu düzeltilmiş şekliyle ONANMASINA, 30/03/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi