Esas No: 2021/830
Karar No: 2021/2125
Karar Tarihi: 08.04.2021
Danıştay 4. Daire 2021/830 Esas 2021/2125 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
DÖRDÜNCÜ DAİRE
Esas No : 2021/830
Karar No : 2021/2125
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
(… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : Danıştay Dördüncü Dairesinin 14/10/2020 tarih ve E:2020/376, K:2020/3858 sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin incelenmeksizin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE :
18/06/2014 tarih ve 6545 sayılı Kanunla değişik 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45/1. maddesinde; İdare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı, başka kanunlarda farklı bir kanun yolu öngörülmüş olsa dahi, mahkemenin bulunduğu yargı çevresindeki bölge idare mahkemesine, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde istinaf yoluna başvurulabileceği, aynı Kanunun 46. maddesinin birinci fıkrasında, Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin maddede sayılan davalar hakkında verdikleri kararların, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştayda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebileceği belirtilmiş; 48. maddesinin 6. fıkrasında; temyizin kanuni süre geçtikten sonra yapılması veya kesin bir karar hakkında olması halinde de kararı veren merciin temyiz isteminin reddine karar vereceği, 7. fıkrasında, dilekçenin 3. madde esaslarına göre düzenlenmediği, temyizin kanuni süre içinde yapılmadığı veya kesin bir karar hakkında olduğunun anlaşıldığı hâllerde, 2 ve 6 ncı fıkralarda sözü edilen kararların, dosyanın gönderildiği Danıştayın ilgili dairesi ve kurulunca, kesin olarak verileceği hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda yer verilen hükümlerinden anlaşılacağı üzere, Türk İdari Yargılamasında üçlü bir yargılama sistemi öngörülmüş, ilk derece mahkemesi olan vergi mahkemesi kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yoluna başvurulabileceği, Bölge İdare Mahkemesince istinaf incelemesi üzerine verilen kararlara karşı da tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içerisinde Danıştay nezdinde temyiz yoluna gidilebileceği, Danıştayın temyiz incelemesi üzerine verdiği onama kararlarının kesin karar niteliğinde olduğu belirtilmiş, bu kararlara karşı başka herhangi bir olağan kanun yolu veya birden fazla kez temyize başvuru imkanı tanıyan bir kanun hükmüne ise yer verilmemiştir.
Dosyanın incelenmesinden; davacı tarafından, ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı süreaşımı nedeniyle verilen dava ret kararı üzerine … Bölge İdare Mahkemesinin ... Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı istinaf isteminin reddine ilişkin kararının temyiz edildiği ve Danıştay Dördüncü Dairesinin 14/10/2020 tarih ve E:2020/376, K:2020/3858 sayılı kararı ile temyiz isteminin reddine ve anılan kararın onanmasına kesin olarak karar verildiğinden anılan Dördüncü Daire kararının bozulması istemiyle yapılan temyiz isteminin incelenmesine olanak bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Temyiz isteminin İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
2. Dosyanın anılan Vergi Mahkemesine gönderilmesine,
3. 492 sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı (3) sayılı Tarife uyarınca, … TL maktu karar harcının temyiz eden davacıdan alınmasına,
4. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 08/04/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.