Abaküs Yazılım
17. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/7236
Karar No: 2019/1954
Karar Tarihi: 19.02.2019

Hırsızlık - Yargıtay 17. Ceza Dairesi 2018/7236 Esas 2019/1954 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Karar, bir hırsızlık suçu nedeniyle verilmiş ve suça sürüklenen çocuk hakkında mahkumiyet hükmü verilmiştir. Temyiz edilmiş olan bu kararda, cezadan indirim yapılmasını gerektiren etkin pişmanlık hükümleriyle ilgili TCK'nun 168. maddesi ve yaş küçüklüğü nedeniyle ceza indirimi yapılmasına ilişkin aynı Kanun'un 31/3. maddesi açıklanmıştır. Ayrıca, suça sürüklenen çocuğun eylemine konu olan eşyaların çeşitlilik ve sayısı itibarıyla tek bir kişiye ait olmamasının hayatın olağan akışına uygun olamayacağı dolayısıyla suça sürüklenen çocuğun aynı anda birden fazla müştekiye karşı gerçekleştirmiş olduğu hırsızlık eylemi hakkında hüküm kurulması gerektiği belirtilmiştir. Ancak, ceza miktarının hesaplanmasında hataya düşüldüğü ve suça sürüklenen çocuk hakkında fazla ceza tayin edildiği, ayrıca sosyal çalışma görevlilerinin suça sürüklenen çocukların özelliklerini, toplumda yapıcı bir rol üstlenmesini ve mahkemece yararlanılabilecek toplumsal kaynakların tanınmasını sağlamak üzere düzenleyecekleri sosyal inceleme raporu giderlerinin yargılama gideri olarak suça sürüklenen çocuklara yükletilemeyeceği gibi hususlar boz
17. Ceza Dairesi         2018/7236 E.  ,  2019/1954 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel mahkemece suça sürüklenen çocuk hakkında hırsızlık suçundan verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Eylemin TCK"nun 142/2-d maddesine uyduğu halde, 142/2-d-h olarak gösterilmesi sonuç cezayı değiştirmediğinden, bozma nedeni yapılmamıştır.
    Cezadan indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebeplerden olan etkin pişmanlık hükümlerine ilişkin TCK"nun 168. maddesinin yaş küçüklüğü nedeniyle cezadan indirim yapılmasına ilişkin aynı Kanun"un 31/3. maddesinden önce uygulanması suretiyle TCK"nun 61/5. maddesine aykırı davranılması sonuç ceza miktarını değiştirmediğinden bozma nedeni yapılmamıştır. Suça sürüklenen çocuğun hırsızlık eylemine konu eşyaların çeşitlilik ve sayısı itibarıyla tek bir kişiye ait olmasının hayatın olağan akışına uygun olamayacağı dolayısıyla suça sürüklenen çocuğun aynı anda birden fazla müştekiye karşı gerçekleştirmiş olduğu hırsızlık eylemi hakkında hüküm kurulurken TCK’nun 43/2. maddesinin uygulanmaması, aleyhe temyiz olmadığından, bozma nedeni yapılmamıştır.
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçun suça sürüklenen çocuk tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1)Suça sürüklenen çocuk hakkında hırsızlık suçuna ilişkin 5237 sayılı TCK’nun 142/2-d, 142/2-h, 168/1, 31/3. maddelerine göre belirlenen 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasından aynı Yasa’nın 62/1 maddesi gereği 1/6 oranında indirim yapılırken hesap hatası yapılarak cezanın 11 ay 3 gün yerine 11 ay 4 gün olarak belirlenmesi suretiyle suça sürüklenen çocuk hakkında fazla ceza tayini,
    2)Çocuk Haklarına Dair Sözleşme"nin 40/3-4. maddesi, Birleşmiş Milletler Çocuk Ceza Adaleti Sisteminin Uygulanması Hakkında Asgari Standart Kuralları"nın 16. maddesi, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu"nun 34/3. maddesi, Çocuk Koruma Kanunu"nun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in 17. maddesindeki hükümler birlikte değerlendirildiğinde, sosyal çalışma görevlilerinin suça sürüklenen çocukların özelliklerini, toplumda yapıcı bir rol üstlenmesini ve mahkemece yararlanılabilecek toplumsal kaynakların tanınmasını sağlamak üzere düzenleyecekleri sosyal inceleme raporu giderlerinin yargılama gideri olarak suça sürüklenen çocuklara yükletilemeyeceğinin gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuk ... müdafinin temyiz nedenleri bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenlerle tebliğnameye aykırı olarak BOZULMASINA, ancak bu aykırılıklar yeniden yargılamayı gerektirmediğinden, 5320 sayılı Yasa"nın 8/1. maddesi aracılığıyla 1412 sayılı CMUK"nun 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak; hüküm fıkrasından "11 ay 4 gün" hapis cezasına ilişkin kısım çıkarılarak hesaplanan cezanın 11 ay 3 gün olarak belirlenmesi ile neticeten 6.660,00 TL Adli Para Cezası ile cezalandırılmasına ve hüküm fıkrasının yargılama gideri ile ilgili bölümünden, “Sir ücreti olan 120,00 TL"nin suça sürüklenen çocuklardan alınmasıyla ilgili kısmın çıkartılmasına ve karar verilmek suretiyle, diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 19/02/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi