Abaküs Yazılım
20. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/1435
Karar No: 2012/2414
Karar Tarihi: 21.02.2012

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2012/1435 Esas 2012/2414 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Hazine ve Orman Yönetimi tarafından talep edilen tapu iptali ve tescil davasında, çekişmeli taşınmazın orman sayılıp sayılmadığı konusu gündeme gelmiştir. Yargıtay'ın bozma kararında, yapılan araştırma ve uygulamanın hükme yeterli olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla, Haziran 1947 tarihli tapu kaydı yöntemi uygulanarak taşınmazlara uyup uymadığının belirlenmesi gerektiği, zilyetlik koşullarının gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılması gerektiği vurgulanmıştır. Sonrasında yapılan incelemelerde, çekişmeli taşınmazın orman sayılmayan yerlerden olduğu ve adına tescil kararı verilen davalılar yararına kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği yoluyla taşınmaz edinme koşullarının oluştuğu belirlenmiştir. Bu nedenle, davanın reddine karar verilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri ise 3402 sayılı Yasa'nın 4. ve 14. maddeleridir.
20. Hukuk Dairesi         2012/1435 E.  ,  2012/2414 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasının yapılan duruşması sonunda kurulan hükmün Yargıtayca incelenmesi Hazine ve Orman Yönetimi tarafından istenilmekle, süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Hükmüne uyulan Yargıtay 20. Hukuk Dairesinin27/12/2006 gün ve 2006/14657-18371 sayılı bozma kararında özetle: "Mahkemece çekişmeli taşınmazın orman sayılmayan yerlerden olduğu gerekçe gösterilerek hüküm kurulmuşsa da yapılan araştırma ve uygulama hükme yeterli değildir. Şöyle ki; çekişmeli 274 ada 59 parselle birlikte dava dışı 32 ila 67 parsellerin tamamına revizyon gören Haziran 1947 tarih 42 nolu 919 m2 yüzölçümlü tapu kaydı keşifte uygulanmamış ve davalıların zilyetliklerinin sürdürülüş biçimi ayrıntılı olarak araştırılmamıştır. Tapu kaydı davalılar adına hükmen kesinleşmişse de evvelce Orman Yönetimi tarafından tespit malikleri aleyhine kadastro mahkemesinde açılan dava keşif gideri yatırılmadığından reddedilmiş, tapu bu şekilde oluşmuştur. Bu nedenle, tapu kaydı uygulaması ve Hazineye karşı zilyetlik koşullarının gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılması davada önem kazanmaktadır. O halde, Haziran 1947 tarih 42 nolu tapu kaydı yöntemince uygulanmalı ve taşınmazlara uyup uymadığı belirlenmeli, uyuyorsa, miktarı ile geçerli olup olmadığı üzerinde durularak kapsamı belirlenmeli, zilyetlik koşullarının gerçekleşip gerçekleşmediği de araştırılarak elde edilecek tüm delillere göre karar verilmesi" gereğine değinilmiştir.
    Mahkemece, bozma kararına uyulduktan sonra davanın reddine karar verilmiş, hüküm Hazine ve Orman Yönetimi tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, orman savına dayalı tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir.
    Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde 3402 sayılı Yasanın 4. maddesine göre yapılan orman kadastrosu ile 1998 yılında kesinleşen arazi kadastrosu vardır.
    İncelenen dosya kapsamına, kararın dayandığı gerekçeye, uzman orman bilirkişi tarafından eski tarihli hava fotoğrafları ve memleket haritasına dayalı olarak yöntemine uygun biçimde yapılan inceleme ve araştırmada çekişmeli taşınmazın orman sayılmayan yerlerden olduğu anlaşıldığına ve adına tescil kararı verilen davalılar yararına 3402 sayılı Yasanın 14. maddesinde yazılı kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği yoluyla taşınmaz edinme koşullarının oluştuğu belirlenerek yazılı biçimde hüküm kurulmasında bir isabetsizlik bulunmadığına göre, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının Orman Yönetimine yükletilmesine, Hazineden harç alınmasına yer olmadığına 21.02.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi