Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/1572
Karar No: 2020/4783
Karar Tarihi: 09.09.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2020/1572 Esas 2020/4783 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalıların paylaştığı taşınmazların ortaklığının giderilmesi talebiyle açılan davada, mahkeme taşınmazların açık artırma ile satılmasına karar vermiştir. Ancak hüküm sonucunda satış bedelinin nasıl dağıtılacağı belirtilmemiştir. Bu nedenle, Yargıtay mahkemenin hükmünü değiştirerek satış bedelinin paydaşların tapudaki payları veya mirasçılık belgesindeki hisselerine göre dağıtılmasına karar verilmesine hükmetmiştir. Ayrıca mahkemenin dava konusu taşınmazın eski parsel numarası üzerinden karar vermesi doğru değildir ve kararda bu hususun düzeltilmesi gerektiği belirtilmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297/2. maddesi gereğince, hüküm sonucunda taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların sıra numarası altında açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
14. Hukuk Dairesi         2020/1572 E.  ,  2020/4783 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 20.04.2015 gününde verilen dilekçe ile ortaklığın giderilmesi talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 14.06.2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir.
    Davacılar vekili; ... ili, ... ilçesi, ... Köyü 496, 497 ve 504 parsel, ... ili, ... ilçesi, ... Köyü 335 parsel ve 336 parselin tevhidi ile oluşan 103 ada 1 parsel ve 12 parsel, ... ili, ... ilçesi, ... Mahallesi 4949 ada 12 parsel ve ... ili, ... ilçesi, ... Mahallesi 181 ada 197 parsel 10, 13 ve 18 No"lu bağımsız bölümlerdeki ortaklığın giderilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... Belediyesi vekili; 4949 ada 12 parsel ve 181 ada 197 parsel sayılı taşınmazların belediye adına kayıtlı olduğunu, davacı tarafın belediyeye müracaatı halinde belediye adına kayıtlı hisse miktarının kendisine satışının mümkün olduğunu, bu başvuru yapılmadan doğrudan dava açılmasının haksız olduğunu dile getirmiştir.
    Davalı ... vekili, aynen taksim istediklerini dile getirmiştir.
    Davalılar ... ve ... vekili ise; ilk celse satışı istediklerini beyan etmiş daha sonra davanın reddini savunmuşlardır.
    Davalı ... vekili ise; satışı istediklerini dile getirmiştir.
    Mahkemece, "Davanın kabulüne, ... ili, ... ilçesi, ... Mahallesi 496, 497 ve 504 parsel sayılı taşınmazlar ile ... Mahallesi 12 parsel ve 103 ada 1 parsel ile ... ilçesi, ... Mahallesi 4949 ada 12 parsel ve ... Mahallesi 181 ada 197 parsel sayılı taşınmazdaki 10, 13 ve 18 bağımsız bölümlerin ortaklığının aynen taksim suretiyle giderilmesi mümkün görülmediğinden üzerindeki tüm muhdesatlarla birlikte açık artırma suretiyle satılarak giderilmesine" karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    1-Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları, paylı mülkiyet veya elbirliği mülkiyetine konu taşınır veya taşınmaz mallarda paydaşlar (ortaklar) arasında mevcut birlikte mülkiyet ilişkisini sona erdirip ferdi mülkiyete geçmeyi sağlayan, iki taraflı, tarafları için benzer sonuçlar doğuran davalardır.
    Mahkemece paydaşlığın satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi halinde satış bedelinin ne şekilde dağıtılacağının hüküm sonucunda gösterilmesi gerekir.
    Satışına karar verilen taşınmaz;
    a)Paylı mülkiyet hükümlerine konu ise satış bedelinin paydaşların tapudaki payları oranında,
    b)Elbirliği mülkiyeti hükümlerine tabi olması halinde satış bedelinin mirasçılık belgesindeki paylar oranında,
    c)Hem paylı, hem de elbirliği mülkiyeti halinin bir arada bulunması halinde ise satış bedelinin tapudaki ve mirasçılık belgesindeki paylar nazara alınarak dağıtılmasına ve tahsil edilmesine karar verilmesi gerekir.
    2-6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297/2. maddesi gereğince; hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir.
    Somut olaya gelince; dava konusu taşınmazda hem elbirliği hem de paylı mülkiyete tabi hisseler olması nedeniyle satış bedelinin tapu kaydı ve mirasçılık belgesindeki hisseler oranında dağıtılmasına karar verilmesi gerekirken satış bedelinin nasıl dağıtılacağının hüküm sonucunda gösterilmemiş olması ve dava konusu ... ili, ... ilçesi, ... Köyü 103 ada 1 parsel sayılı taşınmaz toplulaştırma işlemi sonrası revizyon görerek 136 ada 1 parsel sayılı taşınmaz olduğu halde eski parsel numarası üzerinden karar verilmesi doğru değildir. Ne var ki; bu hususlar yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi gereğince hüküm sonucunun düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile; hükmün 2. paragrafında yer alan "Giderilmesine" kelimelerinden sonra gelmek üzere "Satış bedelinin paydaşlara tapu kaydı ve mirasçılık belgesindeki hisseleri oranında dağıtılmasına" ibaresinin eklenmesine, hükmün 2. paragrafında yer alan 103 ada 1 parsel kelimelerinin hükümden çıkarılmasına yerine 136 ada 1 parsel kelimelerinin eklenmesine, hükmün 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 438/7. maddesi gereğince DEĞİŞTİRİLMİŞ ve DÜZELTİLMİŞ bu şekliyle ONANMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, 09.09.2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.Başkan





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi