Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/2612
Karar No: 2020/3726

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2020/2612 Esas 2020/3726 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Taraflar arasındaki boşanma davası sonucunda verilen karar, kimlik bilgilerinin hatalı yazımı nedeniyle Dairemizce bozulmuştur. Ancak verilen kararın gerekçesiz olduğu ve delillerin tartışılmadığı belirtilerek bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Kararda yerel mahkemenin hangi delillerle sonuca ulaştığını ve vakıalarla ilgili tespitte bulunmadığı ifade edilmiştir. Anayasanın 141/3. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu 297/1-c maddesi gereği, mahkeme kararlarının gerekçeli olarak yazılması zorunludur ve kararda tarafların savunmalarının özeti, anlaşamadıkları hususlar ile delillerin tartışılması, ret ve üstün tutma sebepleri, sabit görülen vakıalar ve hukuki sebeplerin açıkça gösterilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, kararın bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Kanun maddeleri: Anayasa 141/3, Hukuk Muhakemeleri Kanunu 297/1-c.
2. Hukuk Dairesi         2020/2612 E.  ,  2020/3726 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ :Karşılıklı Boşanma

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı erkek tarafından her iki boşanma davası ve fer"ileri yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    Dairemizin 18.06.2019 tarih, 2019/2691 esas ve 2019/7293 karar sayılı ilamıyla mahkemece hükümde yer alan kimlik bilgilerinin infazda duraksamaya yol açacak şekilde hatalı yazıldığı gerekçesiyle hüküm bozulmuş, mahkemece Dairemizin bozma ilamına uyulmuş ne var ki verilen karar gerekçesiz oluşturulmuştur.
    Anayasanın 141/3. maddesi "Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır." buyurucu hükmünü içermektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 297/1-c maddesinde de kararın kapsayacağı hususlar ayrıntılı biçimde belirtilmiş olup, bu maddenin bendine göre, mahkemece kararlarında iki tarafın sav ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli konular hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması, ret ve üstün tutulma nedenleri, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebebin açıkça gösterilmesi zorunludur. Yerel mahkemenin hangi delillerle sonuca ulaştığını değil, dayanılan delillerde yer alan hangi vakıanın kabul edildiğini Yargıtay denetimine elverişli şekilde gerekçeli olarak açıklaması zorunludur. Mahkemece; “Bozma kararına uyularak tarafların kimlik bilgileri yönünden infazda duraksamaya yol açmayacak şekilde ve bozma ilamından önce verilen kararın esasında değişiklik yapmama suretiyle hüküm kurulmuştur.” şeklinde yetersiz gerekçe ile hüküm kurulmuş, her iki boşanma davasına yönelik hüküm gerekçesinde ise hiç değerlendirme yapılmamıştır. Denetime olanak verecek şekilde deliller tartışılarak ret ve üstün tutma sebepleri gösterilmemiş, vakıalarla ilgili herhangi bir tespitte de bulunulmamıştır. Hükmün hangi delillere dayanılarak verildiği, hangi olayların sabit olduğu ve tarafların kusur durumuna ilişkin vakıalar kararda belirtilmemiştir. Bu halde bozma sonrası verilen kararda gerekçeli hüküm kurulması gerekirken, mahkemenin bozulmakla tamamen ortadan kalkan bozma öncesi kararına atıfla gerekçesiz şekilde hüküm kurulması usul ve kanuna aykırı olduğundan bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre temyize konu diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 15.09.2020 (Salı)



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi