Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2008/14933
Karar No: 2009/17445

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2008/14933 Esas 2009/17445 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2008/14933 E.  ,  2009/17445 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Fatih 2. Aile Mahkemesi
    TARİHİ :22.05.2008
    NUMARASI :Esas no:2007/195 Karar no:2008/318

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm davalı tarafından taşınmazlar ve araçla ilgili talep, tedbir nafakası ve vekalet ücreti yönünden davacı tarafından da bütünüyle temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davalı yararına Türk Medeni Kanununun 169 uncu maddesi çerçevesinde tedbir alınmasını gerekli kılan bir sebebin bulunmadığının anlaşılmasına göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Davalının taşınmazlar ve araçla ilgili usulüne uygun harcı verilerek açılmış bir karşılık davası bulunmamaktadır. Cevap dilekçesinde ileri sürülen bu taleplerle ilgili sonradan nispi harç yatırılmış olması, bu talepler yönünden cevap dilekçesini karşılık dava haline getirmez. Ortada usulüne uygun açılmış bir dava veya karşılık dava bulunmadığı halde, bu taleplerle ilgili ret hükmü kurulması doğru değil ise de, verilen ret kararı boşanmanın reddedilmiş olmasına dayanmakla kesin hüküm teşkil etmeyeceğinden, bu yön bozma sebebi yapılmamıştır.Ne var ki bu taleplerin reddi nedeniyle davacı yararına vekalet ücreti takdir edilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
    3-Davacı kocanın temyizine gelince;
    Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden davalının kocasına hakaret ettiği, kocasının yakınlarının gelmesini istemediğini söylediği ve eşini evden kovduğu, davacının da bir başka kadınla ilişkisinin olduğu anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu olaylara göre evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı ve ortak hayatın devamına imkan kalmadığı sabit olmuştur.Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebep olan olaylarda davacı daha ziyade kusurlu ise de, davalının da kusurunun bulunduğu, davaya itirazının hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olup, birliğin devamında davalı bakımından korunmaya değer bir yararın kalmadığı anlaşılmaktadır. Bu halde Türk Medeni Kanununun 166/2. maddesi gereğince boşanma kararı verilecek yerde yazılı şekilde ret kararı verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple davalı yararına, 3. bentte gösterilen sebeple davacı yararına BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin yukarıda l. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine,iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 14.10.2009 çar.

     

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi