Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/4437
Karar No: 2017/4310
Karar Tarihi: 06.12.2017

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2016/4437 Esas 2017/4310 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davanın temyizen tetkiki sonucunda, mahkemece yapılan araştırmanın yetersiz olduğu ve asıl dava yönünden hükmün İİK'nin 67/II. maddesine göre verilemediği tespit edilmiştir. Kararda, davacı-karşı davalı yüklenicinin tamirinden kaynaklanan maddi zararlara ilişkin istek kalemlerinin hesaplatılarak karara bağlanması gerektiği belirtilmiştir. Kararda ayrıca, davalı-karşı davacının sair temyiz itirazlarının reddine, hükmün temyiz eden iş sahibi yararına bozulmasına ve ödediği temyiz peşin harcının istek halinde geri verilmesine karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak ise, İİK'nin 67/II. maddesi ve karar düzeltme istemine ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.
15. Hukuk Dairesi         2016/4437 E.  ,  2017/4310 K.

    "İçtihat Metni"



    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi
    Davacı-karşı davalı :... Vek. Av. ...
    Davalı-karşı davacı :... Vek. Av. ...

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı-karşı davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Asıl dava, iş bedelinin tahsili için başlatılan icra takiben vâki itirazın iptâli, karşı dava ise, uğranılan maddi ve manevi zararların tahsili istemiyle açılmış olup, mahkemece asıl davanın kısmen kabulüne, karşı davanın reddine dair verilen hüküm, davalı-karşı davacı vekilince temyiz olunmuştur.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı-karşı davacı vekilinin asıl ve birleşen davaya yönelik aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Mahkemece yapılan araştırma ve inceleme yeterli olmayıp, eksik araştırmayla karar verilemez. Şöyleki; asıl davada yüklenici iş bedelini istemiş, davalı-karşı davacı iş sahibi ise yüklenicinin aracı tamir ederken araca uygun olmayan kısa aks kullandığı bu nedenle 23.08.2012 tarihinde seyir halindeyken aksın çıkması ve şanzımanın yağsız çalışmasına neden olmasına ve arızaya meydan verdiğini, aracının yolda kaldığını ve İzmir 10. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2012/61 Değişik iş sayılı dosyası ile hasar tespiti yaptırıldığını, araçta şanzıman arızası oluştuğu ve 13.330,00 TL"lik bir tamiratla giderilebileceğinin saptandığını, bu nedenle aracı 13.000,00 TL bedelle satmak zorunda kaldığını, aracın 25.000,00 TL değerinde olduğunu, aradaki fark kadar zarara uğradığını, 2.000,00 TL araç kirası ödediğini, ve motor alt kartel koruyucusu ile klipslerinin de eksik olduğunu ve bunların bedelinin de, 272,25 TL tutarında olduğunu, bildirmiş ve zararın tahsilini talep etmiştir. Davalı-karşı davasında ya da cevap dilekçesinde aracının iki kez kazaya uğradığını ileri sürmemiştir.
    Mahkemece kararın gerekçesinde 2. kazadan bahsedilmiş ise de, böyle bir kazanın vuku bulmadığını, dolayısıyla kaza raporunun da mevcut olmasının mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle karşı dava yönünden yapılan değerlendirme doğru değildir. Davalı-karşı davacı iş sahibi aracının ayıplı tamirat nedeniyle yolda kaldığını bildirmiştir.
    Bu nedenlerle mahkemece yapılacak iş, karşı dava yönünden davalı-karşı davacı iş sahibinin aracındaki şanzıman arızasının dosyadaki bilgi ve belgelere göre, tespit raporundaki bulgular da gözetilerek davacı-karşı davalı yüklenicinin tamirinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı, diğer bir anlatımla uygun illiyet bağının olup olmadığı tereddüte meydan vermeyecek şekilde saptamak, arızanın davacı-karşı davalının hatalı tamiratından kaynaklandığı kanaatine varıldığı taktirde davalı-karşı davacının maddi zararlarına ilişkin istek kalemlerini değerlendirmek ve hesaplatılıp hüküm altına alınmaktan ibaret olmalıdır.
    3- Asıl dava yönünden yapılan incelemede ise, mahkemece asıl alacak üzerinden icra inkâr tazminatına hükmedilmiş ise de, alacak yargılamayı ve hesaplamayı gerektirdiğinden İİK"nin 67/II. maddesindeki koşulları oluşmamıştır. Bu istemin reddi gerekirken kabulü de doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalı-karşı davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. ve 3. bentte açıklanan nedenlerle hükmün temyiz eden iş sahibi yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalı-karşı davacıya geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 06.12.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi