Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2015/774
Karar No: 2017/222
Karar Tarihi: 08.02.2017

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2015/774 Esas 2017/222 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işveren, davacı işçinin haksız yere işten çıkarıldığına dair dava açtı. Mahkeme, davalı işverenin fesih gerekçesinin haklı fesih sebebi olmadığına karar vererek davayı kabul etti. Ancak temyiz incelemesi sonrasında, yerel mahkemenin devamsızlık tutanaklarına değer vermesi gerektiği ve fesih sebebinin haklı olduğu tespit edildi. Bu nedenle, yeni bir karar verildi ve dosya Özel Daire'ye gönderildi. İlgili kanun maddesi, İş Kanunu'nun 25. maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendi olarak belirtiliyor. Bu maddeye göre, işçi, izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmezse, işveren haklı fesih yapabilir.
Hukuk Genel Kurulu         2015/774 E.  ,  2017/222 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Taraflar arasındaki “işçilik alacağı” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Konya 2. İş Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 13.02.2013 gün ve 2011/30 E., 2013/48 K. sayılı kararın temyizen incelenmesinin davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin 22.04.2014 gün ve 2013/14095 E., 2014/9486 K. sayılı ilamı ile;
    "...Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, iş sözleşmesinin işverence haksız feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile ulusal bayram genel tatil günleri ücret alacaklarının tahsilini istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, taraflar arasındaki iş sözleşmesinin devamsızlık haklı nedenine dayalı olarak feshedildiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir
    İş sözleşmesinin, işçinin devamsızlıkta bulunması sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık sözkonusudur.
    4857 sayılı İş Kanunu"nun 25. maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendinde, "işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi " halinde, işverenin haklı fesih imkanının bulunduğu kurala bağlanmıştır.
    Somut olayda davalı işveren ise, davacı işçinin 20.01.2009-22.01.2000 tarihleri arasında izinsiz ve mazeretsiz devamsızlık yaptığı gerekçesi ile iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini beyan etmektedir. Davalı, bu hususta delil olarak devamsızlık tutanakları ibraz etmiştir. Devamsızlık tutanaklarının içeriği tutanak mümzi davalı şahidi tarafından doğrulanmıştır.
    Davacı şahitlerinin fesih tarihinde iş yerinde çalışmadıkları ve feshe ilişkin görgüye dayalı bilgilerinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.
    Devamsızlık tutanaklarının aksi davacı işçi tarafından geçerli delillerle ispatlanamamıştır. Bu durumda, taraflar arasındaki iş sözleşmesinin işveren tarafından devamsızlık haklı sebebine dayalı feshedildiği kabul edilmelidir. Saptanan bu durum karşısında ve yukarıda açıklanan maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulduğunda kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi isabetsizdir..."
    gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda
    mahkemece önceki kararda direnilmiştir.


    HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
    Dava davacının iş sözleşmesinin haklı sebep olmaksızın feshine dayalı kıdem ve ihbar tazminatı ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Davalı vekilinin temyizi üzerine karar, Özel Dairece yukarıda açıklanan gerekçelerle bozulmuştur.
    Yerel Mahkemece önceki kararda direnilmiş, hükmü davalı vekili temyiz etmiştir.
    Hukuk Genel Kurulunda yapılan görüşmeler sırasında, işin esasının incelenmesinden önce, direnme olarak adlandırılan kararın gerçekte yeni hüküm niteliğinde olup olmadığı; dolayısıyla, temyiz incelemesinin Hukuk Genel Kurulunca mı yoksa Özel Dairece mi yapılması gerektiği hususu ön sorun olarak tartışılıp, değerlendirilmiştir.
    Bilindiği üzere, direnme kararının varlığından söz edilebilmesi için mahkeme bozmadan esinlenerek yeni herhangi bir delil toplamadan önceki deliller çerçevesinde karar vermeli; gerekçesini önceki kararına göre genişletebilirse de değiştirmemelidir (6217 sayılı Kanunun 30. maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa eklenen “Geçici madde 3” atfıyla uygulanmakta olan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 429. maddesi).
    Eş söyleyişle, mahkemenin yeni bir bilgi, belge ve delile dayanarak veya bozmadan esinlenip gerekçesini değiştirerek veya daha önce üzerinde durmadığı bir hususu bozmada işaret olunan şekilde değerlendirerek, dolayısıyla da ilk kararının gerekçesinde dayandığı hukuki olguyu değiştirerek karar vermiş olması halinde, direnme kararının varlığından söz edilemez.
    Somut olayda, yerel mahkemece bozmadan önce yapılan yargılama sonucunda, “davacının mazeretsiz olarak işe gelmediği belirtilerek davalı tarafça tutulan devamsızlık tutanakları sonrasında davacı işçinin mazeretinin bulunup bulunmadığı konusunda araştırma yapmaksızın doğrudan iş sözleşmesinin feshedilmesinin, haklı fesih niteliğinde olmadığı” gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş iken, bozma sonrası yargılama sırasında davacı vekili tarafından tutanakların aslının celbi konusunda talepte bulunulması, davalı vekiline tutanakların aslını dosyaya sunmak üzere verilen kesin süreye rağmen davalı tarafça tutanakların aslının dosyaya sunulamaması üzerine “Yargıtay bozma ilamında bildirilen devamsızlık tutanaklarının aksinin davacı işçi tarafından geçerli delillerle ispatlanamaması yönündeki gerekçenin geçerliliğinin kalmadığı” yönünde yapılan değerlendirme sonucu verilen direnme olarak adlandırılan kararda bu kez, “aslı dosyaya sunulmayan tutanaklara itibar edilemeyeceği, bu nedenle davalı tarafın davacının mazeretsiz olarak işe gelmediği yönündeki fesih sebebinin haklı fesih sebebi olmadığı” gerekçesine yer verilerek; yeni bir hukuki gerekçeye dayalı olarak direnme olarak adlandırılan karar verilmiştir.
    Buna göre mahkemenin direnme olarak adlandırdığı temyize konu kararın, usul hukuku anlamında gerçek bir direnme kararı olmadığı, bozmadan önceki kararda tartışılıp, değerlendirilmemiş yeni gerekçeye dayalı, yeni hüküm niteliğinde olduğu her türlü duraksamadan uzaktır.
    Hal böyle olunca, kurulan bu yeni hükmün temyizen incelenmesi görevi Hukuk Genel Kuruluna değil, Özel Daireye aittir.
    Bu nedenle yeni hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosya Özel Daireye gönderilmelidir.
    SONUÇ: Yukarıda gösterilen nedenlerle davalı vekilinin yeni hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın 22. HUKUK DAİRESİNE GÖNDERİLMESİNE, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 08.02.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi