Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/1901
Karar No: 2020/4705
Karar Tarihi: 09.09.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2020/1901 Esas 2020/4705 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, tapu iptali ve tescil davasıyla ilgili olarak verilen hükümün feri müdahil tarafından temyiz edildiğini belirtti. Tebligat Kanunu'nun 10. ve 35. maddelerine göre açıklamalar yaptı. Kararda, davalı şirkete gönderilen gerekçeli kararın usulüne uygun olup olmadığının denetlenemeyeceği belirtilerek, ticaret sicil kaydının kontrol edilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, karar ve ilam harcının dörtte bir tutarında nisbi harcın yatırılması gerektiği, eksik harç yatırıldığı tespit edildiği için temyiz incelemesi yapılabilmesi için dosyanın ilgili mahkemeye iade edilmesine karar verildi. Kanun maddeleri ise Tebligat Kanunu'nun 10. ve 35. maddeleri, Harçlar Kanunu'nun I sayılı tarifesi, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 434. ve 434/III. maddeleri.
14. Hukuk Dairesi         2020/1901 E.  ,  2020/4705 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla)

    Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasından dolayı mahal mahkemesinden verilen hüküm feri müdahil ... tarafından temyiz edilmekle, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    K A R A R
    I- 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun;
    a) "Bilinen Adreste Tebligat" kenar başlıklı 10. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, "Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.
    Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.",
    b) "Adres değiştirmenin bildirilmesi mecburiyeti" kenar başlıklı 35. maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında, "Kendisine veya adresine kanunun gösterdiği usullere göre tebliğ yapılmış olan kimse, adresini değiştirirse, yenisini hemen tebliği yaptırmış olan kaza merciine bildirmeye mecburdur. Bu takdirde bundan sonraki tebliğler bildirilen yeni adrese yapılır.
    Adresini değiştiren kimse yenisini bildirmediği ve adres kayıt sisteminde yerleşim yeri adresi de tespit edilemediği takdirde, tebliğ olunacak evrakın bir nüshası eski adrese ait binanın kapısına asılır ve asılma tarihi tebliğ tarihi sayılır.
    Bundan sonra eski adrese çıkarılan tebliğler muhataba yapılmış sayılır.
    Daha önce tebligat yapılmamış olsa bile tüzel kişiler bakımından resmi kayıtlardaki adresleri esas alınır ve bu madde hükümleri uygulanır."
    Hükümlerine yer verilmiştir.
    Yukarıda açıklanan ilkeler ışığında somut olaya gelince;
    1-Gerekçeli karar, davalı şirkete Tebligat Kanununun 35. maddesine göre tebliğ edilmiş ise de davalı şirketin ticaret sicil kaydı dosyada bulunmadığından yapılan tebligatın usulüne uygun olup olmadığı denetlenememektedir. Bu durumda mahkemece, davalı şirketin ticaret sicil kaydının temin edilerek gerekçeli kararın tebliğ edildiği adresin şirketin ticaret sicil kaydında yer alan adresi olup olmadığının kontrol edilmesi, sicil kaydında yer alan adresine tebliğ edilmediğinin anlaşılması halinde bu adresine 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre usulüne uygun şekilde tebligat yapılarak temyiz süresinin dolmasının beklenmesi,
    2-)492 sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (I) sayılı tarifenin yargı harçları başlığını taşıyan kısmında, konusu belli bir değerle ilgili bulunan davalarda esas hakkında karar verilmesi halinde hüküm altına alınan anlaşmazlık konusu değer üzerinden tarifede gösterilen oranda nispi karar ve ilam harcı alınacağı hükme bağlanmış ve aynı kanunun 16. maddesinde de temyize konu kararla ilgili davanın nispi harca tabi olacağı öngörülmüştür. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 434. maddesinde temyiz dilekçesi verilirken gerekli harcın tamamının ödenmesi gerektiği; 10.05.1965 tarih 1/1 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararıyla da peşin ödenmesi gerekli temyiz harcının hüküm altına alınan karar ve ilam harcının dörtte biri olacağı kabul edilmiştir.
    Ayrıca, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 434/III. maddesinde (6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 368 ve 344. maddeleri), dörtte bir oranındaki harcın ödenmemesi halinde yapılacak işlemin usul ve esasları gösterilmiştir.
    Mahkemece hükmedilen karar ve ilam harcının dörtte bir tutarında nisbi harç yatırılması gerekirken, müdahil ... tarafından temyiz harcının maktu olarak yatırıldığı anlaşıldığından eksik temyiz harcının tamamlanması,
    Yukarıda belirtilen eksiklikler giderildikten sonra temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın MAHALLİNE İADESİNE, 09.09.2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi