Abaküs Yazılım
23. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/2227
Karar No: 2015/825
Karar Tarihi: 21.04.2015

Kamu malına zarar verme - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/2227 Esas 2015/825 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, kamu kurumu niteliğinde olan polis merkezinin lavabo aynasını yumruk vurarak kırdığı suçlamasıyla yargılanmıştır. Dosya incelendiğinde, sanığın suçu işlediği anlaşılmıştır. Sanığın daha önceki suç kaydı nedeniyle, mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanmamıştır. Mahkeme, sanık hakkında erteleme kararı vermemiştir, zira suç tarihindeki adli sicil kaydı, erteleme şartlarının oluşmasına engel olacak şekildedir. Mala zarar verme suçu, başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Sanık, yukarıda belirtilen eylemlerden birini gerçekleştirmiştir. 5237 sayılı TCK'nın 58/6 maddesine göre, tekerrüre esas mahkumiyeti bulunan sanık hakkında mükerrirlere özgü infaz rejimi uygulanmamıştır. TCK'nın 51/1-a maddesi uyarınca, ertelemenin uygulanabilmesi için daha önce kasıtlı bir suçtan üç aydan fazla hapis cezasına mahkum edilmemiş olmak şartının arandığı, sanığın adli sicil kaydında yer alan 30/10/2007 kesinleşme tarihli Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen ve ertelenen 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası ile ilgili olarak aynı sürenin denetim süresi olarak belirlendiği, bu sürenin yükümlülüklere uygun veya iyi halli geçirilmesi durumunda cezanın TCK'nın 51/8 maddesi uyarınca infaz edilmiş sayılacağı ve TCK'nın 58/2-b maddesinde belirlenen üç yıllık sürenin, denetim süresinin bitiminden yani cezanın infaz edilmiş sayılacağı tarihten itibaren başlay
23. Ceza Dairesi         2015/2227 E.  ,  2015/825 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Kamu malına zarar verme
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Tekerrüre esas mahkumiyeti bulunan sanık hakkında 5237 sayılı TCK"nın 58/6. maddesi uyarınca mükerrirlere özgü infaz rejiminin uygulanmasına karar verilmemesi, aleyhe temyiz olmadığından bozma sebebi yapılmamıştır.
    Mala zarar verme suçu, başkasının mülkiyetinde bulunan taşınır veya taşınmaz malın kısmen veya tamamen yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi, bozulması kullanılamaz hâle getirilmesi veya kirletilmesiyle oluşur. Bu bakımdan söz konusu suç, seçimlik hareketli bir suçtur. Yıkma, yalnızca taşınmazlar için söz konusudur. Taşınmazın önceki kullanılış biçimine uygun olarak bir daha kullanılamaz duruma getirilmesini ifade eder. Yok etme, suça konu şeyin maddî varlığını ortadan kaldırmaktır. Bozma, suça konu şeyin, amacına uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldırmaktır. Kirletme, başkasının binasının duvarına yazı yazmak, resim yapmak, afiş ve ilân yapıştırmak şeklinde gerçekleştirilmektedir.
    Bu açıklamalar çerçevesinde somut olay değerlendirildiğinde; suç tarihinde sanığın karıştığı başka bir olay ile ilgili olarak adli işlemler yapılmak üzere getirildiği polis merkezinin lavabo aynasını kırdığı iddia edilen olayda; tanık beyanı, olaya ilişkin kolluk tutanağı, dosyadaki diğer bilgi ve belgeler dikkate alındığında suç tarihinde sanığın kamu kurumu niteliğinde olan polis merkezinin aynasını yumruk vurmak suretiyle kırdığı anlaşıldığından mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir.
    Her ne kadar tebliğnamede sanık hakkında “erteleme”ye ilişkin TCK"nın 51. maddesinin ve seçenek yaptırımlara ilişkin 50. maddesinin uygulanmama gerekçesinin aynı nedene dayandırılarak çelişki oluşturulduğu, yeterli olmayan gerekçeyle TCK"nın 62. maddesinin uygulanmamasına karar verildiği belirtilmiş ise de; TCK"nın 51/1-a maddesinde ertelemenin uygulanabilmesi için daha önce kasıtlı bir suçtan üç aydan fazla hapis cezasına mahkum edilmemiş olmak şartının arandığı, sanığın adli sicil kaydında yer alan 30/10/2007 kesinleşme tarihli, ... Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen ve ertelenen 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası ile ilgili olarak aynı sürenin denetim süresi olarak belirlendiği, bu sürenin yükümlülüklere uygun veya iyi halli geçirilmesi durumunda cezanın TCK"nın 51/8 maddesi uyarınca infaz edilmiş sayılacağı ve TCK"nın 58/2-b maddesinde belirlenen üç yıllık sürenin, denetim süresinin bitiminden yani cezanın infaz edilmiş sayılacağı tarihten itibaren başlayacağı, suç tarihi de dikkate alındığında tekerrür uygulanmasına engel olacak şekilde silinme koşullarının oluşmadığının görüldüğü, dolayısıyla sanık hakkında erteleme hükümlerinin uygulanmamasına ilişkin takdir de bir isabetsizlik bulunmadığı, Mahkemenin sanık hakkında olumlu kanaate ulaşamadığını belirterek gösterdiği gerekçenin yeterli ve yasal olduğu gibi kendi içinde de çelişmediği anlaşıldığından bu yöndeki görüşe iştirak edilmemiştir.
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 21/04/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi