Abaküs Yazılım
23. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/36
Karar No: 2015/820
Karar Tarihi: 21.04.2015

Dolandırıcılık - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/36 Esas 2015/820 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, bir yaşlı kadına çeşitli maddi yardımlarda bulunabileceği vaadi ile muhabbet kurmuş ve güvenini kazanmıştır. Daha sonra sanık, kendisinde bulunan 2 adet bir doları türk parası karşılığında satarak katılandan 150 TL almıştır. Mahkeme, sanığın dolandırıcılık suçu işlediğine karar vermiştir.
5237 Sayılı Kanun'un 53. maddesinin 1. fıkrasının c bendinde yer alan hak yoksunluğu, koşullu salıverilmeye kadar uygulanabileceği gözetilmeden hüküm kurulduğu belirtilmiştir. Bu nedenle, hüküm fıkrasından 53. maddenin uygulanmasına ilişkin bölümün çıkartılıp yerine, “53. maddenin 3. fıkrası uyarınca 1. fıkranın c bendinde yer alan kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık haklarından koşullu salıverilme tarihine, 1. fıkrada yazılı diğer haklardan cezanın infazı tamamlanıncaya kadar yoksun bırakılmasına” denilerek hüküm düzeltilmiştir.
Kanun maddelerinin açıklamaları:
- 5237 Sayılı Kanun'un 53. maddesi: Ceza kanunlarında yer alan hak yoksunluğu, cinsel suçlardan mahkum olan kişilerin kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık haklarından yoksun bırakılması ile ilgilidir. Bu hak yoksunluğu, koşullu salıverilmeye kadar devam eder.
- 1412 sayılı CMUK'nın 321. maddesi: Hükümlerin açıklanması, tashih ve düzeltilmesi ile ilgilidir.
- 5320 sayılı Kanun'un 8/1. maddesi: Temyiz incelemesi sonucunda verilen kararların, mahkemece tashih edilmesi mümkün olan hukuka aykırı yanlarının düzeltilmesi gerektiğini belirler.
- 322. madde: Hükmün tashihi ve düzeltilmesi
23. Ceza Dairesi         2015/36 E.  ,  2015/820 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Dolandırıcılık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Sanığın 5 yıl öncesinde bir kere konuştuğu katılanın evine gidip çeşitli maddi yardımlarda bulunabileceği vaadi ile muhabbet kurarak 79 yaşındaki katılanın güvenini sağladığı, akabinde değerinin çok yüksek olduğunu belirttiği 2 adet bir doları çıkararak kendisine türk parası vermesi karşılığında bu paraları verebileceğini söylediği ve bunun üzerine katılanın kendisinde mevcut olan 150 TL yi vererek dolarları aldığı, bu suretle sanığın haksız menfaat temin ettiğinin iddia edildiği olayda,
    Tüm dosya kapsamına özellikle sanığın ikrarına göre; katılanın yaşlılığından ve bilgisizliğinden faydalanmak sureti ile sanığın gerçekleştirdiği sabit görülen eyleminin dolandırıcılık suçunu oluşturduğuna yönelik mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiştir.
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddine,
    Ancak;
    5237 Sayılı Kanun"un 53. maddesinin 1. fıkrasının c bendinde yer alan kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık haklarına ilişkin hak yoksunluğunun, aynı maddenin 3. fıkrasına göre koşullu salıverilmeye kadar uygulanabileceği gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı 5320 sayılı Kanun"un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, ancak yeniden duruşma yapılmasını gerektirmeyen bu hususların aynı kanunun 322. maddesi uyarınca düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, hüküm fıkrasından 5237 sayılı Kanun"un 53. maddesinin uygulanmasına ilişkin bölümün çıkartılıp yerine, “53. maddenin 3. fıkrası uyarınca 1. fıkranın c bendinde yer alan kendi alt soyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık haklarından koşullu salıverilme tarihine, 1. fıkrada yazılı diğer haklardan cezanın infazı tamamlanıncaya kadar yoksun bırakılmasına” denilmek suretiyle, sair yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 21/04/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi