Abaküs Yazılım
23. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/2308
Karar No: 2015/796
Karar Tarihi: 21.04.2015

Dolandırıcılık - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/2308 Esas 2015/796 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanığın kaldırımda yürüyen mağdurun yanına yaklaşarak ona yalan beyanlar verip bir cüzdanı bulduklarını, içindeki parayı paylaşacaklarını ve sahte bir bileziği mağdura verip 300 TL aldığı olayda, sanığın dolandırıcılık suçunu işlediği sabit görüldü. Hileli davranışın ustaca ve mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte olması gerektiği belirtilerek sanık mahkum edildi.
Kanun Maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu'nun 39. maddesi: Kişinin kandırılması sonucunda haksız bir çıkar sağlanması durumunda dolandırıcılık suçu oluşur.
- Türk Ceza Kanunu'nun 41. maddesi: Hileli davranışın ustaca, ağır ve yoğun olması hallerinde dolandırıcılık suçu daha ağır cezalandırılır.
23. Ceza Dairesi         2015/2308 E.  ,  2015/796 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Dolandırıcılık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Dolandırıcılık suçunun oluşabilmesi için; failin bir kimseyi, kandırabilecek nitelikte hileli davranışlarla hataya düşürüp, onun veya başkasının zararına, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir. Hile nitelikli bir yalandır. Fail tarafından yapılan hileli davranış belli oranda ağır, yoğun ve ustaca olmalı, sergileniş açısından mağdurun inceleme olanağını ortadan kaldıracak nitelikte bir takım hareketler olmalıdır.
    Bu açıklamalar çerçevesinde somut olay değerlendirildiğinde;
    Sanığın suç tarihinde kaldırımda yürüyen mağdurun yanına yaklaştığı ve ani bir hareketle yerde bulunan bir şeyi alır gibi yaptığı ve mağdura yerde bir cüzdan bulduğunu söylediği, bulduğunu iddia ettiği cüzdanı mağdurun gözü önünde açtığı ve içerisinde bulunan paraları ve suçun işlenmesinde kullandığı bileziği mağdura gösterdiği, mağdurun cüzdanı sahibini bulup vermeyi teklif etmesi karşısında, cüzdanın bulunmasında mağdurun da katkısının bulunduğu imajı yaratmak için cüzdanı birlikte bulduklarını ve içindekileri birlikte bölüşeceklerini söylediği, mağdurun kabul etmemesine rağmen bir şekilde mağduru paylaşmaya ikna ettiği, paylaşma sırasında mağdurda güven duygusu uyandırmak amacıyla bileziği mağdura vermeyi teklif ettiği, bileziğin 800-900 TL değerinde olduğunu söyleyerek mağdura üzerinde bulunan para miktarını sorduğu, mağdurun 300 TL"sinin bulunduğunu söylemesi üzerine yine mağdurun iradesini fesada uğratacak şekilde 300 TL vermesi halinde 800-900 TL civarında olduğunu söylediği bileziği mağdura vereceğini söylediği, mağdurun da buna rıza göstererek sanığa 300 TL"yi verdiği ve olay yerinden ayrıldıkları, mağdurun bileziği bozdurmak amacıyla kuyumcuya götürdüğü ve bileziğin sahte olduğunun anlaşıldığı, bu suretle sanığın hileli hareketlerle mağdur aleyhine haksız menfaat temin etmek suretiyle dolandırıcılık suçunu işlediği iddia edildiği olayda, sanık ve mağdur beyanları, teşhis tutanağı, bilirkişi raporu ile tüm dosya kapsamına göre, suçun sanık tarafından işlendiği sabit olmakla bu gerekçelere dayanan mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik bulunmamıştır.
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanık müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün ONANMASINA, 21/04/2015 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi