12. Hukuk Dairesi 2015/33393 E. , 2016/11906 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlular tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü:
Alacaklı banka tarafından kredi sözleşmesi, ipotek akit tablosu ve hesap kat ihtarına dayalı olarak borçlu şirket ve taşınmazı takip tarihinden önce ipotek yükü ile satın alan şikayetçi ipotek maliki üçüncü kişi hakkında ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı icra takibine başlandığı, örnek (6) numaralı icra emrinin tebliği üzerine borçluların icra mahkemesine yaptıkları başvuruda; hesap kat ihtarının takip öncesi ipotek borçlusuna tebliğ edilmediği, ipoteğin kayıtsız şartsız borç ikrarı içermediği, tahsilatların kredi borcundan düşülmediği, İİK"nun 150/ı maddesi uyarınca takip yapabilmek için gerekli belgelerin eklenmediği ve temerrüt oluşmadığı iddialarını ileri sürerek icra emrinin ve takibin iptaline karar verilmesini talep ettikleri anlaşılmıştır.
İİK"nun 150/ı maddesinde; ""Borçlu cari hesap veya kısa, orta, uzun vadeli kredi şeklinde işleyen nakdi veya gayrinakdi bir krediyi kullandıran tarafın ibraz ettiği ipotek akit tablosu kayıtsız ve şartsız bir para borcu ikrarını ihtiva etmese dahi, krediyi kullandıran taraf, krediyi kullanan tarafa ait cari hesabın kesilmesine veya kısa, orta, uzun vadeli kredi hesabının muaccel kılınmasına ilişkin hesap özetinin veya gayrinakdi kredinin ödenmiş olması nedeniyle tazmin talebinin veya borcun ödenmesine ilişkin ihtarın noter aracılığıyla krediyi kullanan tarafa kredi sözleşmesinde yazılı ya da ipotek akit tablosunda belirtilen adrese gönderilmek suretiyle tebliğ edildiğini veya 68/b maddesi gereğince tebliğ edilmiş sayıldığını gösteren noterden tasdikli bir sureti icra müdürüne ibraz ederse icra müdürü 149 uncu madde uyarınca işlem yapar"" hükmüne yer verilmiştir.
Kural olarak alacağın muacceliyetinin, ihbarın yapılmasına bağlı olduğu durumlarda, alacaklının hem asıl borçluya hem de borçtan kişisel olarak sorumlu olmayan ipotekli taşınmaz malikine, muacceliyet ihbarında bulunması zorunludur. Muacceliyet ihbarında bulunulmadan icra takibine geçilemez. İpotekli taşınmazın maliki borçtan şahsen sorumlu değil ise, alacaklının ödeme isteminin ona karşı etkili olması, bu istemin hem borçluya hem kendisine karşı yapılmış olmasına bağlıdır (TMK.nun 887.maddesi).
Anılan yasal düzenlemelerde, hesap özetinin noter marifetiyle krediyi kullanan tarafa (borçluya) gönderilmesi gerektiği açıklanmıştır.
Somut olayda; takip dayanağı belgelerin incelenmesinden, asıl borçlu... Ltd. Şti"nin kredi sözleşmelerinde ve ipotek resmi senedinde bildirilen adreslerinin "..." adresleri olduğu, takibe dayanak gösterilen .... Noterliği"nin 19/09/2014 tarih, 29191 yevmiye nolu hesap kat ihtarının ise asıl borçlu şirkete kredi sözleşmesinde ve ipotek resmi senedinde belirtilen adreslerden farklı olarak "...."" adresine tebliğe çıkarıldığı, muhatap şirketin adresten adres bırakmadan çıkmıştır şerhiyle iade edildiği, alacaklı tarafından yargılama sırasında sunulan .... Noterliği"nin 24/10/2014 tarih, 33072 yevmiye nolu , dayanak hesap kat ihtarının düzeltilmesine yönelik hesap kat ihtarının da asıl borçlu şirkete yine kredi sözleşmelerinde ve ipotek resmi senedinde bildirilen adreslerinden farklı olarak aynı adrese tebliğe çıkarıldığı ve adres bırakmadan çıkmıştır şerhiyle iade edildiği görülmüştür.
Bu durumda İİK"nun 150/ı maddesi uyarınca kredi kullanan asıl borçlu şirkete, kredi ilişkisi nedeniyle hesap özeti-ihtarname tebliğ edilmemiş olduğundan hukuki sonuç doğurmaz. Alacaklı tarafından ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile ilamlı değil ilamsız takip yapılabilir ve İİK"nun 149/b maddesine göre örnek 9 ödeme emri gönderilmesi gerekir. Bu husus kamu düzenine ilişkin olup, mahkemece re"sen nazara alınmalıdır.
O halde mahkemece, icra emrinin iptaline karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Borçluların temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK"nun 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21.04.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.