Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2016/2170
Karar No: 2018/474
Karar Tarihi: 14.03.2018

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2016/2170 Esas 2018/474 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bakırköy 14. İş Mahkemesi'nde yapılan işçilik alacağı davası kısmen kabul edildi. Ancak, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin kararıyla bozuldu ve yeniden yapılan yargılama sonucunda önceki kararlı direnildi. Dava dosyası temyiz edildiğinde, davalı tarafından karar düzeltme dilekçesi değil, temyiz dilekçesi olarak kabul edildi. Bu nedenle nispi harca tabi davanın kabulü/kısmen kabulüne ilişkin kararın davalı tarafından temyizi durumunda, mahkemece hesaplanacak nispi karar harcının dörtte biri oranındaki temyiz ilam harcı ve temyiz başvuru harcı alınmalıdır. Ancak, mahkemece sadece karar düzeltme harcı alındı. Bu nedenle, karar düzeltme dilekçesi yerine temyiz dilekçesi olarak kabul edildiğinden, nispi temyiz ilam harcı ve temyiz başvuru harcı ile giderlerin tahsil edilmesi gerekmektedir. Sonuç olarak, dosya mahkemesine geri çevrilmelidir. Kanun maddeleri olarak, 1086 sayılı HUMK'ya atıf yapılan 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun \"Geçici madde 3\" ve 434. maddeleri belirtilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu         2016/2170 E.  ,  2018/474 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    Taraflar arasındaki "işçilik alacağı " davadan dolayı yapılan yargılama sonunda; Bakırköy 14. İş Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 17.01.2014 gün ve 2012/35 E.- 2014/13 K. sayılı kararın temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 08.10.2015 gün ve 2014/14121 E.- 2015/27893 K. sayılı kararıyla bozulmuş, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.


    HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki belgeler okunduktan sonra gereği görüşüldü:
    Hukuk Genel Kurulundaki görüşmeler sırasında işin esasının incelenmesinden önce direnme kararına karşı davalı vekilince karar düzeltme harcı yatırılmak suretiyle ibraz edilen dilekçenin karar düzeltme dilekçesi mi yoksa temyiz dilekçesi olarak mı değerlendirileceği, burada varılacak sonuca göre;
    a- Karar düzeltme dilekçesi olarak kabul edilmesi hâlinde iş mahkemesi kararlarına karşı karar düzeltme istenip istenemeyeceği,
    b- Temyiz dilekçesi olarak kabulü hâlinde temyiz harç ve giderlerinin yatırılması için dosyanın geri çevrilmesine gerek olup olmadığı hususları ön sorun olarak tartışılmıştır.
    Davalı vekili 13.04.2016 tarihli dilekçede direnme kararının karar düzeltme yoluyla düzeltilmesini talep etmiş ise de, dilekçede ayrıca usul ve yasaya aykırı yapılan yargılama sonucu verilen direnme kararının bozulması isteminin bulunduğu görülmekle; dilekçe bir bütün olarak değerlendirildiğinde karar düzeltme talebi olmayıp direnme kararına karşı temyiz istemine ilişkin olduğu oy birliğiyle kabul edilmiştir.
    Bu nedenle nispi harca tabi davanın kabulüne/kısmen kabulüne ilişkin kararın davalı tarafından temyizi durumunda, mahkemece hüküm altına alınan miktar üzerinden hesaplanacak nispi karar harcının dörtte biri oranındaki temyiz ilam harcı ve temyiz başvuru harcı alınmalıdır.
    Ancak mahkemece karar düzeltme harcı alınmakla yetinilmiştir.
    Bu durumda direnme kararına karşı verilen dilekçe temyiz dilekçesi olarak kabul edildiğinden; temyiz isteminin incelenmesi için direnme kararında hüküm altına alınan miktar üzerinden hesaplanacak nispi karar harcının ¼’ ü oranında nispi temyiz ilam harcı ile temyiz başvuru harcı ve giderlerinin tahsili gerekir.

    Şu hâlde 25.01.1985 günlü 1984/5 Esas ve 1985/1 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca temyiz harcının mahkeme kalemince hesaplanıp temyiz edenden istendiği hâlde süresinde ödenmediği belgelendirilmemiş olduğundan nisbi harca tabi olmasına rağmen maktu harç alınarak temyiz defterine kayıt edilen temyiz dilekçesi hakkında 6217 sayılı Kanunun 30. maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na eklenen “Geçici madde 3” atfıyla uygulanmakta olan 1086 sayılı HUMK"nın 434. maddesi uyarınca işlem yapılmak ve davalıdan temyiz harç ve giderlerinin eksiksiz tahsili amacıyla gerekli usuli işlemlerin yapılması bakımından dosyanın mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
    S O N U Ç : Yukarıda açıklanan nedenlerle dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 14.03.2018 gününde oy birliği ile karar verildi

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi