Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 2018/1054
Karar No: 2021/2411
Karar Tarihi: 20.04.2021

Danıştay 8. Daire 2018/1054 Esas 2021/2411 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/1054
Karar No : 2021/2411

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi'nin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Dava, Enez Ziraat Odasında görev yapan davacının görevine son verilmesine ilişkin ...Odası Başkanlığı'nın … tarih ve … sayılı yazısı ile tebliğ edilen ...Odası Meclisi'nin … tarih ve .. sayılı kararı ile ...Odası Yönetim Kurulu'nun … tarih ve … sayılı kararın iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu ile 04.09.1959 tarih ve 10297 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Zıraat Odaları ve Zıraat Odaları Birliği Nizamnamesi'ne göre Odalarda çalışanların memurlar ve hizmetliler olmak üzere iki gruba ayrıldıkları, memur ve hizmetlilerin statülerinin birbirinden farklı olduğu, işe giriş şartları ile görevlerine son verilme usullerinin farklı düzenlendiği, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 19/02/2016 tarih ve YY-2015/381867 sayılı "Uyuşmazlık Çıkarmaya Yer Olmadığına" dair kararı karşısında, davacının statü hukukuna tabi kamu personeli olduğu ve davalı oda bünyesinde "memur" olarak çalıştığı, Odalarda çalışan memurların, memurlar için getirilen güvencelerden yararlandıkları ve görevlerine son verilmesi nedenlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu düzenlemesine paralel bir düzenleme getirildiği, anılan Nizamname'nin 51. maddesi uyarınca müsabaka sınavı düzenlenmesi zorunluluğunun bulunmadığı, 03/07/2012 tarihli ...Odası Yönetim Kurulu kararında da, davacının Oda Yönetimi tarafından mülakata alınarak ehliyet sınavının yapıldığı, odada çalışmak üzere yeterli olduğunun belirlendiğinin belirtildiği, Ziraat Odaları Personel Yönetmeliğinde işe alım konusunda bir takım usuller getirildiği ileri sürülmüş ise de Ziraat Odaları Personel Yönetmeliğinin Resmî Gazete'de yayımlanması gereken bir yönetmelik olduğundan bu prosedür yerine getirilmeden uygulanmasının ağır bir şekil sakatlığı taşıması nedeniyle Ziraat Odaları Personel Yönetmeliği hükümlerinin davacının işe alınması yada görevine son verilmesi işlemlerinde dikkate alınmasının hukuken mümkün bulunmadığı, kaldı ki Yönetmelik'te belirlenen bir takım usul ve şekil şartlarına davalı Oda tarafından riayet edilmemiş olması nedeniyle davacının işe girişinden itibaren 3 yıl gibi uzunca bir zaman geçtikten sonra ilk işe alım sırasında davacının hilesi, gerçek dışı beyanı gibi davacından kaynaklananan ve idarenin açık hataya düşürülmesi gibi bir durumun sözkonusu olmamaması karşısında, davalı idarenin ilk işe alım sırasında bazı şekil şartlarının yerine getirmediğinden bahisle davacının görevine son verilmesinin hukuk devleti ilkesi ve belirlilik ilkesine aykırı olacağı, Oda'nın mali yetersizlik içerisinde bulunmasının, kamu görevlisi olup statü hukukundan yararlanan memur davacının görevine son verilmesine gerekçe olamayacağı, davacının Oda Meclisi Başkanı'nın oğlu olmasını başlıbaşına görevine son verilmesini gerektirmeyeceği gerekçesiyle davacının görevine son verilmesine yönelik dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle dava konusu işlem hukuka aykırı bulunarak dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, usulen davanın süresinde açılmadığı, esas bakımından ise Danıştay Sekizinci Dairesi'nin 08.10.2015 tarih ve E:2012/6082, K:2015/8311 sayılı kararında belirtildiği üzere; Ziraat Odaları Personel Yönetmeliği'nin Resmî Gazete'de yayımlanması gereken yönetmeliklerden olmadığın, hukuken geçerli bir Yönetmelik olduğu, anılan Yönetmelikte işe alıma ilişkin usul ve esasların ayrıntılı olarak düzenlendiği, Yönetmeliğin 12. maddesine göre; Oda Yönetim Kurulu'nun teklifi üzerine kadro ve maaşların Oda Meclisince belirleneceği, işe alım ve işten çıkarmaların ise Yönetim Kurulunca yapılacağının düzenlendiği, davacının işe alındığı dönemde mevcut personel maaşlarını ödemekte zorluk çekildiği, tamamen iltimas sağlamak amacıyla Yönetmeliğin 14-17. maddelerindeki düzenlemelere aykırı olarak herhangi bir ilân, yazılı veya sözlü sınav, sınav komisyonu, sınav tutanağı, vb. usul ve esaslar yerine getirilmeksizin davacının babasının anılan dönemde Oda Meclis Başkanı olması nedeniyle işe alındığı, bu durumun Ziraat Odaları Birliği Müfettişliği'nin 21.11.2013 tarihli İdari Soruşturma Raporunda belirtildiği, davacının usulsüz ve yolsuz işlemleri nedeniyle Oda'yı zarar uğratmaları sebebi ile görevden uzaklaştırılan ve … Ağır Ceza Mahkemesi'nin E:… sayılı doyası üzerinden "denetim görevini ihmal suretiyle zimmet ve irtikaba sebep olmak" suçlarından yargılanan Oda'dan uzaklaştırılan Yönetim Kurulu üyeleri tarafından işe alındığı, 28.02.2015 tarihinde yapılan Genel Kurul'da gerçekleştirilen seçimler yeni seçilen Oda Meclisi ve Yönetim Kurulu'nun gereksiz ve usulsüz personel alımlarının yarattığı mali krizi çözebilmek için mevzuata aykırı olarak işe alınan personelin işten çıkarılmalarına karar verildiği, bu kapsamda Yönetmeliğin 80/3 ve 111. maddeleri kapsamında davacının işten çıkarılmasına yönelik dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek, Bölge İdare Mahkemesince verilen ret kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından savunma verilmemiştir.



DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:

MADDİ OLAY :
Davacının, ...Odası Yönetim Kurulu'nun … tarih ve … sayılı kararı ile "sekreter " olarak işe alındığı, 07/03/2013 tarih ve 6 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile karar tarihinden itibaren "oda tahsilat biriminde" çalıştırılmaya devam edildiği, davacının çalışması devam ederken Türkiye Ziraat Odaları Birliği Müfettişlerince, .Odası'nda gerçekleştirilen teftiş sonucunda düzenlenen … tarih ve … sayılı teftiş raporunun 12. maddesinde, "oda bünyesinde işe alınan aralarında davacının da bulunduğu 3 kişinin işe alımı sırasında Ziraat Odaları Personel Yönetmeliği'nin 14-17 maddelerinde belirtilen usul ve esaslara uyulmadığı, bu uygulamanın haksızlığa, şikayet ve dedikodulara odanın itibar kaybına neden olacağı, bundan sonra yöneticilerin mevzuata titizlikle uyulması gerektiğinin" belirtilmesi üzerine ...Odası Meclisi'nin … tarih ve … sayılı kararı ve ...Odası Yönetim Kurulu'nun … tarih ve … sayılı kararı ile davacının da aralarında bulunduğu 3 çalışanın işten çıkarılmasına ve istemeleri halinde asgari ücret ile sözleşmeli olarak çalışabileceklerine karar verildiği, alınan kararlar hakkında 7 günlük süre içerisinde niyet ve kararlarını bildirmek üzere meclis ve yönetim kurulu kararlarının 01/04/2016 tarihinde davacıya bildirildiği, bilahare oda meclisi ve yönetim kurulu kararlarına atıfta bulunularak, iş bu yazının tebliğ tarihinden itibaren 15. günün sonunda görevinin sona ereceğine ilişkin yazının davacıya tebliğ edilerek 15 gün ihbar öneli verildiği, verilen bu önele göre davacının görevine 06/05/2015 tarihi itibari ile görevine son verildiği, davacıya ihbar öneli verilmesine ve ihbar süresinin sonunda görevinin sona ereceğine ilişkin ...Odası Başkanlığı'nın … tarih ve … sayılı bu işlemine karşı davacı tarafından 22/06/2016 tarihinde … İdare Mahkemesi'nin E…. sayılı dosyasında iptal davası açıldığı, açılan davada dilekçe ret kararı verilmesi üzerine, ...Odası Başkanlığı'nın … tarih ve … sayılı yazısı ile tebliğ edilen ...Odası Meclisi'nin … tarih ve … sayılı kararı ile ...Odası Yönetim Kurulu'nun … tarih ve … sayılı kararına istinaden 06/05/2016 tarihi itibari ile işten çıkarılma-göreve son verilmesi işleminin iptali istemi ile bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
İLGİLİ MEVZUAT:
6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu'nun "Oda Meclisinin görevleri" başlıklı 10. maddesinin (ı) bendinde; oda kadro ve bütçesi ile çalıştırılacak personelin ücretlerini tespit etmek, yönetim kurulunun teklifi üzerine bütçe üzerinde gerekli görüşmeleri yapmak, kesin hesapları karara bağlamak, hakem ve bilirkişi listelerini onaylamak oda meclisinin görevlerinden olduğu, "Oda yönetim kurulunun görevleri" başlıklı 12. maddesinin (a) bendinde; mevzuat çerçevesinde odanın işlerini yürütmek ve kanunî görevlerini gerçekleştirmek, (c) bendinde; oda genel sekreterinin dışında odada çalıştırılacak personeli atamak ve gerektiğinde görevlerine son vermek, (h) bendinde; bütçe dahilinde harcamalar yapmak oda yönetim kurulu görevlerinden olduğu, "Personel İşlemleri" başlıklı 38. maddesinde; Birlik ve odalarda istihdam edilenlerin işe alınma, çalıştırılma, sicil, atanma, yükselme, nakil, işten ayrılma ve çıkarılma, disiplin işlemleri, aylık ücret ve diğer tüm özlük hakları ile işten ayrılanlara ödenecek tazminatların usul ve esaslarının yönetmelikte gösterileceği hükmüne yer verilmiştir.
04.09.1959 tarih ve 10297 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Nizamnamesi'nin 45. maddesinde; Ziraat Odalarında ve Ziraat Odaları Birliğinde çalıştırılacak kimselerin memurlar ve hizmetliler olarak iki sınıfa ayrıldığı; 46. maddesinde; memur olabilmek için gerekli şartlar sayılmak suretiyle belirlendiği, 52. maddesinde; Odalara ve Odalar Birliğine alınan memurların, 6 aylık namzetlik müddeti geçirecekleri, bu müddetin hitamında, ehliyetleri tahakkuk ettiği takdirde, memuriyetleri tasdik edilerek asli memur hakkını kazanacakları, bu müddet içinde muvaffak olamayanların ise işlerine son verileceği, 54. maddesinde; Nizamnamenin 46. maddesinin a, b, c, d fıkralarında yazılı vasıflardan birini kaybedenlerin, vazifeden dolayı hürriyeti tahdit edici bir ceza ile mahkum olanların, bir ayda 7, bir yılda 20 günden fazla mazeretsiz veya mezuniyetsiz vazifeye devam etmeyenlerin, amirlerinin kanun ve nizamname hükümlerine uygun emir ve talimatlarını yerine getirmemekte israr edenler ile işinde kifayetsizliği maddi delillerle sabit olan Oda ve Odalar Birliği memurlarının, Odalar Birliği umumi katibi, birlik umumi heyeti karariyle ve diğer memurlar tayinlerindeki usule göre işten işten çıkarılacakları, bu madde hükümleri dairesinde işten çıkarılanların, odalarda ve Odalar Birliğinde hiç bir vazifeye kabul edilmeyecekleri düzenlemesine yer verilmiştir.
6964 sayılı Kanun'un 38. maddesi uyarınca çıkarılan Ziraat Odaları Personel Yönetmeliği'nin 1. maddesinde; "Bu Yönetmeliğin amacı, Ziraat Odalarında çalıştırılan personelin işe alınması, nakil, terfi, kadro, çalışma esasları, sosyal, mali, idari ve diğer özlük hakları, ödüllendirme, disiplin yönünden tabi olacakları hükümler ve göreve son verme şartları ile diğer hak ve yükümlülüklere ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir."; 3. maddesinde; "Bu Yönetmelik; Ziraat Odalarında personel kadrolarında daimi kadrolu ve sözleşmeli olarak çalışan Memur ve Hizmetli personeli kapsar."; 11. maddesinde; "Ziraat Odaları, Memur ve Hizmetli kadrolarında belirsiz süreli ve sürekli çalıştırılmak suretiyle (Daimi Kadrolu) görev yapmak üzere personel çalıştırabileceği gibi, belirli süreli (sözleşmeli) hizmet akdi ile de görev yapmak üzere personel çalıştırabilir. Oda Yönetim Kurulu; mevcut personel ile temin edilemeyen hizmetlerin yerine getirilmesini sağlamak amacıyla, şartlarını karşılıklı olarak belirlemek suretiyle, Memur ve Hizmetli kadrolarında, tam gün (Full Time) ya da kısmî gün (Part-Time) esasına göre sözleşmeli personel çalıştırabilir."; 12. maddesinde; "Personel ihtiyacının belirlenmesi; Memur ve Hizmetli kadrolarında çalıştırılacak personel sayısı her yıl Şubat ayı sonuna kadar geçmiş yıla ilişkin üye sayısı, yıl içinde kaydedilecek çiftçi sayısı, yıl içi stok hareketleri, gelir durumu ve hizmet gereği ve gelecek yıl faaliyetlerindeki olabilecek gelişmeler; teknik, ekonomik ve sosyal gelişmelerin personel ihtiyacında getirmesi muhtemel değişiklikler, emeklilik gibi hususlar dikkate alınarak ihtiyaç duyulan personelin nitelikleri, özellikleri, sayısı, Oda Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir." 13. maddesinde; "Odalarda Memur ve Hizmetli kadrolarına atama yetkisi Yönetim Kurulunundur. Yönetim Kurulu bu yetkisini devredemez. Oda Genel Sekreteri veya Genel Sekreter Vekili, Yönetim Kurulunun teklifi üzerine Meclis tarafından atanır. Genel Sekreter dışındaki Oda personeli Yönetim Kurulu kararı ile atanır. Görevden alınmada da aynı usul uygulanır."; 14. maddesinde; "Boş kadrolara personel atanması için Yönetim Kurulunca karar alınır. Karar tarihine kadar, Odaya yapılan başvurular gözden geçirilerek, atama yapılacak kadro için uygun şartları taşıyanlar sınav kurulunca tespit edilir ve Odaya çağrılarak görüşülür. Boş kadro için aranılan nitelikleri taşıyanlar sınav kurulu tarafından mülakat şeklinde yeterlik sınavına tabi tutulur. Sınav kurulunun sınav sonucunda aldığı karar bir tutanakla Yönetim Kuruluna verilir. Boş kadrolara uygun başvuru bulunmaması halinde, atanacak personelin sayısı, nitelikleri, sınav tarihi, sınavın yazılı veya mülakat şekillerinden hangisi ile yapılacağı ve sınav yeri, müracaat yeri ve tarihi belirtilerek ilân edilir."; 15. maddesinde; sınav kurulunun ne şekilde oluşturulacağı, 16. maddesinde; "Yeterlilik sınavı; atama yapılacak boş kadro için uygun başvuru bulunması halinde yapılacak mülakat şeklindeki sınavı, yarışma sınavı; atama yapılacak kadro için uygun başvuru bulunmaması halinde yapılacak yazılı veya mülakat şeklindeki sınavı, ifade eder. Yarışma ve yeterlilik sınavı Yönetim Kurulu kararı ile yazılı veya sözlü olarak yapılabilir.; 17. maddesinde; " Yarışma sınavları yazılı veya mülakat şeklinde yapılır. Yazılı sınav soruları sınav kurulu tarafından hazırlanır. Sınav sonuçları, sınav kurulu tarafından bir tutanakla tespit edilerek Yönetim Kurulu'na sunulur. Yarışma sınavı sonuçları yarışmacılara bildirilir ve Oda Hizmet Binası girişinde ilan edilir. Yarışma yada ehliyet (yeterlilik) sınavlarını kazananların adreslerine ya da imza karşılığı kendilerine bu durum bildirilir. Tebellüğ tarihinden itibaren onbeş gün içerisinde işe başlamayan ve geçerli mazeret gösteremeyenler işe başlatılmaz."; 18. maddesinde; Ziraat Odalarında çalıştırılacak personelde aranacak temel şartlar sayılmak suretiyle belirlendikten sonra, maddenin (j) bendinde "Yapılacak yazılı ve sözlü sınavdan Oda Yönetim Kurulunce belirlenen puanı almış olmak, (k) bendinde " Yapılacak yazılı ve sözlü sınavdan oda yönetim kurulunca belirlenen puanı almış olmak" şartına yer verildiği; 22. maddesinde; "Aday personel, adaylık döneminde olumlu sicil almış olmaları ve mesleki mevzuat bilgileri ve çalışmaları Yönetim Kurulunca yeterli görülmeleri ve yapılan yazılı ve sözlü sınavdan ortalama (70) ve üzerinde puan almaları halinde Yönetim Kurulu kararıyla adaylıkları kaldırılarak kadroya atanırlar."; 80. maddesinin birinci fıkrasında; görevden çıkarma cezasının uygulanacağı fiil ve haller sayılmak suretiyle belirlendikten sonra ikinci fıkrasında ; "Görevden çıkarma cezası, Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Nizamnamesi ve Ziraat Odaları Personel Yönetmeliğinde belirtilen şartların tahakkuku halinde uygulanır. Bu hükümlere göre görevden çıkarılanlara herhangi bir tazminat ödenmez.", üçüncü fıkrasında; "Ayrıca, Oda personeli işe alınma şartlarından birini işe alındıktan sonra kaybetmesi hallerinde de kendisine herhangi tazminat ödenmeden işten çıkarılır."; 103. maddesinde; Aşağıdaki durumlarda personelin oda ile ilişiği kesilir: a) Görevden çekilmek veya çekilmiş sayılmak, b) Emeklilik, c) 65 yaşını doldurmuş olmak, d) Sağlık yetersizliği, e) Mahkumiyet, f) Ölüm, g) İşe alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya görev sırasında, bu şartlardan herhangi birini kaybetmek,g) İşe alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya görev sırasında, bu şartlardan herhangi birini kaybetmek, h) Disiplin cezası olarak görevden çıkarma"; 111. maddesinde; "Personelin, işe alınma şartlarından herhangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması ya da işe girdikten sonra bu şartlardan herhangi birini kaybetmesi halinde Oda ile ilişiği kesilir"; 113. maddesinde; "Bu Yönetmelikte düzenlenmeyen konularda İş Kanunu hükümleri geçerlidir." düzenlemesi yer almaktadır.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava konusu olayda; ...Odası Yönetim Kurulu'nun … tarih ve … numaralı kararında personel ihtiyacını karşılamak üzere sözleşmeli statüde ve altı aylık deneme süresi boyunca asgari ücretle çalıştırılmak üzere personel temini yoluna gidilmesine oy birliği ile karar verildiği, ...Odası Yönetim Kurulu'nun … tarih ve … sayılı kararı ile "Odamızda çalışmak üzere müracaatı bulunan ... T.C. Kimlik Numaralı … ile yapılan mülakatta kendisinin odada çalışmak için yeterli olduğu anlaşılmış olup 09.07.2012 tarihinden itibaren altı aylık aday personel olarak göreve başlatılmasına" oy birliği ile karar verildiği , … tarih ve … sayılı Yönetim Kurulu kararı ile davacının oda ve tahsilat biriminde kadrolu olarak çalıştırılmasına oyçokluğu ile karar verildiği anlaşılmaktadır.
Türkiye Ziraat Odaları Müfettişliğince ...Odası'nın 01.01.2007-10.06.2013 tarihlerini kapsayan … tarih ve (… sayılı İdari Soruşturma Raporu ile açıklanan inceleme ve tespitler sonucunda kanuni suç unsurlarının oluşması nedeniyle, ...Odası eski personeli ile yöneticilerinin zimmet, görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal fiillerini işleyerek Oda'yı 78.340,22-TL maddi zarar uğrattıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulduğu ve ilgililer hakkında … Cumhuriyet Başsavcılığınca … tarih ve Soruşturma N:… sayılı iddianamenin hazırlanarak … Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği, anılan raporda aralarında davacının da bulunduğu üç personelin 6964 sayılı Kanun'un 12/c maddesi ile Ziraat Odaları Personel Yönetmeliği'nin 21. maddesi kapsamında Yönetim Kurulu'nun söz konusu personel alımlarında Yönetmeliğin 14-17. maddeleri arasında belirlenen (ilan, sınav, vb.) usul ve esaslara uyulmadığı, bu tür haksız uygulamaların şikayet ve dedikodular ile Oda'nın itibar kaybına neden olması nedeniyle yöneticilerin bundan sonra mevzuata titizlikle uyması gerektiğinin belirtildiği, sözkonusu tespitlerin ceza yargılamasına konu edilmeyerek tespit ve tavsiye niteliği taşıdığı, anılan süreçte hakkında ceza davası açılan Oda yöneticilerinin odadan uzaklaştırma disiplin cezası alması nedeniyle Oda'ya kayyum atandığı, 28.02.2015 tarihinde yapılan Genel Kurul toplantısında yapılan seçim ile Oda Meclisi ve Yönetim Kurulu'nun oluşturulduğu ve sunulan önerge ile personel giderlerine şerh düşülerek, ihtiyaç olmadan alınan personel giderleri bakımından bütçenin onaylanmadığı, … tarih ve … sayılı Oda Meclisi kararı ile Oda'nın içine düştüğü mali sıkıntıların önemli bir nedeni olan mevzuata aykırı ihtiyaç dışı personel alımları ile ilgili Birlik İdari Soruşturma Raporu da dikkate alınarak davacının Yönetmeliğin 80/2-3 ile 111. maddeleri uyarınca işten çıkarılması gerektiği ve Yönetim Kurulunca ihtiyaç duyulduğunda asgari ücretli ve sözleşmeli olarak Oda'da çalıştırılabileceğine karar verildiği, … tarih ve … sayılı Yönetim Kurulu kararı ile davacının ".... Sınavsız olarak torpil ve iltimas esasına göre mevzuata aykırı bir şekilde, Oda personel ihtiyacı ve mali durumu göz önünde bulundurulmadan işe alındığı, Personel Yönetmeliği'nin 12-14-17-18. maddelerindeki esaslara uyulmadığı anlaşıldığından, …'nın daimi personel kadrosunun iptaline Yönetmeliğin 80/3 ile 111. maddeleri uyarınca işten çıkarılmasına ve istemi halinde Oda'da asgari ücretli ve sözleşmeli olarak çalışabileceğine" karar verildiği tespit edilmiştir.
Temyiz incelemesine konu kararda, davacının işe alınması ya da görevine son verilmesi ile ilgili usul ve esasların düzenlendiği Ziraat Odaları Personel Yönetmeliğinin Resmî Gazete'de yayımlanması gereken yönetmeliklerden olması nedeniyle bu prosedür yerine getirilmeden davacının işe alınması ya da görevine son verilmesi işlemlerinde uygulanmasının hukuken mümkün bulunmadığı belirtilmekle birilikte, Danıştay Sekizinci Dairesi'nin yerleşik içtihadı uyarınca; kamu tüzel kişiliğine sahip bir meslek kuruluşu olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği; çiftçilerin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, meslek disiplin ve ahlakını kollayıp gözetmek, çiftçilikle iştigal edenlerin mesleki hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kurulmuş olup, 6964 sayılı Türkiye Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu'nun verdiği yetkiye dayanarak ziraat odalarında çalışan personelin hak ve yükümlülüklerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla çıkarılan Ziraat Odaları Personel Yönetmeliği, kamu personeline ait genel hükümleri kapsamaması, kamuyu ilgilendirmemesi, Birliğin Anayasa ve 6964 sayılı Kanunla sınırları çizilen yetki ve görev alanı ile doğrudan ilgili bulunmaması nedeniyle söz konusu Yönetmeliğin 3011 sayılı Kanun kapsamına girmediği, dolayısıyla da Resmî Gazete'de yayınlanmamasının bir şekil eksikliği teşkil etmediği sonucuna ulaşılmıştır.
Bu çerçevede; davacının işe alınma şartlarından birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya bu şartlardan birini işe alındıktan sonra kaybetmesi nedeniyle Yönetmeliğin 80/3 ile 111. maddeleri uyarınca işten çıkarılmasına karar verildiği görülmekle, davacının işe alım tarihinde babasının Oda Meclis Başkanı olmasının tek başına görevine son verilmesi sebebi olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamakla birlikte, teftiş raporunda belirtilen hususlarla birlikte değerlendirilmek üzere davacının işe alım sürecinde, Ziraat Odaları Personel Yönetmeliği'nin 14-17. maddelerinde belirlenen esas ve usuller gereği ilan, sınav kurulu teşkili, mülakat sınav sonucu tutanağı, vb. prosedürlerin yerine getirilip getirilmediğine ilişkin bilgi ve belgelerin davalı Oda'dan istenerek yapılacak incelemeye göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme sonucu verilen kararda hukuka uyarlık görülmemiştir.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesine uygun bulunan temyiz isteminin kabulüne,
2. … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesi'nin … gün ve E:…, K:… sayılı kararının, BOZULMASINA,
3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesine, 20/04/2021 tarihinde kesin olarak oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi