Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/15814
Karar No: 2014/26384

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/15814 Esas 2014/26384 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2014/15814 E.  ,  2014/26384 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Antalya 6. Aile Mahkemesi
    TARİHİ :02.04.2014
    NUMARASI :Esas no:2012/1022 Karar no:2014/271

    Taraflar arasındaki "boşanma" davası ile aynı davacı tarafından aynı davalıya ve üçüncü kişiler A.. K.. ve N.. B.."ye karşı bağımsız olarak açılan "tapu iptali ve tescil" davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı (koca) tarafından, boşanma davası, kadın lehine hükmedilen manevi tazminat ve yoksulluk nafakası, birleştirilen dava sebebiyle aleyhine vekalet ücretine hükmedilmiş olması ve davacının kabul edilmeyen talepleri yönünden lehine vekalet ücretine hükmedilmemiş olması yönlerinden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2-Davacının, boşanma davasıyla birlikte ileri sürdüğü, boşanmanın fer’isi niteliğinde olmayan talepleri ile bağımsız olarak açtığı “tapu iptali ve tescile” ilişkin birleştirilen davasının, nihai kararla birlikte boşanma davasından tefrikine karar verilmiştir. Bu halde, tefrik edilen dava sebebiyle davacısı (kadın) yararına vekalet ücretine hükmedilemez. Çünkü tefrik edilen dava hakkında bir hüküm kurulmamıştır. Bizatihi tefrik kararı da vekalet ücreti tayinini gerektirmez. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 8’nci maddesindeki hüküm, ayırma kararı verilmesi halinde, bu karar sebebiyle diğer taraf yararına vekalet ücreti tayin edilmesi gerektiğine ilişkin olmayıp, birleştirilen veya ayrılan davalar hakkında, usule veya esasa ilişkin nihai karar verilmesi halinde her dava için ayrı ayrı vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiğine ilişkindir. Yoksa bizatihi birleştirme veya ayırma kararları vekalet ücretini gerektirmez. Bu husus nazara alınmadan, tefrik edilen dava sebebiyle davacı (kadın) yararına vekalet ücretine hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Ne var ki, kanuna uymayan bu husus hakkında yeniden yargılama yapılmasına da ihtiyaç bulunmamaktadır. Bu sebeple bozma yapılmamış, bu bölümün düzeltilmesi uygun bulunmuştur (HUMK.md.438/7).
    SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda (2.) bentte gösterilen sebeple hüküm sonucunun on ikinci maddesinin hükümden tamamen çıkartılmasına, bundan sonraki maddelerin buna göre teselsül ettirilmesine, hükmün bu bölümünün bu şekilde DÜZELTİLEREK, temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda (1.) bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.22.12.2014 (Pzt.)

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi