Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/6618
Karar No: 2015/17942
Karar Tarihi: 20.05.2015

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/6618 Esas 2015/17942 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2014/6618 E.  ,  2015/17942 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ücret alacağı, yıllık izin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil, fazla mesai ile vergi iadesinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatları tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik .... . . tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, 20.05.2007 tarihine kadar aralıksız çalıştığını, davalı iş yerinde hesap ve muhasebe işleri yapan müvekkilinin son dört aylık ücretinin ödenmemesi sonucu işi bırakmak zorunda kaldığını, müvekkilinin davalıya ait işyerin de sabah 08:00 dan akşam 22:00"a kadar, cumartesi günleri tüm gün ayda iki pazar da pazar günleri çalıştığını, iş yerinde yıllık izin kullandırılmadığı gibi izin ücretlerinin de ödenmediğini, dini ve milli bayramlarda normal çalışma günü gibi çalışıldığını, bu çalışmalara ilişkin ek ücret ödenmediğini, 2007 yılı Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına ilişkin ücretlerin kendisine ödenmediğini, her ay 100,00 TL ve 200,00 TL paranın aylık gibi ödendiğini, üste kalan ücretin ödenmediğini belirterek kıdem tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı taraflar vekilleri temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin tüm davacı vekilin ise aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-İşçilik alacaklarının zaman aşımına uğrayan alacakların hesaplanması noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Zamanaşımı, alacak hakkının belli bir süre kullanılmaması yüzünden dava edilebilme niteliğinden yoksun kalmasını ifade eder. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere zamanaşımı, alacak hakkını sona erdirmeyip sadece onu "eksik bir borç" haline dönüştürür ve "alacağın dava edilebilme özelliği"ni ortadan kaldırır. Bu itibarla zamanaşımı savunması ileri sürüldüğünde, eğer savunma gerçekleşirse hakkın dava edilebilme niteliği ortadan kalkacağından, artık mahkemenin işin esasına girip onu incelemesi mümkün değildir.

    ./..
    Dosya içeriğine göre, davacı 29.02.2012 tarihinde harcını yatırarak taleplerini ıslah yolu ile arttırmıştır. Davalı vekili ıslah ile talep edilen bu miktarlar yönünden süresi içerisinde zaman aşımı def"ini ileri sürmüştür. Islah tarihi itibarıyla zaman aşımına uğrayan alacak miktarları söz konusudur. Mahkemece yanlızca dava dilekçesinde talep edilen miktarlara ilişkin zamanaşımı söz konusu olmadığından bahisle ücret alacağı, fazla mesai ücret alacağı ve hafta tatili ücret alacakları dava dilekçesinde talep edilen miktar kadar hüküm altına alınmıştır. Dava dilekçesinde belirtilen miktarlar yönünden zamanaşımı söz konusu olmadığı tespiti doğru ise de ıslah ile arttırılan kısımlarda da zamanaşımına uğramayan miktarlar mevcut olmakla bu alacak miktarların da hüküm altına alınması gerektiği gözetilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20.05.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi