(Kapatılan) 6. Hukuk Dairesi 2010/3216 E. , 2010/4358 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı paydaşlığın giderilmesi davasına dair karar davalılar tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
Uyuşmazlık bir adet taşınmazda ortaklığın giderilmesi istemine ilişkindir. Mahkemece taşınmazın satılarak ortaklığının giderilmesine karar verilmiş, hüküm davalılar vekilince temyiz edilmiştir.
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davaları iki taraflı, taraflar için benzer sonuçlar doğuran davalardır. Bu davalarda davalı da davacı gibi aynı haklara sahiptir. Bu nedenle davacının satış suretiyle paylaşma istemesi davalıların aynen paylaşma istemesine engel teşkil etmez.
Paydaşlığın (ortaklığın) giderilmesi davalarında mahkemece malın aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilebilmesi için taşınmazın yüzölçümü, niteliği, pay ve paydaş sayısı ile imar mevzuatına göre aynen bölüşmenin mümkün olup olmadığının araştırılması gerekir. Taşınmazın önemli ölçüde bir değer kaybına uğraması söz konusu ise aynen bölünerek paylaştırılmasına karar verilemez. Keza paydaşlar rıza göstermedikleri takdirde taşınmazın bir bölümü paylı bırakılamaz.
Aynen bölünerek paylaştırmanın (taksimin) mümkün olması durumunda bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para (ivaz) eklenerek denkleştirme sağlanır. Davada paydaşlar arasında anlaşma olmadıkça hakim kendiliğinden bazı taşınmazların bir kısım paydaşlara, kalanın diğer paydaşlara verilmesi şeklinde aynen bölünerek paylaştırmaya karar veremez.
Aynen bölünerek paylaştırma (taksim) halinde teknik bilirkişiye ifraz (taksim) projesi düzenlettirilerek bu projeye göre taşınmaz Belediye veya mücavir alan hudutları içerisinde ise Belediye Encümeninden karar alınmak suretiyle belediyeden, Belediye dışında ise İl İdare Kurulundan İmar Yasası ve Yönetmeliğine göre bölüşmenin (taksimin) mümkün olup olmadığı sorulur. İfraz projesinde kimlere nerelerin verileceği konusunda paydaşlar anlaşamazlar ise hakim huzurunda kura çekilerek belirlenir.
Onay makamından olumsuz cevap gelmesi halinde paydaşlığın (ortaklığın) satış suretiyle giderilmesine karar verilmesi gerekir.
Olayımıza gelince; mahkemece 26.12.2007 tarihli ilamla dava konusu ... no’lu parselin hazırlanan ifraz projesi doğrultusunda aynen taksimine karar verilmiş, verilen karar Dairemizin 2008/2955 Esas – 2008/5189 Karar no’lu ilamıyla yukarıda belirtildiği şekilde taksim projesine göre taksiminin mümkün olup olmadığının onay makamı olarak il idare kurulu veya belediye encümeninden sorulması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekçesiyle bozulmuştur. Mahkemece bozma ilamına uyulmasına karar verilmesine rağmen taksim projesi ilamla belirtildiği şekilde onay makamı olan il idare kurulu veya belediye encümeni yerine Silivri Belediye Başkanlığı plan ve proje müdürlüğüne gönderilmiş ve belediye başkan yardımcısı tarafından verilen cevaba istinaden taşınmazın aynen taksiminin mümkün olmadığı gerekçesiyle satılarak ortaklığının giderilmesine karar verilmiştir. Mahkemece bozma ilamına uyulmasına karar verilmesine rağmen bozma gerekleri yerine getirilmemiştir. Mahallinde yapılan keşif sonucu bilirkişilerce hazırlanan taksim projesi yukarıda belirtildiği şekilde taşınmaz belediye ve mücavir alan hudutları içerisindeyse Belediye Encümenine, taşınmaz belediye dışındaysa İl İdare Kurulu’na gönderilerek bu projeye göre aynen taksimin mümkün olup olmadığının sorulması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmadığından hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile HUMK.nun 428.maddesi uyarınca hükmün BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 13.04.2010 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.