Abaküs Yazılım
15. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/5937
Karar No: 2020/5044
Karar Tarihi: 08.06.2020

Dolandırıcılık - Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2018/5937 Esas 2020/5044 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık dolandırıcılık suçundan mahkum edilmiştir. Suç vasfı, hileli davranışlarla menfaat temin ettikten sonra satış bedelini ödememek maksadıyla kaçması şeklinde gerçekleşmiştir. Mahkeme, ceza tayini hakimin takdirine bağlı olsa da, adalet kurallarına uyulması gerektiğini belirtmiştir. Mahkeme, alt sınırdan bir miktar daha uzaklaşılarak ceza tayini yapılması gerektiğini belirtmiştir. Kanun maddeleri ise; TCK 157/1, 52, 53 ve 5237 sayılı Kanun'un 3/1. hükmüdür.
15. Ceza Dairesi         2018/5937 E.  ,  2020/5044 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Dolandırıcılık
    HÜKÜM : TCK 157/1, 52, 53. maddeleri gereğince mahkumiyet


    Dolandırıcılık suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Sanığa atılı dolandırıcılık suçunun 6763 sayılı Kanun’un 34. maddesi ile değişik 5271 sayılı CMK"nın 253 ve 254. madde fıkraları gereğince uzlaşma kapsamında olması nedeniyle, dosyanın uzlaşma bürosuna tevdii edildiği ancak uzlaşmanın sağlanamadığı belirlenerek yapılan incelemede;
    Katılan ... ile müşteki ..."in amca çocukları olduğu, köylüden satın aldıkları samanları satmak amacıyla...a götürdükleri, bir süre sonra sanığın müşteri olarak müşteki ve katılanın yanına geldiği, samanın 4.180 TL"ye satışı konusunda anlaştıkları, sanığın isteği üzerine müşteki ve katılanın söz konusu samanları ...Yolu üzerindeki bir çiftliğe götürüp bıraktıkları, sonra sanığın müşteki ve katılana "Siz kamyonete binin beni takip edin iş yerime gidelim paranızı vereyim" diye teklifte bulunduğu, ancak müşteki ve katılanın "Kamyoneti burada bırakalım biz senin arabana binelim iş yerine gidelim paramızı verirsin" diyerek bu teklifi reddettikleri ve hep beraber sanığa ait araca binerek sanığın iş yerine doğru yola çıktıkları, ancak sanığın müşteki ve katılanı sürekli oyalayarak bir türlü iş yerine götürmediği, bir süre sonra müşteki ve katılanın saatin geç olmaya başladığını köye gitmeleri gerektiğini söyleyerek sanığı uyardıkları, sanığın bu sefer "Tamam paranızı evde vereceğim eve gidelim" deyip... Caddesi üzerinde bir ara sokakta aracı durdurduğu, sanık ile müşteki ve katılanın araçtan indikleri, sanığın bir gecekonduyu göstererek "Evim burası gidelim" dediği, müşteki ve katılan eve ilerlediği sırada sanığın geri dönüp koşarak aracına bindiği, müşteki ve katılanın da sanığın ardından araca koştuğu ve katılan ..."nün aracın arka kapısını açarak içine atladığı, katılan ..."nün bu sırada ayaklarının yarısının aracın dışında kaldığı ancak sanığın bu halde aracı 50 metre kadar sürdüğü, bir süre sonra katılanın araca tamamen girmesi ile sanığın aracı durdurduğu ve araçtan inerek kaçtığı, bu şekilde sanığın üzerine atılı suçu işlediğinin iddia edildiği olayda; sanık savunması, katılan, müşteki ve tanık beyanları ile tüm dosya kapsamından, sanığın mahkumiyetine ilişkin mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görülmemiş olup sanığın hileli davranışlarla menfaat temin ettikten sonra satış bedelini ödememek maksadıyla kaçması şeklinde gerçekleşen eyleminde müsnet suç tipik olarak gerçekleştiğinden suç vasfına yönelik olarak görevli mahkeme hususunda bozma isteyen tebliğnamedeki görüşe iştirak edilmemiştir.
    5237 sayılı TCK’nın 61. maddesi kapsamında ceza tayini hakimin takdir ve değerlendirme yetkisinde ise de; bu yetkinin kullanılmasında adalet ve nesafet kurallarına bağlı kalınması, cezanın belirlenmesi sırasında dayanılan gerekçenin, suçun işleniş şekli, suçun işlenmesinde kullanılan araçlar, suçun işlendiği yer ve zaman, suç konusunun önem ve değeri, oluşan zarar ve tehlikenin ağırlığı, kanuna aykırılığın derecesi gibi hususların, yargılama konusu eylemin niteliği ve dosya içeriğine uygun olarak irdelenip denetime olanak verecek biçimde karar yerinde gösterilmesi gerekmektedir. Somut olayda, sanığın, suç kastının yoğunluğu ve kullandığı yöntemler dikkate alındığında, 5237 sayılı Kanunun 3/1. hükmünde yer alan orantılılık ilkesi de gözetilerek alt sınırdan bir miktar daha uzaklaşılarak ceza tayin edilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması suretiyle eksik ceza tayin edilmesi aleyhe temyiz bulunmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    Bozmaya uyularak yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre; sanığın, herhangi bir nedene dayanmayan temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün ONANMASINA, 08/06/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.












    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi