Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/927
Karar No: 2020/3621
Karar Tarihi: 27.02.2020

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2020/927 Esas 2020/3621 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2020/927 E.  ,  2020/3621 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    AVUKAT ...
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 11/07/2008 tarihinden iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından haklı neden olmaksızın feshedildiği 30/03/2014 tarihine kadar davalıya ait akaryakıt istasyonu işyerinde pompacı ve vardiya şefi olarak çalıştığını beyanla kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai, yıllık ücretli izin, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin mazeretsiz devamsızlığı üzerine haklı nedenle feshedildiğini savunmuştur.
    Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna göre, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının tüm davacının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-İş sözleşmesinin, işçinin devamsızlıkta bulunması nedeniyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesinin (II) numaralı bendinin (g) alt bendinde, “işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi” halinde, işverenin haklı fesih imkanının bulunduğu kurala bağlanmıştır.
    Davacı iş sözleşmesinin haklı bir neden olmaksızın davalı tarafından 30/03/2014 tarihinde feshedildiğini ileri sürmüş, davalı işveren ise iş sözleşmesinin davacının 1, 2 ve 3 Mart 2014 tarihlerinde yapmış olduğu mazeretsiz devamsızlığı üzerine haklı nedenle feshedildiğini savunmuştur. Mahkemece, davacı işçinin iş sözleşmesinin davalı tarafından feshedildiğini beyan ettiği 30/03/2014 tarihinden önce 27/03/2014 tarihli şikayet dilekçesi ile kuruma başvurduğu, raporda da belirtildiği üzere davacının bu beyanından iş akdinin işveren tarafından feshedildiğini iddia ettiği tarihten önce iş akdinin fesih tarihine vâkıf olarak hareket ettiğinin anlaşıldığı, fesih öncesinde iş akdinin işveren tarafından bildirimsiz olarak feshedileceğinin ve fesih tarihinin bilinemeyeceği, davacının iş akdinin 01-02-03/04/2014 tarihlerinde izinsiz ve mazeretsiz olarak işe gelmemesi sebebiyle işveren tarafından haklı nedenle feshedildiği kabulü ile davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddine karar verilmiştir
    Dosya içerisinde bulunan tutanaklar, tanık beyanı ve özellikle davacının T. İş Kurumu ... İl Müdürlüğüne verdiği 27/03/2014 tarihli şikayet dilekçesi dikkate alındığında; gerekçede gösterilenin aksine davacının şikayet tarihi itibari ile işyerinde çalışmaya devam ettiğini beyan ettiği ve ayrıca adının gizli tutulmasını rica ettiği anlaşılmış olup mahkemece davacının iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedildiğini iddia ettiği tarihten önce iş sözleşmesinin fesih tarihine vâkıf olarak hareket ettiğinin anlaşıldığı gerekçesi isabetli olmayıp davaya konu kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü gerekirken yazılı şekilde reddine karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    3-Davacının ücret bordrolarındaki fazla mesai tahakkuklarına atfen ilgili aylar dışlanmak suretiyle yapılan hesaplamada isabetsizlik bulunmasa da 2009 yılı Ekim, 2010 yılı Haziran, 2013 yılı Temmuz ve 2014 yılı Mart ayı bordrolarının imzasız olduğu, davacının söz konusu aylarda tahakkuk ettirilenin üzerinde yapmış olduğu fazla mesaisini tanık beyanları ile de ispatlayabileceği bu nedenle anılan aylarda davacıya ödendiği anlaşılan fazla mesai tahakkukları mahsup edildikten sonra sonucuna göre karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 27/02/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi