
Esas No: 2021/10065
Karar No: 2022/3180
Karar Tarihi: 21.04.2022
Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2021/10065 Esas 2022/3180 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanığın 2863 Sayılı Kanuna aykırılık suçundan beraatine ilişkin hüküm, katılanın temyizi üzerine incelendi. Sanık hakkında açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildikten sonra beş yıllık denetim süresinin başlamasıyla dava zamanaşımının durduğu göz önüne alındığında, olağanüstü zamanaşımı süresi henüz dolmamıştır. Olay günü yapılan aramada sanıkta kaçak kazıdan elde edilen tarihi eserler ele geçirilmiştir. Ancak sanığın dava konusu eserleri 3-4 gün önce bulması durumunda bile, suç tarihi itibariyle 2863 sayılı Kanunun 4. maddesinde belirtilen üç günlük bildirim süresinin dolmadığı, bu nedenle \"bildirim yükümlülüğüne aykırılık\" suçunun kanuni unsurlarının da oluşmadığı anlaşılmıştır. Mahkeme, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğunu gerekçeleri göstererek kabul ettiği için, temyiz itirazları reddedilerek beraate ilişkin hüküm onanmıştır. Kanun maddeleri: CMK’nın 223/2-a, 5271 sayılı CMK'nın 231/8, 2863 Sayılı Kanunun 4. ve 67/1. maddeleri.
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
Suç : 2863 sayılı Kanuna aykırılık
Hüküm : CMK’nın 223/2-a maddesi gereğince beraat
2863 sayılı Kanuna aykırılık suçundan sanığın beraatine ilişkin hüküm, katılan vekili tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Sanık hakkında 23/09/2008 tarihinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiği, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının usulünce kesinleştiği ve beş yıllık denetim süresinin başlaması ile 5271 sayılı CMK'nın 231/8. maddesi uyarınca dava zamanaşımının durduğu göz önüne alındığında, suç tarihinden itibaren zamanaşımı durma süresi de hesaba katıldığında olağanüstü zamanaşımı süresinin henüz dolmadığı anlaşılmakla, tebliğnamedeki düşme isteyen görüşe iştirak edilmemiştir.
Olay günü kolluğa, sanık ... ve dava dışı İbrahim Karabayır isimli şahıslarda kaçak kazıdan elde edilen tarihi eser bulunduğu yönündeki ihbar üzerine, arama kararına istinaden sanığın ikametinde yapılan aramada, ceketinin dış cebinde, beyaz bir kağıda sarılı vaziyette 9 adet sikke ele geçirildiği, sanığın suç tarihinden 1 gün sonra, 15/04/2008 tarihinde müdafii huzurunda kollukta verdiği ifadesinde, dava konusu eserleri 3-4 gün önce, savcılıktaki ifadesinde ve duruşmadaki savunmasında ise; dava konusu eserleri olay günü çarşıdan eve giderken PTT binasının yakınlarında beyaz bir kağıda sarılı vaziyette bulduğunu, emniyete teslim edeceğini ancak bir kaç gün önce olduğu için henüz teslim edemediğini beyan ettiği anlaşılan dosya kapsamında, sanığın dava konusu eserleri, kolluktaki beyanında belirttiği 3 veya 4 gün önce bulması durumunda dahi, suç tarihi itibariyle 2863 sayılı Kanunun 4. maddesinde belirtilen üç günlük bildirim süresinin dolmadığı, bu nedenle, 2863 sayılı Kanunun 67/1. maddede düzenlenen “bildirim yükümlülüğüne aykırılık” suçunun kanuni unsurlarının da oluşmadığı anlaşılmakla,
Bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğu, gerekçeleri gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan, katılan vekilinin, kararın hukuka ve Kanuna aykırı olduğuna, eksik inceleme ile hüküm kurulduğuna, sanığın cezalandırılmasına karar verilmesi gerektiğine ilişkin temyiz itirazlarının reddiyle, beraate ilişkin hükmün isteme aykırı olarak ONANMASINA, 21/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.