Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 2021/1232
Karar No: 2021/2492
Karar Tarihi: 22.04.2021

Danıştay 8. Daire 2021/1232 Esas 2021/2492 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2021/1232
Karar No : 2021/2492

DAVACI : …
VEKİLİ : Av. …

DAVALI : … Başkanlığı…

DAVANIN ÖZETİ : Davacı tarafından, Yükseköğretim Kurulu Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı'nın … tarih, … sayılı ve "Yurt dışından Öğrenci Kabul Kontenjanlarından Yararlanan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları" konulu yazısı ve buna bağlı uygulanan işlemlerin iptali istenilmektedir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan dava dilekçesinin reddi gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14. maddesi uyarınca dava dosyası incelenerek işin gereği görüşüldü.

İNCELEME VE GEREKÇE:

USUL YÖNÜNDEN:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun "İdari Davaların Açılması" başlığını taşıyan 3. maddesinde; davanın konusu ve sebepleri ile dayandığı delillerin, davaya konu olan idari işlemin yazılı bildirim tarihinin belirtileceği; dava konusu kararın ve belgelerin asılları veya örneklerinin dava dilekçesine ekleneceği; dilekçeler ile bunlara ekli evrakın örneklerinin karşı taraf sayısından bir fazla olacağı; 15/1-d maddesinde ise; 14. maddenin 3/g bendinde yazılı hallerde otuz gün içinde 3. ve 5. maddelere uygun şekilde yeniden düzenlenmek veya noksanlıkları tamamlanmak üzere dilekçelerin reddine karar verileceği, belirtilmiştir.
İdari Yargılama Usulünde geçerli olan resen araştırma ve yazılılık ilkesi gereği dava dilekçelerinin, 2577 sayılı Kanunda belirtilen şekil kurallarına uygun bir biçimde ve yargılamanın gerektirdiği bilgileri içerecek nitelikte düzenlenmesi gerekmektedir. Bunu sağlamak için, dava dilekçelerinde; dava konusu edilen işlemlerin ve dava sebeplerinin, bir başka ifadeyle; idari işlemin içerdiği iddia edilen hukuka aykırılığın dayandığı hukuk kurallarının açık ve net bir biçimde somut olarak belirtilmesi şarttır. Ayrıca birden fazla işlemin davaya konu edilmesi ya da bir işlemin birden fazla madde, fıkra veya bendinin iptalinin istenilmesi halinde söz konusu işlemler ve bu işlemlerin hangi madde veya fıkralarının iptalinin istendiğinin tek tek sayılmak suretiyle belirtilmesi de yukarıda alıntısı yapılan düzenlemeler ve idari yargılama usulü ilkelerinin bir gereğidir.
Dava dosyasının incelenmesinden, davacının yurtdışından almış olduğu orta öğretim diploması ile ilgili olarak denklik belgesi verildiği, buna istinaden İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesine 09/10/2020 tarihinde kaydının yapıldığı, Yükseköğretim Kurulu Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı'nın … tarih, … sayılı ve "Yurt dışından Öğrenci Kabul Kontenjanlarından Yararlanan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları" konulu yazısının yayınlandığı ve bu yazının (a) maddesindeki "Yurtdışında bulunmaksızın uzaktan eğitim yoluyla yurtdışındaki bir liseden diploma alan adayların yurtdışından öğrenci kabul kontenjanları çerçevesinde yükseköğretime geçiş için bu diplomaları ile işlem yapılmaması ancak bu adayların YKS ile yükseköğretime geçiş başvuruları yapabilecekleri" maddesine istinaden diplomanın alındığı ülkeye giriş çıkış kayıtlarının sözel olarak istendiği ve belgelenemezse davacının kaydının silineceğinin söylenmesi üzerine bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Yükseköğretim Kurulu Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı'nın … tarih, … sayılı yazısının (a) bendinde; yurtdışında bulunmaksızın uzaktan eğitim yoluyla yurtdışındaki bir liseden diploma alan adaylarla ilgili, (b) bendinde; yurtdışındaki bir liseden örgün eğitim yoluyla alınan diplomalar ile ilgili, (c) bendinde; ilgili ülkede bulunmaksızın uzaktan eğitim yoluyla yurtdışındaki bir lisede eğitim görerek yurtdışında üniversite eğitimine başlamış olanlarla ilgili düzenleme yapıldığı, (a) bendi kapsamında olanlar için YKS puanına bakılacağı, (b) bendi kapsamında olanlar için ise ülkeye giriş çıkışlarının kontrol edileceği, (c) bendi kapsamında olanlar için yatay geçiş işlemlerine ilişkin şartların aranması gerektiği, yazısının (d) bendinde de, halihazırda bu tür diplomalar ile yurtdışından öğrenci kabul kontenjanlarına kayıt yaptırmış olan TC vatandaşı veya uyruğundan biri TC olan çift uyruklu öğrencilerin durumlarının yazıda belirtilen hususlar çerçevesinde incelenerek işlem yapılması gerektiği belirtilmektedir.
Davacı tarafından, dava dilekçesinde, yazının (a) bendinden bahsederek, tarafından sözlü olarak diplomanın alındığı ülkeye giriş çıkış kayıtlarının istendiğini belirtilmekte ise de, davacının dava konusu işlemin hangi bendi kapsamında kaldığı, hangi kısmının kendisine uygulandığı açıkça ortaya konulmadığı gibi, lise eğitiminin açıkça belirtilmediği (yurtdışında uzaktan veya örgün eğitim alıp almadığı gibi) görülmektedir.
Ayrıca, davacının Yükseköğretim Kurulu Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı'nın … tarih, … sayılı yazısını tek başına dava konusu etmesi mümkün ise de, davacı dava dilekçesinde, Yükseköğretim Kurulu Eğitim Öğretim Dairesi Başkanlığı'nın … tarih, … sayılı yazısı ve buna bağlı uygulanan işlemlerin iptali isteminde bulunmakta olup, "buna bağlı uygulanan işlemler" ile ifade edilmek istenenin ne olduğu anlaşılmadığından, eğer … tarih, … sayılı yazı dışında davacıya uygulanan ve dava konusu edilmek istenen işlemler var ise, iptali istenen işlemlerin tereddüte yer vermeyecek şekilde, tarih, sayı ve tebliğ tarihi belirtilmek suretiyle ortaya konulması gerekmektedir.
Bu durumda; bu haliyle dava dilekçesinde 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uyarlılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanunun 3. maddesine uygun bulunmayan DAVA DİLEKÇESİNİN aynı Kanunun 15. maddesinin 1/d bendi uyarınca bu kararın tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde usulüne uygun biçimde düzenlenecek dilekçe ile yeniden dava açılabilmek üzere REDDİNE,
2. Yeniden açılacak dava için ayrıca harç alınmayacağının ve aynı yanlışlıkların yapılması halinde davanın reddine karar verileceğinin davacıya bildirilerek, dilekçenin bir örneğinin davacıya gönderilmesine, 22/04/2021 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi