Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/1815
Karar No: 2017/3875
Karar Tarihi: 09.11.2017

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2017/1815 Esas 2017/3875 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Gökhüyük Köyü Kuran Kursu Yaptırma Derneği'nin aktif husumet ehliyeti olmaması nedeniyle davanın reddine, diğer davacının ise davasının takas-mahsup talebinin kabulü ile reddedildiği ve birleşen davanın kısmen kabul edildiği belirlenmiştir. Ancak, davalarda mahsup itirazı olmadığı sürece ayrı ayrı hüküm verilmesi gerektiğinden, asıl davada mahsup yapılarak davanın reddi ve birleşen davada ise taleplerin kısmen kabulüne karar verilmesi uygun değildir. Bu nedenle, karar taraflar yararına bozulmuştur.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi gereği, hükümde tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delillerin özeti, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebepler yer almalıdır. Hükmün sonuç kısmında taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların açık ve şüphe uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerekmektedir. Birden fazla dava birleştirilerek görülmüş olsa da her dava yönünden ayrı ayrı gösterilmelidir. Mahsup itirazında bulunma
15. Hukuk Dairesi         2017/1815 E.  ,  2017/3875 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı-birleşen dosya davalısı ... vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmâl edilerek gelmiş
    olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Asıl dava eksik ve ayıplı işlerin giderim bedeli, birleşen dava ise bakiye ve fazla iş bedelinin tahsili istemlerine ilişkin olup, mahkemece yapılan yargılama sonunda asıl dava davacısı-birleşen dosya davalısı Gökhüyük Köyü Kuran Kursu Yaptırma Derneği"nin aktif husumet ehliyeti olmadığı nedeniyle davanın reddine, diğer asıl dava davacısı-birleşen dosya davalısı ..."nın davasının ise davalı-birleşen dosya davacısının takas-mahsup talebinin kabulü ile reddine; birleşen davanın ise kısmen kabulüne dair verilen karar, davacı-birleşen dosya davalısı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece asıl dava dosyasında davaya konu edilen eksik ve ayıplı işlerin giderim bedeli, birleşen davada talep edilen bakiye ve fazla iş bedelinden mahsup edilerek asıl davanın reddine, birleşen davanın ise kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    6100 sayılı HMK"nın 297. maddesine göre hükümde maddede yazılanlar dışında tarafların iddia ve savunmalarının özeti, anlaştıkları ve anlaşamadıkları hususlar, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan deliller, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebepleri bulunmalıdır. Hükmün sonuç kısmında taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir. Birden fazla dava birleştirilerek görülmüş olsa da birbirinden bağımsız olup her dava yönünden hüküm sonucu ayrı ayrı gösterilmelidir. Sözleşmenin tarafları aynı
    sözleşmeden doğan alacaklarını açılan davada mahsup itirazı olarak ileri sürebilecekleri gibi ayrı dava yoluyla da isteyebilirler. Mahsup itirazında bulunma hakkı olan taraf, aleyhine açılan davadaki savunmasında mahsup itirazına konu hususları açıklamış olsa da bu alacaklara ilişkin ayrı dava açmış ve ilk davada açıkça mahsup istememiş ise, aleyhine açılan davada mahsubu istemediği ve kendi açtığı davada alacağının ayrıca hükme bağlanmasını istediği şeklinde yorum yapılarak sonuca gidilmelidir.
    Belirtilen ilke ve kuralları ışığında somut olaya gelindiğinde; mahkemece asıl davanın reddine karar verilmiş, birleşen davada ise asıl davaya da konu olan talepler incelenerek mahsup yapılmak suretiyle birleşen dava da kısmen kabul edilmiştir. Asıl ve birleşen davalar birleştirilmiş olsa da bağımsız dava vasfını muhafaza ettiğinden asıl ve birleşen davada mahsup itirazı da olmadıkça taraflara yükletilen hak ve borçlar ile sonuçları konusunda ayrı hüküm kurulması gerekirken asıl davada mahsup yapılarak davanın reddine hükmedilmesi, birleşen dosyada ise davacı taleplerinin kısmen kabulüne karar verilmesi doğru olmadığından hükmün taraflar yararına bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın davacı-birleşen dosya davalısı ... yararına BOZULMASINA, bu aşamada sair temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacı-birleşen dosya davalısı ..."na geri verilmesine, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 09.11.2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi